text
stringlengths
0
100k
title
stringlengths
1
200
description
stringlengths
0
8.21k
keywords
sequencelengths
0
35
label
int64
0
1
url
stringlengths
0
272
date
stringlengths
0
25
is_hand_annoted
bool
2 classes
A KSH korcsoportonkénti statisztikájában 2009-től 2022-ig vannak adatok a foglalkoztatott 65-74 év közöttiek számáról. Mint az ábrán is látszik, jelentősen megemelkedett a 65 felett foglalkoztatottak száma, a férfiaknál és a nőknél is. Az is egyértelmű, hogy a közterhek enyhítése is hatással volt a 65 év felettiek foglalkoztatására, megugrott a létszám 2019-től, amikortól nem kellett járulékot levonni a nyugdíjas foglalkoztatottak béréből, és az is lendített a dolgon, hogy 2022-től már szochómentes is a keresetük (ami a foglalkoztatót mentesíti). A férfiaknál több mint háromszorosára emelkedett a 65 év feletti foglalkoztatottak száma az elmúlt 14 évben, a nőknél több mint négyszeresére. Az évek során azonabn mindig a férfiak közül foglalkoztatták nagyobb arányban a 65 év felettieket. Tavaly már több mint 48 ezer nőt, és több mint 61 ezer férfit foglalkoztattak a 65-74 közötti korosztályból, míg 2009-ben még csak szűk 12 ezer nőnél is majdnem 19 ezer férfinél jelezte ezt a statisztika. Az évek során a fiatalabb, azaz a 65-69 éves korosztályban volt mindig nagyobb a foglalkoztatottak száma, három-négyszerese, mint a 70-74 évesek körében. Munka nyugdíj mellett A korbetöltött (legalább 65 éves) nyugdíjasok foglalkoztatását a versenyszférában semmi sem tiltja vagy korlátozza 2023-ban. Annyit dolgozhatnak és kereshetnek, amennyit csak tudnak. A keresetük járulékmentes, vagyis nem kell fizetniük a 18,5% mértékű társadalombiztosítási járulékot, csak a 15 százalékos szja-t kell levonni a bruttó keresetből. A foglalkoztató pedig mentesül a nyugdíjas keresete után a 2022. január 1-jétől változatlanul 13% szociális hozzájárulási adó alól. Így azonos bruttó keresetet feltételezve a nyugdíjas munkavállaló keresete nettó 18,5 százalékkal magasabb, míg a foglalkoztató bérköltsége 13 százalékkal kevesebb lehet ahhoz képest, mintha aktív korú foglalkoztatottról lenne szó. Ha a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő szeretne dolgozni az ellátása mellett, akkor azt érdemes tudnia, hogy a munkával szerzett kereseténél 2020. július 1-jétől megszűnt az éves összeghatár kereseti korlátozása, vagyis az érintett hölgy is annyit kereshet a versenyszférában, amennyit csak tud. A nők kedvezményes nyugdíja - amely egyébként saját jogú teljes öregségi nyugdíj - mellett szerzett kereset is tb-járulék- és szochomentes. A nyugdíjguru összefoglalójában kitér arra is, milyen szabályok vonatkoznak a közszférában dolgozókra, illetve a nyugdíjas vállalkozókra, stb.
Megtöbbszöröződött a foglalkoztatott nyugdíjasok száma
2022-ben már 110 ezer 65-74 közöttit foglalkoztattak.
[ "" ]
0
https://24.hu/fn/gazdasag/2023/08/25/foglalkoztatott-nyugdijasok-szama-megtobbszorozodott
2023. 08. 25. 00:00:00
true
A házuktól alig több mint 350 méterre rabolta el a gyermeket. Pénteken jelentették az eltűnését a 11 éves kislánynak, akinek a holttestét vasárnap találták meg egy mezőn. A Transindex most azt írja, hogy a nyomozást vezető ügyész szerint a gyermek már nem élt, amikor értesítették a rendőrséget eltűnéséről. Emberölés és emberrablás miatt nyomoznak, de nem zárják ki, hogy nemi erőszak, más szexuális agresszió is történt. A kislány holttestét műanyag fóliába csomagolták, erőszak nyomait találták rajta. Több információt a boncolás eredményétől és a helyszíni vizsgálatoktól remélnek. A fő gyanúsított egy férfi, aki autójával a Gura Sutii település melletti faluba 30 perc múlva ért át, noha a két település közti táv 2-3 perc alatt megtehető. A főügyész azokat a híreket, hogy egy holland állampolgárt keresnek nem akarta sem megerősíteni, sem cáfolni. Annyit árult el, hogy a fő gyanúsított egy bérelt autót vezetett, amit a rendőrség már lefoglalt. A Maszol.ro szerint a nyomozók a térfigyelő kamerák felvételei alapján rekonstruálták azt is, hogy a 11 éves kislányt erőszakkal tuszkolták be egy kocsiba, a saját házuktól alig több mint 350 méterre rabolták el. A gyanú azért terelődött a hollandra, mert ő bérelte a gyanús autót. A férfi néhány nappal korábban Bukarestben lakást bérelt, de szombat este vélhetően felült egy Amszterdamba tartó repülőgépre. Egy kriminálpszichológus azt mondta, vélhetően egy "szexuális pszichopata, egy pedofil" verte, erőszakolta meg a kislányt mielőtt megfojtotta, majd fóliába csavarta, és megpróbálta elrejteni a testet a kukoricásban. A jelenség ijesztő méreteket ölt, nemcsak nálunk, hanem egész Európában. A szakember szerint világszinten körözik a pedofilokat, így bárhol követ el bűncselekményt, mindenütt keresik a tettest, aki a DNS-mintája alapján viszonylag könnyen beazonosítható. Abban bíznak, hogy a román–holland kiadatási egyezmény alapján, hamarosan megtalálják a gyilkost. A rendőrség időközben nyilvánosságra hozott egy képet az első számú gíanúsítottról. A térfigyelő kamerák felvételen látható az is, hogy az általa vezetett autóban ül az elrabolt kislány.
Pedofil lehet a 11 éves román kislány gyilkosa
A házuktól alig több mint 350 méterre rabolta el a gyermeket.
[ "gyermekgyilkosság", "románia", "pedofil", "hollandia" ]
0
https://24.hu/kulfold/2019/09/23/11-eves-kislany-gyermekgyilkossag-romania-pedofil
2019-09-23 00:00:00
false
Heves tájfun söpört végig a Fülöp-szigeteken, a Nock-Ten nevű trópusi vihar miatt négy ember meghalt, épületek dőltek romba, öt tartományban megszűnt az áramszolgáltatás, több tízezer ember vált hajléktalanná Ázsia legnagyobb katolikus országában a karácsonyi ünnepek idején, írta az MTI. Quezon tartományban egy ledőlő fa ölt meg egy farmert. Három falusit, köztük egy házaspárt az áradás sodort el Albay tartományban, a fővárostól, Manilától délkeletre. A rendőrség közlése szerint a szélvihar vasárnap éjfélkor ért partot Casiguran tartományban. Nock-Ten ezután nyugati irányba fordult a hegyvidéki területekkel és szigetekkel szabdalt tartományok felé, ahol házakat döntött romba, fákat csavart ki gyökerestől és távvezetékeket rombolt le. Bár ereje a korábban becsülthöz képest gyengült, óránkénti sebessége még így is elérte a 130 kilométert, a széllökéseké pedig a 215 kilométert. A meteorológusok előrejelzése szerint a vihar hétfőn az erősen lakott Bantangas és Cavite tartományok és Manila déli része felett haladt el. A nap folyamán várhatóan a Dél-kínai-tenger felé folytatja útját. Batangas partjainál egy teherszállító hajó jelezte, hogy süllyed, egy másik pedig zátonyra futott és oldalára borult Mabini városnál - közölte a parti őrség. A helyszínre mentőalakulatok indultak. 11 Galéria: Erős tájfun csapott le a Fülöp-szigetekre Fotó: Stringer / Reuters Ez volt a legerősebb tájfun azóta, hogy 2013-ban a Haiyan szupertájfun 7350 ember halálát okozta a Fülöp-szigeteken. A korábbi súlyos tragédia ellenére a hatóságoknak nagy nehézségekbe ütközött, hogy az embereket meggyőzzék, szakítsák félbe a karácsony ünnepét és menjenek óvóhelyre mielőtt lecsap a pusztító szélvihar. Egyes helyeken erőszakkal kellett érvényt szerezni a hatóságok evakuálási felszólításának.
Tájfun a Fülöp-szigeteken: több tízezer ember vált hajléktalanná
Tájfun a Fülöp-szigeteken: több tízezer ember vált hajléktalanná - Négy ember meghalt, öt tartományban nincs áram.
[ "fülöp-szigetek", "tájfun", "nock-ten", "áramszolgáltatás", "romok", "külföld" ]
0
http://index.hu/kulfold/2016/12/26/tajfun_fulop-szigeteken_tobb_tizezer_ember_valt_hajlektalanna
2016-12-26 00:00:00
false
Á. Z.; Ukrajna;Novák Katalin;David Pressman; 2023-08-24 21:54:00 David Pressman biztatónak tartja Novák Katalin kijevi útját, reméli, hogy az Orbán-kormány követni fogja Az amerikai nagykövet üdvözölte, hgy a köztársasági elnök kiállt Ukrajna mellett. Tweetben adott hangot elégedettségének David Pressman, az egyesült Államok budapesti nagykövete, amiért Novák Katalin a kijevi látogatásán Ukrajna szuverenitása, függetlensége és területi integritása mellett. A köztársasági elnök - kit szerdán az ukrán fővárosban óvóhelyre kellett menekíteni egy légiriadó miatt - a többi között négyszemközt tárgyalt ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel, ami után elmondta, próbálnak előrelépni a a kárpátaljai magyarok kisebbségi jogainak biztosításában, megállapodtunk egy közvetlen elnöki kommunikációs csatornát létrehozásában, egy, a kétoldalú kapcsolatokról szóló új dokumentum előkészítésében, kiemelten együttműködnek a háború által érintett gyermekek ügyében, Magyarország pedig bekapcsolódik az ukrán elnök által kezdeményezett békeformula egyeztetéseibe. Később Novák Katalin beszélt arról is, hogy az orosz-ukrán háborúnak a Krím felszabadításával kell véget érnie. Mindezt az amerikai nagykövet azzal nyugtázta, hogy az Ukrajna melletti kiállás érdemi lépés, reméli, hogy az Orbán-kormány is követni fogja.
David Pressman biztatónak tartja Novák Katalin kijevi útját, reméli, hogy az Orbán-kormány követni fogja
Az amerikai nagykövet üdvözölte, hgy a köztársasági elnök kiállt Ukrajna mellett.
[ "" ]
0
https://nepszava.hu/3206505_david-pressman-ukrajna-novak-katalin-tweet
true
Merőben új korszakot hozhat a futballvilág legtöbb pénzét termelő Premier League-ben a január 31-én életbe lépő brexit, az angol futballnak ugyanis mindenképp új alapokra kell helyeznie működését. A szövetség növelné a saját nevelésű játékosok számát, amivel biztosított lenne az angol válogatott jövője, de közben minden korábbinál is sokszínűbb lehet a liga. A Forma–1 olcsóbban megúszhatja a brit EU-kiválást. Három év huzavona után pénteken kilépnek a britek. Néhány percben összefoglaltuk, miről van szó, mik voltak a fordulópontok, és kik a főszereplők. No meg hogy mi jön ezután! 2020. január 31-én Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból, vagyis létrejön a rendkívül hosszan húzott-halasztott brexit. A kilépés nem azonnali hatályú, a pontos feltételek lefektetésére 2020 végéig lesz lehetőség tárgyalni az EU-val, az így kialakuló új helyzet viszont rengeteg változást hoz az Egyesült Királyság és így a Premier League, valamint akár a Forma–1 életében is. Meg akarja érteni a brexitet? Hozzuk a macskát! Se Kanté, se Mahrez A legfontosabb az átigazolási piac átalakulása lehet, itt ugyanis merőben új feltétekkel folytathatják a brit csapatok, nem véletlen, hogy 2016-ban mind a húsz akkori Premier League-klub az EU elhagyása ellen volt. Január 31. előtt úgy nézett ki a helyzet a PL-csapatok szemszögéből, hogy az EU-n belüli szabad munkaerő-áramlást kihasználva bármely EU-s országból gond nélkül igazolhattak, az EU-n kívüli játékosokat viszont csak úgy szerezhették meg, ha azok munkavállalási engedélyt kaptak. Ehhez viszont szigorú feltételeket kell teljesíteni, leginkább a válogatottban játszott meccsek aranyát, illetve a pályán töltött perceket vizsgálták (a világranglistán top 10-ben lévő válogatottnál például 30 százalék a minimális kvóta, a gyengébb válogatottnál ez a százalékos arány fokozatosan nő). Az EU elhagyásával viszont változik a két halmaz. Ezentúl csak brit játékosokat igazolhatnak bármiféle korlátozás nélkül, az EU-s játékosok pedig ugyanabba a kategóriába kerülnek, amibe eddig az észak- és dél-amerikai, afrikai, ázsiai és ausztrál játékosok tartoztak. Vagyis ugyanolyan nehéz lesz megvenni egy német, olasz, spanyol vagy akár magyar játékost, mint egy brazilt, japánt vagy elefántcsontpartit. A legnagyobb sztárokat ez nem érinti, hiszen ők eleget játszanak a válogatottjukban ahhoz, hogy megkapják a munkavállalási engedélyt, ám ha a nem EU-s játékosokra érvényes feltételeket minden nem brit játékosra kiterjesztik, akkor a 2018–19-es Premire Leauge-szezonban játszó nem brit futballisták 65 százaléka nem is kapott volna munkavállalási engedélyt, ami irtózatosan magas szám. De hogy ne csak számokban képzeljük el a dolgot: ha korábban érvényben lett volna a változás, amit a brexit hoz magával, sem N'Golo Kanté, sem Rijad Mahrez nem igazolhatott volna például Nagy-Britanniába, mert a válogatott közelében sem voltak az átigazolásuk előtt. Vagyis a brit csapatok elesnének az olcsóbban megszerezhető, még felfedezés előtt álló európai játékosoktól. Mahrezt és Kantét is a 2015–16-os szezon végén óriási meglepetésre bajnok Leicester Citynél fedezték fel, mindkét játékosnak kulcsszerepe volt a bajnoki cím megnyerésében. De a brexit miatt életbe lépő szabályok szerint egyikük sem mehetett volna a Leicesterhez. A játékosok mellett a csapatok edzői stábjára is hasonló feltételek lennének érvényesek. A 20 PL-csapatból jelenleg 11-nél van csak brit vezetőedző, ez az arány is eltolódhat, ha minden brexitkövetelmény életbe lép. Azt persze a Premier League vezetői is látják, hogy emiatt piaci hátrányba kerülhetnek a világfutballban a többi európai bajnoksághoz képest, ezért arra kérik az angol futballszövetséget (FA), hogy töröljék el a külföldi játékosok munkavállalási engedélykövetelményét. Az FA ezt viszont nyilván nem adná ingyen, cserébe azt akarja, hogy emelkedjen a hazai nevelésű (brit) játékosok aránya a kluboknál. Jelenleg a 25 fős keretből 8 játékosnak kell brit nevelésűnek lennie, az FA azt szeretné, hogy ez 12-re emelkedjen. Sok hűhó semmiért? A Premier League és a klubok viszont hallani sem akarnak erről, és január vége felé nem is látszik, hogyan jöhetne létre a kompromisszum. Annyi viszont biztos, hogy az FA nem ok nélkül szeretne nagyobb teret nyitni a hazai játékosoknak: amikor 1992-ben elindult a Premier League, a kezdőként pályára lépő brit játékosok aránya nagyjából 70 százalék volt, ez a 2018–19-es szezonra 33 százalékra esett vissza, mutatta ki a Guardian. A PL sikerét persze épp a külföldi tehetségek és munkaerő beáramlása alapozta meg, de ugyanez igaz Nagy-Britannia gazdaságára is, a folyamat tehát se nem véletlen, se nem biztos, hogy önmagában rossz. Ráadásul a brit utánpótlás-válogatottak helyzete is egyre jobb, ami azt mutatja, hogy még a rengeteg külföldi játékos ellenére sincs bajban az angol futball. Legalábbis a Premier League ideiglenes elnök-vezérigazgatója, Richard Masters ezzel próbál érvelni az FA felé a kvóta ellen. Az FA viszont azzal védekezik, hogy nincs miért pánikolni, hiába csökkenne ugyanis a megengedett külföldi játékosok száma csapatonként 17-ről 13-ra, ezzel összességében nem sokat veszítenének. Egyrészt most is csak nagyjából 260 külföldi játékos van a PL-csapatoknál, ami átlagban pont a kvótát jelentő 13-at jelenti. Másrészt ha minden csapat csak a 13 legtöbbet játszó nem brit játékosát használhatta volna a legutóbbi idényben (vagyis a tervezett kvóta szerint működtek volna eddig is), a külföldi játékosok által játszott 10 469 mérkőzésből csak 42 szereplés lett volna veszélyben a kvóta miatt – tehát minimális feleslegtől kellene megválniuk a csapatoknak, olyan játékosoktól, akik amúgy sem játszanak. Az átlag persze nem egyenlő a valósággal: többek között a topcsapatok közé tartozó Liverpool, a Tottenham, a Manchester City és Chelsea sem felelne meg most a tervezett kvótarendszernek, vagyis több külföldi játékost el kellene adniuk. A kvótát persze ott próbálták átverni (a szabályok adta lehetőségeket kihasználva), ahol tudták, mivel a régi rendszerben a FIFA szabályai szerint bármelyik EU-s országból vehettek 16-18 éves játékosokat. Időről időre le is rabolták az ifipiacot, hogy ők később már brit nevelésnek számítsanak, így nem számított bele a kvótába Cesc Fábregas, és így nem számít bele most sem például Paul Pogba a Manchester Unitednél. A trükközés ellenére látható, hogy azért túl tudnák élni a kvótaemelést a PL-csapatok, csak épp egy ilyen változtatás még tovább drágítaná a brit játékosokat, nyilván ezért a vonakodás a Premier League felől. Mindennél beszédesebb, hogy amíg a Dortmund 20 millió euróért meg tudta venni a Red Bull Salzburgtól a gólokat vég nélkül ontó Erling Haalandot, addig a Southampton 23,5 millió euróért sem adta el a Leeds Unitednek a szezonban még gól nélküli csatárát, Ché Adamset. Az F1-ben inkább fennakadás, mint forradalom lesz a brexit A Forma–1-ben szereplő jelenlegi 10 csapatból 8-nak a dél-angliai "Motorsport-völgyben" van a székhelye, csak a Ferrari és a Sauber központja van Anglián kívül. A silverstone-i versenypálya környékén található Motorsport-völgy a Szilícium-völgy mintájára alkotott kitalált földrajzi név, a jelentősége viszont egyáltalán nem kitalált, mert évente nagyjából 9 milliárd font (3600 milliárd forint) bevételt termel az ide koncentrálódott motorsportvilág. Számukra, elsősorban az F1-re fókuszálva akár előnyökkel is járhat a nagy kilépés. A futballügyeknél már tárgyalt viszonyok változása ugyanis a Forma–1-ben akár a csapatok hasznára is válhat bizonyos dolgokban. Eddig óriási előny volt bármilyen alkalmazott szempontjából, ha EU-s állampolgár, hiszen szerelőt, mérnököt, adatelemzőt is gond nélkül fel tudtak venni az EU-ból, azon kívülről viszont keményebb feltételek mellett válogathattak csak. Azzal, hogy Nagy-Britannián kívül minden ugyanabba a kategóriába kerül, lényegében két kalap lesz: a britek és a világ, ez pedig még jobban megnyithatja az utat az F1-be az EU-n kívüli szakemberek előtt. Az érem másik oldala viszont az, amire szűk egy éve "rémálom-forgatókönyvként" hivatkozott a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff, amikor a no deal brexit lehetőségéről beszélt. Wolff azért némileg túlzott, rémálom semmiképp sem lesz a brexitből a Forma–1-ben, fennakadásokat viszont okozhat. Amíg Nagy-Britannia EU-s országnak számított, az EU-n belül gond nélkül vihették a felszereléseiket a csapatok, így akár egy adott teszt vagy versenyhétvége alatt is bereptethettek új vagy plusz tartaléknak szánt alkatrészeket a verseny helyszínére az angliai központból. A brexit után viszont vámkötelessé lépnek elő az alkatrészeik, amik pluszidőt tölthetnek a határokon. "Mindenféle eshetőségre fel kell készülnünk, nagyobb alkatrésztartalékokkal kell terveznünk, és azt is át kell gondolnunk, hogyan mozgatjuk az embereinket az országból kifelé és befelé" – mondta Wolff. Vagyis nagyjából úgy kell készülniük az előszezon spanyolországi tesztjeire, a belga, osztrák vagy olasz futamra, mintha Ázsiába mennének. Utóbbinál a távolság miatt amúgy sem volt opció, hogy hirtelen igény esetén odareptessenek valami új vagy kimaradó alkatrészt, hasonló tervezés kell majd a Brit Nagydíj kivételével a többi 21 versenyre is. De nem biztos, hogy már 2020-ban is így kell számolniuk, hiszen a briteknek és az EU-nak egy éve lesz arra, hogy lefektessék a pontos kereteket. A brit kormánynak pedig az az érdeke, hogy a stratégiai fontosságú motorsportágazatot ne akadályozzák, így a lehető legkedvezőbb vámmegoldásokra számíthatnak, tehát akár a Premier League várható változásaihoz képest arányaiban szinte teljesen fájdalommentes lehet nekik a kiválás. (Borítókép: Catherine Ivill/Getty Images)
Átírhatja a brexit a Premier League-et
Átírhatja a brexit a Premier League-et - Jelen állás szerint a külföldi játékosok 65 százaléka nem játszhatna az angol bajnokságban, egyértelmű tehát, hogy változtatniuk kell, ha versenyben akarnak maradni. A Forma–1 is erősen érintett lesz a brexitügyekben, de ott pár kisebb, ám annál kellemetlenebb döccenőn túl egyelőre nem látszik az EU-kilépés tényleges hatása.
[ "brexit", "nagy-britannia", "forma-1", "f1", "futball", "premier league", "sport", "kedvenc" ]
0
https://index.hu/sport/2020/01/29/brexit_nagy-britannia_futball_premier_league_forma-1_f1
2020-01-29 00:00:00
true
Nemsokára kezdődik a 2023/24-es tanév, sorra jelennek meg az áruházláncok idénykínálatában a legújabb tanszerek, füzetek, táskák, iskolai eszközök. Az áremelkedések már tavaly sem kímélték a családi kasszát, az idei rekordmagas infláció azonban kényszerintézkedéseket is megkövetelhet az iskoláskorú gyerekeket nevelő családoknál. A hátizsák húsz százalékkal, az iskolai ebéd ára 24 százalékkal, a gyerekcipő nyolc százalékkal kerül többe, mint egy évvel ezelőtt. Az iskolakezdés az év egyik legkritikusabb időszaka a családi költségvetés szempontjából, egyre szélesebb rétegeket érint Magyarországon a beiskolázási szegénység, 2023 júliusában ugyanis a fogyasztói árak 17,6 százalékkal emelkedtek egy év leforgása alatt, ráadásul még nem tudni, mikor lesz vége ennek a negatív spirálnak. A KSH 2022. júliusi adataihoz képest a harmincliteres hátizsák ára húsz százalékkal, az iskolai ebéd ára 24 százalékkal nőtt, a 23-26-os gyermek-bőrcipők nyolc százalékkal drágultak. (Az ábrán egy-egy termék nevére kattintva tekinthető meg az adott árváltozás.) Háromból két termék az inflációt meghaladóan drágult A háromból két termék ára jócskán az inflációs adat felett emelkedett, de a drágulás még drasztikusabb számokat mutat, ha összehasonlítjuk a termékek 2021-es árát a jelenlegivel. A gyerekcipő két év alatt 15, az iskolai ebéd 34, a hátizsák pedig 39 százalékkal drágult. Így az idei iskolakezdéshez 11.380 forintért vásárolhatunk cipőt, 12.690 forintért hátizsákot és adagonként 558 forintért ebédet. Ráadásul az alaptanszereken kívül számtalan egyéb dologra szükségük van a diákoknak. Ilyen például az őszi ruházat, a sportcipő, a tornafelszerelés, a gyerek fejlődését szolgáló segédeszközök, hobbi- és különóra-felszerelések, de sokan ekkor szerzik be a tanuláshoz lassan elengedhetetlen számítástechnikai eszközök nagy részét is (tablet, laptop). Ha új iskoláskorú van a családban, akkor egy szobarendezés is aktuális, szükség van egy íróasztalra, ergonomikus székre, lámpára, könyvespolcra, de beszerzésre várnak az uzsonnásdobozok, kulacsok, hátizsákok is. Spórolás, diákmunka, hitel A Magyar Bankholding megbízásából készült, 2022-es reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a családok a felmerülő kiadások finanszírozása esetében leginkább az adott havi bevételükre támaszkodnak, de vannak, akik hitelt is igénybe vesznek az iskolakezdési szezonban. 2022-ben a családok 51 százaléka próbálta aktuális havi béréből kifizetni az extra költségeket, míg 39 százalékuk év elejétől kezdve rendszeresen tett félre erre az időszakra. A megtakarítások mellett azonban egyre gyakoribb iskolakezdési finanszírozási forma a hitelfelvétel. A kutatásban részt vevők 15 százaléka, vagyis nagyjából minden ötödik család vett már fel hitelt gyermekneveléssel kapcsolatos kiadások fedezésére, közülük tíz százalék pedig elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben is igénybe vesz valamilyen hitelterméket. Nem ritkák azok a családok sem, ahol a gyerekek nyári diákmunkát vállalnak azért, hogy be tudjanak szállni a tanév elején jelentkező tetemes kiadásokba. Hetvenezer forint két gyerek iskolai felszerelésére "Tegnap voltunk bevásárolni a szükséges dolgokat, összesen hetvenezer forint körül költöttünk a két fiunk iskolai felszerelésére - mondta el a kecsup.hu-nak Holzerné Diós Karolina. - A nagyobb fiunk negyedik osztályba megy, a kisebb pedig most kezdi az iskolát. Első lépésben felmértük az otthoni készleteket, és hogy abból még mi használható. A legnagyobb kiadást a két új iskolatáska tette ki, illetve az elsős tanszercsomag. Szerencsére a negyedikesek szinte mindenből a tavalyit használják, de hátravan még egy tornacipő, egy tolltartó és az iskola által kért tisztasági csomag, papírtörlő, papír zsebkendő, valamint a nyomtatópapír beszerzése, úgyhogy a költségek még emelkedni fognak. Egy nagyobb áruházláncban vásároltunk be. Az árak emelkedése talán azért nem volt sokkoló számomra, mert már minden téren ezt tapasztaljuk, nem nagyon lehet ötszáz forint alatti tételt leemelni a polcról." A papír árának drasztikus emelkedése a papír-írószer boltok polcain is megjelenik. "Azt tapasztaljuk, hogy a szülők megfontoltabbak lettek, kerülik a felesleges kiadásokat - tájékoztatta a kecsup.hu-t a kecskeméti belvárosi írószerbolt vezetője. - Megvárják, amíg az iskola megküldi a pontos listát, és csak ezeket a tanszereket szerzik be, ebből is az alacsonyabb árkategóriás termékeket választják. Sajnos az írószerek árára is hatással volt az infláció, jellemzően húsz százalékkal drágult minden. A legkeresettebb tanszerek az író- és rajzeszközök, valamint a füzet, de már nem a gyerekek választanak, hanem a szülők, méghozzá ár alapján." A legnagyobb hazai áruházláncokban már július végén elindult a tanszerdömping. Manapság ezek számítanak a legfőbb beszerzési helynek, bár az itt megjelenő termékek egy része minőségben jóval az írószerbolti kínálat alatt marad. Sok esetben az ár dönt, kevésbé az alkalmasság. Használt eszközök, adományok Azok a családok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy új eszközöket vásároljanak, gyakran fordulnak az adományboltok kínálatához. "Az év többi részében szinte egyáltalán nincs kereslet a tanszerekre, augusztusban viszont bármennyit el tudnánk adni. Hatalmas az érdeklődés, leginkább tornacipőre, iskolatáskára, tolltartóra, ceruza- és filckészletre lenne szükségük a családoknak, de folyamatos az érdeklődés az ünneplők és az őszi ruházat iránt is. A hozzánk beérkező adományokból a jó minőségű tanszereket, eszközöket és iskolatáskákat is nagyon nyomott áron adjuk ilyenkor" - nyilatkozta a kecsup.hu-nak Gál Zita, a kecskeméti Medina Adománybolt vezetője. Akiknek pedig semmilyen esélyük nincs arra, hogy önerőből finanszírozzák az iskolakezdést, marad a remény, hogy valamilyen szervezet keretein belül vagy civil forrásból nekik is jut tanszer. Kecskeméten idén július 17. és augusztus 19. között zajlott a Varázstáska jótékonysági tanszergyűjtő akció, amelynek során hat gyűjtőponton várták a civil emberek felajánlásait, akik rászoruló kecskeméti családoknak segítenének az iskolakezdésben. Bajáki Zsanett írása.
Egyre több család már csak hitelből tudja megoldani az iskolakezdést
Egyre szélesebb rétegeket érint Magyarországon a beiskolázási szegénység. Vannak, akik hitelt kénytelenek felvenni, hogy a tanév eleji költségeket fedezni tudják. A hátizsák húsz százalékkal, az iskolai ebéd ára 24 százalékkal, a gyerekcipő nyolc százalékkal kerül többe, mint egy évvel ezelőtt.
[ "" ]
0
https://www.szabadeuropa.hu/a/egyre-tobb-csalad-mar-csak-hitelbol-tudja-megoldani-az-iskolakezdest/32564690.html
2023. 08. 25. 16:00:00
true
Annyira bárdolatlan, hogy még csak késsel-villával sem tud enni, szól a közkeletű mondás. Ha ez igaz, akkor hogyan vélekedjünk híres elődeinkről? Az evőeszközök ugyanis csak az 1600-as évek végén kezdtek elterjedni Európában. És először csakis a főűri kastélyokban. Kést ugyan mindig használtak, már csak azért is, mert valamivel szeletelni kellett az ételt. De a kanál, majd később a villa sokáig nem volt általános az asztaloknál. Mátyás király például kézzel evett. Ahogy Galeotto Marzio, Mátyás udvarában élő olasz humanista részletesen leírta: mindenki előtt van valami kenyérféle, a közös tálból kiveszi, amit kíván, és falatokra vágva ujjaival teszi a szájába. A király azonban kiváltképp tisztán étkezett, soha nem szennyezte be magát étellel. Voltak már evőeszközök a Napkirály udvarában, bár a királyt igencsak feszélyezte a sok, tányérok mellett tartott hegyes, éles kés a népes lakomákon. Ekkor tűnt fel a lekerekített végű, tompa kés (hasonló, mint a tortaszeletelő kés) Versailles-ban. XIV. Lajos (1643-1715) azonban szintén a kezét preferálta. Ehhez képest a 21. században azon morfondíroznak egyes kutatók, hogy máshogy ízlik-e az étel, ha különböző evőeszközökkel fogyasztjuk? A kíváncsiságból egy fiatal tudományág is született: a gasztrofizika. Fotó: Archive Photos / Getty Images Hungary Mátyás király Súlyos kérdések Az Oxfordi Egyetem tudósai például a kanalak súlyára voltak kíváncsiak. Arra kérték a résztvevőket, hogy különböző műanyag kanalakból egyék ugyanazt a joghurtot, majd értékeljék az egyes minták ízét. A pille könnyű filléres kanáltól, a nehezebb igényesebbig terjedt a skála. Meglepve tapasztalták, hogy a legkönnyebb eldobható kanál vitte a prímet. A többség sűrűbbnek, és minőségibbnek ízlelte belőlük a joghurtot. A menő műanyag kanálból pedig hígabbnak és olcsóbbnak. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy a váratlan tapasztalat megváltoztatja ízérzékelésünket. Egy műanyag kanál könnyű, semmiképpen sem kidolgozott és olyan súlyos, mintha fémből lenne. A szokatlan érzet pedig zavart és mikrocsalódást okoz. Már nem is ízlik annyira, ami benne van. Elvégeztek egy másik nagyszabású étkezési kísérletet is egy skóciai szállodai éttermében. A 130 résztvevő egyik fele bankettekhez használt jó minőségű evőeszközöket kapott. A többiek a személyzet gyengébb kivitelű evőeszközeit. A prémium szettek darabjai körülbelül háromszor nagyobbak voltak az olcsóbbaknál. A menü ugyanaz volt: pisztráng krumplipürével, spenóttal és kapribogyóval, valamint barna garnélarák vajjal. Furcsamód itt pont fordítva, a súlyosabb, elegánsabb eszcájgok fokozták a gasztroélményt. Olyannyira, hogy használóik hajlandók voltak 15 százalékkal többet fizetni az ebédért. Színes kérdések A tudósok nem bírtak leállni, ezért ezután figyelmüket a kanalak színére fókuszálták. A joghurtos kísérletben arra jutottak, hogy a fehér joghurt a fehér kanálból ízlett jobban. Az epres, rózsaszín joghurt azonban már kevésbé. Amikor azonban előkerültek a fekete kanalak, azokból az epres nyert. A piros kanál pedig mindent vitt: mivel ez a szín az érett gyümölcsre emlékeztet, a belőle evett joghurt mindenkinél édesebbnek tűnt. A piros azonban megosztó szín. Joghurtnál, termékek csomagolásánál vonzó. Viszont kevesebbet eszünk piros tányérokból. A piros ugyanis óvatosságra is int. Ennek hátterében valószínűleg evolúciós tapasztalatok (például mérgező bogyók színe) állhatnak. Ahogyan ezt megfigyelték majomkísérletekben is. Alakoskodó kérdések Na és mi van az evőeszköz alakjával? Nem mindegy, milyen eszközzel visszük be a szánkba az ételt? A lényeg, hogy jól legyen elkészítve. Ki gondolta volna, de a műanyag leveses kanálból kevésbé finomabb ugyanaz a joghurt, mint a kisebb teás kanálból. Az oxfordiak szerint azért lehet így, mert egy leveses kanálhoz a legtöbb ember sós ízeket köt, míg egy kiskanálhoz a desszerteket vagy a kávét. Ezért hathat sokkal édesebbnek az étel. Az azonban még rejtély, hogy miért érezzük sósabbnak, teltebbnek, zamatosabbnak a sajtot, ha kézzel, vagy késsel esszük a falatokat, mintha kanállal, villával, esetleg fogpiszkálóval. Nem elég tehát csak jól főzni. Még meg sem kóstoltuk az ételt, agyunk már akkor ítéletet hoz. Az ízlelés ugyanis érzelemvezérélt. Azt mindnyájan ismerjük, hogy az anya, nagymama főztje a legjobb a világon. De nemcsak nyelvünkkel, hanem szemünkkel is lakomázunk, és többek között az evőeszközök fizikai tulajdonságai (súly, szín, forma) is erősen befolyásolják az élményt. Amikor leülünk az asztalhoz, tudattalanul elvárások sorát alkotjuk meg. Ha az eszcájg darabjai ezt pozitívan megerősítik, akkor jobban ízlik az étel. Arra azért kíváncsi lennék, mit kezdenének a gasztrotudósok azzal, amikor éjjel a nyitott hűtőszekrény előtt állva étkezünk. Vagy amikor a férfiak lábosból, fazékból átszellemülten falnak egymaguk a kezük ügyében lévő alkalmatosságból (például merőkanálból). Valószínűleg azt mondanák, ezek a férfiak most éppen nem tartózkodnak tudományos kíváncsiságuk horizontján. Majd ha maguk mögött hagyják a létfenntartás zsigeri szintjét, az ennem kell valamit gyorsan, mindegy hogyan és mit ösztönét, és visszamásznak a Maslow-piramis csúcsa felé, akkor talán. (Borítókép: Amerikai színésznő a forgatási szünetben 1928-ban. Fotó: General Photographic Agency / Getty Images) A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!
Miért finomabb kiskanállal a joghurt?
Miért finomabb kiskanállal a joghurt? - És súlyosabb evőeszközökkel egy pompás ebéd?
[ "evőeszköz", "kés", "villa", "kanál", "mátyás király", "galeotto marzio", "napkirály", "xiv. lajos", "gasztrofizika", "tudomány", "ce femina" ]
0
https://index.hu/tudomany/til/2021/04/19/miert-finomabb-kiskanallal-a-joghurt-
2021-04-19 00:00:00
false
Érintettként kíván megszólalni a The New York Timesban a Külgazdasági és Külügyminisztérium azzal a cikkel kapcsolatban, amelyben az amerikai napilap a tárca szerint tévesen állította, hogy egy magyar börtönőr erőszakot alkalmazott egy szír migráns nővel szemben – írja szerdai számában a Magyar Idők. Samu Attila, a Belügyminisztérium sajtófőnöke azt mondta, hogy a külügyminisztériumnak a belügyi tárca javasolta a lépést, mert az amerikai lap cikke a BM felügyelete alá tartozó büntetés-végrehajtás alkalmazottját gyanúsítja meg bűncselekménnyel. A The New York Times egy Németországban megkérdezett szír menekült nőt idézve azt írta, hogy Magyarországon az egyik börtönőr eszméletlenre verte az asszonyt, mert az visszautasította a férfi közeledését. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságtól a Magyar Időknek határozottan cáfolták a lapban megjelenteket. A cikkben megfogalmazott állítás a BVOP szerint azért sem fordulhatott elő, mert a magyar bv-intézetekben kizárólag felnőtt férfiak voltak és vannak idegenrendészeti őrizetben, a bevándorlási hullámban érkező nőkkel az itthoni börtönőrök nem kerültek és kerülhetnek kapcsolatba. A Magyar Idők levélben megkereste a The New York Times szerkesztőségét is, de lapzártáig nem jött válasz.
Itthon: Szijjártóék korrekciót kérnek a New York Timestól
Érintettként kíván megszólalni a The New York Timesban a Külgazdasági és Külügyminisztérium azzal a cikkel kapcsolatban, amelyben az amerikai napilap a tárca szerint tévesen állította, hogy egy magyar börtönőr erőszakot alkalmazott egy szír migráns nővel szemben – írja szerdai számában a Magyar Idők.
[]
0
http://hvg.hu/itthon/20160106_szijjartoek_korrekciot_kernek_nyt
2016-01-06 05:45:00+01:00
false
Détári Lajos óta nem volt olyan magyar gólkirály, aki címének megnyerése után a magyarnál erősebb bajnokságba igazolt, és ott helyt is állt volna. Nikolics Nemanja most erre az útra lépett. A magyar anyától és szerb apától származó, Zentán született 27 éves szerb–magyar kettős állampolgár, magyar válogatott futballista ugyan nem a Bundesligába tört be, mint annak idején Détári, hanem a lengyel bajnokságba, de a nyitása mégis imponáló. A lengyel bajnokságban három forduló alatt öt gólt szerzett, míg az Európa Ligában a román Botosaninak és az albán Kukesinek is betalált. Nikolics ráadásul azon ritka magyar futballisták egyike, aki nem ijed meg a saját árnyékától. Úgy igazolt Varsóba, hogy ott is gólkirály akar lenni. A bajnokság vége még nagyon messze van, de már most a Legia legjobb formában lévő játékosának tartják, három forduló alatt szerzett öt gólt, amivel a bajnokság góllövőlistáját is vezeti. Megnéztük, hogy az elmúlt tíz évben hová igazoltak a lengyel, és hová a magyar gólkirályok. De előtte vessük össze a két bajnokságot. Nos, a lengyelek mindenben vernek minket: Az UEFA vezet egy ranglistát a klubok nemzetközi kupás szereplése alapján, ezen Lengyelország a 19., Magyarország a 33. helyen áll. A lengyel bajnokság mérkőzéseit az elmúlt bajnokságban átlagban 8000-en, a magyarét alig 2500-an nézték meg. Lengyelországban előfordul, hogy egy-egy rangadóra 40 ezren mennek ki Poznanban, 36 ezren Gdanskban, 30 ezren Varsóban vagy Krakkóban. Nálunk ilyen nézőszámokra 15-20 éve nem volt példa, tavaly a Fradi–Újpesten volt 21 ezer néző, a Fradi-pályán kívül mindenhol máshol tízezer alatti a nézőcsúcs. A lengyel bajnokság játékosainak átlagos értéke 296 ezer euró, a magyarban szereplőké 231 ezer euró. A lengyel bajnokság legértékesebb játékosa a csupán 20 éves legiás szlovák, Ondrej Duda, az NB I.-ben az Anderlechtet megjárt, 32 éves Juhász Roland. Duda 4 millió, Juhász 1,2 millió eurót ér. (Nikolics értéke a remek rajt után 1,3 millió euróra ugrott.) És akkor most nézzük, hová igazoltak a lengyel gólkirályok az elmúlt tíz évben. Vastaggal azokat a játékosokat szedtük, akik a lengyelnél erősebb bajnokságba mentek: A gólkirály A címszerzés éve A gólkirály csapata Csapata a következő idényben Akkori életkora Tomas Frankowski 2004-05 Wisla Krakow Elche (spanyol 2. liga) 30 Grzegorz Piechna 2005-06 Korona Kielce Torpedo Moszkva (orosz 1. liga) 29 Piotr Reiss 2006-07 Lech Poznan Lech Poznan 34 Pawel Brozek 2007-08 Wisla Krakow Wisla Krakow 25 Pawel Brozek (társgólkirály) 2008-09 Wisla Krakow Wisla Krakow 26 Takesure Chinyama (társgólkirály) 2008-09 Legia Legia 27 Robert Lewandowski 2009-10 Lech Poznan Borussia Dortmund 21 Pawel Brozek 2010-11 Wisla Krakow Trabzonspor 27 Artjoms Rudnevs 2011-12 Lech Poznan Hamburg 24 Róbert Demjan 2012-13 Podbeskidzie Waasland-Beveren (belga első osztály) 30 Marcin Robak 2013-14 Piast/Pogon Pogon 31 Kamil Wilczek 2014-15 Piast Carpi (Serie A) 27 A tízes években futott fel a kereslet a lengyel gólkirályok iránt. A kétezres évek első évtizedében jellemzően otthon maradtak vagy gyöngébb külföldi csapatokba igazoltak a lengyel bajnokság gólvágói. Ráadásul az Elchében kikötött Frankowski és a Torpedóba igazolt Piechna sem futott be egy gólkirálytól elvárható karriert. Frankowski 2005 és 2008 között összesen 13 gólt lőtt, és haza kellett térnie Lengyelországba, hogy ismét ontsa a gólokat. Piechna még ennél is rosszabbul járt: a Torpedóból egy év után két rúgott góllal tért haza. A legnagyobb név az azóta a Bayern Münchenben futballozó Robert Lewandowski, ő volt az, aki kitaposta az utat a lengyel gólkirályoknak. A Lech Poznan színeiben szerzett 18 gólja után, 2010 nyarán, 4,5 millió euróért leigazolta a Dortmund, de 2014 óta már a Bayern Münchent erősíti, értéke 50 millió euró. Hogy ez milyen szint, arra jellemző, hogy csak a legnagyobb szupersztárokért fizetnek ki ennyit a klubok. Ő egyébként jelenleg az Eb-selejtezőn is vezeti a góllövőlisát. 2010-től kezdve – egy évet kivéve – mindig sikerült külföldre elpasszolni a lengyel gólkirályt. Az más kérdés, hogy próbálkozásaikat nem mindig kísérte szerencse, és akkor még finomak voltunk. Pawol Brozek a török Trabzonsporban 3, majd a spanyol Recreativóban 2 gólt lőtt, 2013-ban ment is haza, most újra a Wisla Krakkóban ontja a gólokat. Róbert Demjan a belga Waasland-Beverenben nem tudta felvenni a fonalat, miután 27 meccsen mindössze 2 gólt szerzett, haza is tért Bielsko-Bialába. Az más kérdés, hogy a szlovák futballista, aki a lengyel gólkirályi címe ellenére egyszer sem volt válogatott, hazatérése óta is csupán 5 gólt lőtt. A magyar drukkerek is emlékezhetnek a lett Artjoms Rudnevsre, aki Zalaegerszegről 500 ezer euróért került az NB I.-ből azóta is szívesen igazoló Lech Poznanhoz, és két év után 5,5 millióért igazolt Hamburgba. Egy hannoveri kitérő után ma is a Hamburg játékosa, de az előző, majdnem kiesést hozó pokoli idényben többnyire csak csereként jutott szóhoz, és három gólpassza mellett csupán egy gólt lőtt. Most nyáron a 20 góllal gólkirályi címet szerzett Kamil Wilczek próbál szerencsét külföldön. A Serie A abszolút újonca, a Carpi igazolta le a nem túl acélos Piast Gliwicéből a lengyel gólkirályt. Ha azt vesszük, hogy piaci értéke nincs egymillió euró, és 27 éves kora dacára még egyszer sem szerepelt a lengyel válogatottban, akkor erősen kérdéses az olaszországi jövője. Lehet fanyalogni a legújabbkori lengyel gólkirályok külföldi pályafutásán, de egyből felértékelődik Brozeknek a Trabzonspor színeiben lőtt 3 gólja, ha szemügyre vesszük a az elmúlt tíz év magyar gólkirályainak pályafutását. A gólkirály A címszerzés éve A gólkirály csapata Csapata a következő idényben Akkori életkora Tomas Medved 2004-05 Pápa Shenyang Ginde 31 Rajczi Péter 2005-06 Újpest Újpest 25 Bajzát Péter 2006-07 Győr Győr 25 Waltner Róbert 2007-08 Zalaegerszeg Zalaegerszeg 30 Bajzát Péter 2008-09 Győr Győr 27 Nemanja Nikolics 2009-10 Kaposvár / Videoton Videoton 22 André Alves 2010-11 Videoton Videoton 27 Adamo Coulibaly 2011-12 Debrecen Debrecen 30 Adamo Coulibaly 2012-13 Debrecen Lens (francia 2. liga) 31 Nemanja Nikolics (társgólkirály) 2013-14 Videoton Videoton 26 Simon Attila (társgólkirály) 2013-14 Paks Wolfsberger 31 Nemanja Nikolics 2014-15 Videoton Legia 27 Bármilyen hihetetlen, de magyar gólkirályként a Frankfurtba igazolt Détári Lajos volt az utolsó, aki megállta helyét új csapatánál. Mit megállta? Középpályásként a Bundesligában 11 gólt lőtt egy idény alatt, sőt, az ő góljával lett kupagyőztes a Frankfurt. Ha az elmúlt tíz év listáját végignézzük, akkor többnyire megannyi, magyar szinten nagy nevet látunk, akikben egy dolog közös: hiába lettek itthon gólkirályok, külföldön senkinek sem kellettek. Később ugyan voltak, aki kikerültek, de maradandót alig alkottak. Rajczi például kölcsönbe került a Chamionshipben szereplő Barnsleyba, de 15 meccsen egy gól volt a mérlege, majd Pisában lőtt ugyanennyit 12 meccsen. A legnagyobb felsülés a tavalyi gólkirályé, a paksi Simon Attiláé volt. Ő azok után, hogy Pakson 18 góllal társgólkirály volt, az osztrák Wolfsbergerben nyolc meccsen egyszer sem szerzett gólt. A nyáron váltott, és az NB II.-es Gyirmótba ment. Hogy mégsem annyira sötét a kép, az az idegenlégiós gólkirályainknak köszönhető. A francia Adamo Coulibalyt a francia második ligás Lens igazolta le. Az észak-francia csapat az egykori debreceni csatárral feljutott a világ egyik legerősebb bajnokságába, a League 1-ba, majd idén ki is esett onnan. A második évben alapembernek számító Coulibaly a két szezonban tíz gólt lőtt. A gólkirályi címe után egy évet még a Videotonban lehúzó brazil André Alves a ciprusi Omoniában 10 gólt szerzett, de ezt a teljesítményt már sem a Dubai SCS-ben, sem a görög Panetolikosban nem tudta megismételni. Most a 31 éves csatár a ciprusi 4. helyezett AEK Larnacában játszik, amely az első tétmeccsén 3-0-s vereséget szenvedett Bordeaux-ban Európa-liga meccsen. 69. percig volt a pályán. A magyar bajnokságból, akárcsak a lengyelből, három forduló telt el, itthon Böde Dániel vezeti a góllövőlistát három góllal (igaz, ebből kettőt most vasárnap a nyeretlenül kieső helyen álló Vasasnak lőtt). A 28 éves csatárnak lassan eljön az utolsó esélye, hogy ne csak levezetni menjen külföldre – de mondjuk, az Európában sehol sem jegyzett Zseljeznicsar elleni kettős EL-vereség nem tett túl jót a ferencvárosi játékosok megítélésének.
Lewandowski megcsinálta, most Nikolicson a sor
Lewandowski megcsinálta, most Nikolicson a sor - Détári óta nem volt olyan magyar gólkirály, aki külföldre szerződve nem tojta össze magát, hanem első három bajnoki meccsén öt gólt szerzett, az Európa-ligában meg még kettőt. Megnéztük, mit ér a lengyel gólkirályság.
[ "gólkirály", "lengyel bajnokság", "nb i", "nemanja nikolics", "sport" ]
0
https://index.hu/sport/futball/2015/08/03/golkiraly_nikolics_nb_i._lengyel_bajnoksag
2015-08-03 00:00:00
true
Nem lehet az országot lezárva tartani, az embereknek az agyára mennek a korlátozások. Biden szerint tervezett nyitás kell, biztonsági intézkedésekkel, anyagi támogatásokkal. Nem lehet azt mondani az iskolai tanároknak, hogy ne aggódjatok, nem fogtok annyian meghalni. New York példájával élve Trump nehezményezte, hogy a város kiürült, élhetetlenné vált a lezárások miatt. Biden szerint a város kifejezetten jól reagált a vírushelyzetre, csökkent a fertőzési ráta.
Biden hitlerezett, Trump jobban ért a szélhez – Percről percre!
Biden hitlerezett, Trump jobban ért a szélhez – Percről percre! - A republikánus elnök és demokrata kihívójának ez volt az utolsó lehetősége a bizonyításra szemtől szemben a november 3-i nagy megméretés előtt.
[ "usa", "elnökválasztás", "vita", "donald trump", "joe biden", "külföld" ]
0
https://index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2020/10/23/trump_vs_biden_2020_10_22/trump_meg_kell_nyitni_az_orszagot_ki_kell_nyitni_az_iskolakat
2020-10-23 00:00:00
false
Klicsko előzőleg videoüzenetben kérte az elnököt, hogy ne hagyja tovább mérgesedni a helyzetet Kijevben. Ezután több parlamenti képviselő társaságában az államfő főváros környéki rezidenciájára indult a politikus, hogy személyesen beszéljen vele. Klicsko azt mondta, hogy társaival fél óráig várakozott az elnök mezsihirjai rezidenciájának bejáratánál, és végül csak őt engedték be. Megismételte a kijevi Függetlenség téren az európai integrációért és hatalomváltásért tüntetők követeléseit, és hangsúlyozta, hogy haladéktalanul rendezni kell a politikai válságot. Janukovics megígérte: az elnöki hivatal, a kormány és az ellenzék képviselőinek részvételével bizottságot alakítanak, hogy megoldást találjanak a helyzetre. Arszenyij Jacenyuk, az ellenzéki Haza párt frakcióvezetője korábban bejelentette, hogy telefonált neki az államfő, és jelezte: kész tárgyalásokat kezdeni. A tárgyalásokkal Andrij Kljujevet, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkárát bízta meg Janukovics. Jacenyuk szerint a három parlamenti ellenzéki erő – az Ütés párt, a Haza és a Szabadság párt – konzultációkat tart. Kijevben a vasárnapi nagygyűlésen a média becslései szerint legalább százezren, más források szerint körülbelül félmillióan vettek részt. A tüntetés békés volt, utána viszont radikális tüntetők néhány ezres csoportja összecsapott a kormánynegyedet lezárva tartó rohamrendőrökkel a Dinamo Stadionnál. A feldühödött tüntetők a rendfenntartó erők több buszát és teherautóját felgyújtották. A tüntetők és a rendőrök összecsapásában majdnem száz ember sebesült meg: hetven rendőr és huszonnégy tüntető. A belügyminisztérium közlése szerint négy embert őrizetbe vettek. Az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége közleményben szólított fel az erőszak leállítására, és párbeszédet szorgalmazott a kormány és az ellenzék között. Önuralomra intett William Hague brit külügyminiszter is, aki a Twitteren vasárnap közzétett üzenetében arra figyelmeztetett, hogy az erőszak nem old meg semmit.
Világ: Szóba állt az ukrán elnök este Klicskóval
Fogadta Viktor Janukovics ukrán elnök vasárnap este Vitalij Klicsko ellenzéki vezetőt, és megígérte neki, hogy bizottságot hoz létre a válsághelyzet megoldásához.
[]
0
https://hvg.hu/vilag/20140120_klicsko_ukran_elnok
2014-01-20 05:15:00+01:00
false
Még mindig tartanak a rendőri erőszak miatt kitört zavargások, Trump is megszólalt Még mindig tartanak a zavargások Minneapolisban, Trump is megszólalt /Fotó:NorthFoto Még mindig tartanak a zavargások Minnneapolisban, miután hétfőn rendőri túlkapás miatt meghalt George Floyd, egy 46 éves fekete férfi. Mint korábban megírtuk, csütörtökön a nagyvárosban zavargásokat lehetett tapasztalni. Az igazság feltárását követelő, több ezres tüntetőtömeg helyét átvették az üzleteket feltörő és autókat gyújtogató zavarkeltők. Boltokat raboltak ki, egyszerre legalább 30 helyen gyújtottak tüzet a város utcáin és egyesek a helyi rendőrőrsöt is elfoglalták. A fekete férfi halálát egy őt előállító rendőr okozta, aki hosszú perceken át térdelt Floyd nyakán. A férfi próbálta jelezni, hogy fuldoklik, de a rendőr nem tágított. Az index írta meg a CBS nyomán, hogy Donald Trump is kommentálta a lázongásokat. Az amerikai elnök közösségi oldalán erősen bírálta a zavargások elleni fellépés hiányát: "Nem ülhetek hátra tett kézzel és nézhetem végig, mi történik egy nagyszerű amerikai várossal, Minneapolissal. A vezetés teljes hiánya... Ha a baloldali polgármester, Jacob Frey nem szedi össze magát és nem tartja kézben a város ügyeit, én fogom odaküldeni a Nemzeti Gárdát, hogy végezzék el a feladatot" - írja Twitter-bejegyzésében. "Nagyon erősek vagyunk, és biztos lehet abban, hogy túllendülünk ezen" - írta válaszul Jacob Frey.
Még mindig tartanak a rendőri erőszak miatt kitört zavargások, Trump is megszólalt
Még mindig tartanak a zavargások Minnneapolisban, miután hétfőn rendőri túlkapás miatt meghalt George Floyd, egy 46 éves fekete férfi.
[ "tragédia", "Minneapolis", "USA", "lázongás", "gyújtogatás", "Donald Trump", "George Floyd", "erőszak", "rendőrség" ]
0
https://blikk.hu/aktualis/kulfold/rendori-eroszak-miatti-zavargasoktrump-megszolalt/vp01etf
2020-05-29 13:56:00+01:00
false
A közgyűlés 70 százalékos többséggel elfogadta, hogy Tarlós István korábbi főpolgármester részére a törvény alapján járó háromhavi illetménynek megfelelő összegű végkielégítésen felül további végkielégítést fizessen a főváros. A Momentum, Baranyi és a DK nemmel szavazott. A döntés előtt Karácsony Gergely főpolgármester elmondta: amikor politikai riválisunkat megbecsüljük, akkor nemcsak a személyét, hanem a mögötte álló szavazókat is elismerjük. Soproni Tamás (Momentum) ugyanakkor elmondta, hogy nem sajnálják Tarlóstól a végkielégítést, de az emelésnek szimbolikus üzenete van: azt üzenik vele, hogy annyira jó gazda volt, hogy nem elég a végkielégítés, több jár neki. Biztosan jár-e ez a többlet, tette fel a költői kérdést a képviselő. Baranyi Krisztina (független képviselő) szerint a szimbólumok fontosak, az árkok betemetése fontos, de ehhez szerinte a díszpolgári cím elég, nem kell azt pénzzel kiegészíteni. A döntés után elmaradt a taps a közönség részéről.
A Karácsony Gergely vezette új közgyűlés alakuló ülése percről percre
Karácsony: A beton helyett a fákat választom - Dugig a terem az alakuló ülésen. A Karácsony Gergely vezette Városháza máris belecsap a határozathozatalokba.
[ "fővárosi közgyűlés", "alakuló ülés", "budapest", "karácsony gergely", "belföld" ]
0
https://index.hu/belfold/2019/11/05/fovarosi_kozgyules_alakulo_ules_karacsony_gergely/nemi_vita_utan_megiteltek_tarlosnak_a_megemelt_vegkielegitest
2019-11-05 00:00:00
false
Ethan Sonnebornnak nagy tervei vannak, és a helyi jogszabályok alapján akár meg is valósíthatja őket. Nemsokára kormányzóválasztást tartanak az Egyesült Államokbeli Vermontban. A pozícióra öt demokrata jelölt pályázik, egyikük azonban jóval fiatalabb a többieknél: Ethan Sonneborn még csak 14 éves, de politikai karrierre pályázik. Sonneborn a CNN-nek elmondta: azért döntött úgy, hogy indul a választáson, mert azt látja, hogy a politikusok rengeteg hibát követnek el, ezért szerinte a politikában is generációváltásra van szükség. A programjában szerepel többek között a fegyvertartás szigorítása, és egy egészségügyi reform is. Ha nyer, Sonneborn otthagyja az iskolát, hogy kizárólag a politikára koncentrálhasson, viszont ha veszít, elmondása szerint akkor sem adja fel, hogy egyszer politikus legyen belőle. A törvények nem tiltják, hogy Sonneborn induljon a választáson: itt és Kansas államban sincs a jelöltekre vonatkozó alsó korhatár. Vermont egyébként a legliberálisabb állam az USA-ban, a demokraták egyik most induló kormányzójelöltje például transznemű – ezzel Vermont történelmet írt.
Világ: Egy 14 éves jelölt is indul a kormányzói posztért Vermontban
Ethan Sonnebornnak nagy tervei vannak, és a helyi jogszabályok alapján akár meg is valósíthatja őket.
[]
0
https://hvg.hu/vilag/20180815_Egy_14_eves_jelolt_is_indul_a_kormanyzoi_posztert_Vermontban
2018-08-15 09:09:00+02:00
false
Dráma: azt hazudták a kórházban Anikónak, hogy halva született a babája – Ez történt a gyermekkel azóta Stadlerné Végh Anikó drámai időszakon ment keresztül: Anikó 26 évvel ezelőtt egészséges kisbabát várt, ám kisfia, Tamás mégis nyitott gerinccel jött a világra. Az orvosok 6 hónapot sem jósoltak neki. Valószínűleg ez lehetett az oka, hogy az anyukának azt hazudták, gyermeke nem élte túl a szülést. A baba császárral jött a világra, az anya állítása szerint a műtét után az orvos az ágya szélére ülve azt mondta neki: a babája meghalt szülés közben. Két héten át tartották ebben a hitben, sőt, még olyan gyógyszereket is kapott, amitől a tejtermelése nem indult meg. Aztán kiderült, hogy valójában él a kicsi, de nyitott gerinccel született. Azt az édesanya nem részletezte, hogyan derült ki mindez, és az orvosról is csak annyit mondott, hogy jól emlékszik rá, de többé nem találkoztak és nem beszéltek. A harcot azonban sem az anya, sem a baba nem adta fel. A ma 26 éves fiú Európa-bajnokságra készül parafekvenyomásban. Stadler Tamás háromszoros magyar bajnok fekvenyomó és édesanyja, Stadlerné Végh Anikó volt a Reggeli vendége: Kíváncsiak vagyunk a véleményére, mondja el ide kattintva, várjuk kommentjét!
Dráma: azt hazudták a kórházban Anikónak, hogy halva született a babája – Ez történt a gyermekkel azóta
Döbbenetes történetről számoltak be hétfőn az RTL Klub Reggeli című műsorának vendégei.
[]
0
http://blikk.hu/aktualis/belfold/korhaz-szules-hazudott-orvos-halva-szuletett-baba-anya-rtl-klub/pnt71wx
2018-03-19 12:35:53+01:00
false
Sikerült ledolgozniuk a nyugdíjpénztáraknak a tavalyi fekete esztendő veszteségeit az első félév végére. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) most közzétett adatai alapján az önkéntes nyugdíjpénztárak a befektetéseiken hajszál híján 150 milliárd forintnyi hozamot értek el, ez bőven meghaladja a 2022-es 117,4 milliárd forintos veszteséget. Sőt a harmadik negyedévben is folytatódott a vagyonportfóliók árfolyamemelkedése, ennek köszönhetően a 2021 novemberi csúcsok után ismét történelmi rekordot döntöttek az árfolyamok. Végre, van minek örülni. Az árfolyamok szárnyalása és a befizetéseknek köszönhetően június végére az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona 1757,2 milliárd forintos történelmi rekordon tetőzött a félév végén, egy átlagos egyéni számlán 1,63 millió forint volt. Kevésbé jó hír, hogy a tagok száma viszont kis mértékben csökkent az idén, 1 millió 78 ezren maradtak az önkéntes nyugdíjpénztárakban. A bent maradt tagok befizetései nőttek, de aggasztó, hogy a tagdíjfizetés dinamikája nem érte el az infláció mértékét. Az egyéni befizetések 4,36 százalékkal emelkedtek, miközben a munkáltatói tagdíjak több mint 16 százalékkal. Az adóvisszatérítés rekord összegű volt az idén, csaknem 17 milliárd forint folyt be ilyen címen az egyéni számlákra az államtól. Egyre idősebbek a tagok Nem csak a befizetések nőnek, de a szolgáltatási célú kifizetések is. Ez nem meglepő, ahogy emelkedik a tagság átlagos életkora, úgy növekszik a kifizetések teljes összege, amely az idei első félévben már 79,6 milliárd forintot tett ki. Csaknem 50 milliárd forintot fizettek ki a pénztárak a nyugdíjba vonult tagoknak, a többit más címen, például adómentesen felvehető hozamként vagy kilépés miatt vették ki az ügyfelek. Kapcsolódó cikk Nyugdíjmatek: így lehet havonta 50-200 ezer forint pluszt elérni Beszédes számok. Ez a tendencia várhatóan tovább folytatódik majd, hiszen a tagok egyre idősebbek. 2022 végén már csaknem 180 ezer 60 év fölötti pénztártag volt, a 45-59 év közöttiek létszáma is tovább emelkedett 545 ezer főre. A 30-44 éves pénztártagok száma ugyanakkor 27 ezer fővel 325,5 ezerre csökkent, a 30 év alattiaké pedig további 10 ezerrel alig 43 ezerre esett vissza - hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. Az is aggasztó fejlemény, hogy a pénztárak működési eredménye továbbra is negatív. A félévet 513 millió forintos működési veszteséggel zárta a szektor, az infláció miatt megemelkedett költségeket ugyanis a jelek szerint nehezen tudják a bevételekkel kompenzálni az intézmények. A magánkasszák is nagyot kaszáltak A magánnyugdíjpénztárak taglétszáma is tovább csökkent, már nem éri el az 52 ezer főt. A tagdíjbevétel stabil maradt, ám működési szinten veszteségessé vált a négy intézmény. Elképzelhető, hogy a nehéz gazdasági helyzetben a tagdíjat ugyan befizették a tagok, a pénztárak által elvárt működési célú támogatást viszont már nem utalták át olyan sokan, mint az előző években. A tavalyi mínuszokat a magánkasszák is ledolgozták június végére. Az első féléves hozamok 27,5 milliárd forintot tettek ki, míg tavaly 20,9 milliárd forintos veszteség keletkezett a befektetéseken.
Örömhír jött: megint pluszban vannak a nyugdíjpénztárak
Kiválóan sikerült az idei első félév a nyugdíjpénztárak számára. A vagyonportfóliók szárnyaltak, és június végére a 2022-es fekete év veszteségeit teljes mértékben ledolgozta a szektor - derül ki a Bank360.hu elemzéséből. Aggasztó viszont, hogy a taglétszám csökken, ráadásul a pénztártagok átlagéletkora is egyre magasabb.
[ "" ]
0
https://mfor.hu/cikkek/kozerdeku/oromhir-jott-megint-pluszban-vannak-a-nyugdijpenztarak.html
2023. 08. 25. 15:42:00
true
Több száz új autó, illetve az áruk ragadt be az OTP Banknál az elmúlt évtizedekben, csak az elmúlt másfél évben a kisorsolt nyereményautók negyedéért nem jelentkeztek a betétesek. A gépkocsinyeremény-betét ugyan a szocializmusban élte fénykorát, de még ma is több százezer van belőle, és tízmilliárdokat tartanak benne úgy az emberek, hogy meg se nézik, nem ők nyerték-e éppen a havonta kisorsolt autók valamelyikét. A fiatalok többsége már azt sem tudja mi az, akik még emlékeznek rá, azok közül is sokan azt hiszik, hogy már nem létezik, valójában azonban 620 ezer magyarnak van belőle, akik 76 milliárd forintot tartanak benne. Ha találós kérdésként tennénk fel, aligha vágnák rá sokan, hogy gépkocsinyeremény-betét. Kisebbfajta csoda, hogy évtizedekkel túlélte a szocializmust, amikor az autóhoz jutás egyik lehetősége volt. Ennél már csak az meglepőbb, hogy az OTP Banknak jó nagy parkolót kellene bérelnie az eddig át nem vett nyereményautóknak, ha azokat a sorsolás óta megtartotta volna, várva a nyertesek jelentkezését. Ráadásul ebben a parkolóban nemcsak Ladák, Trabantok, Wartburgok porosodnának, hanem a legfrissebb típusok is. Tudna ide tenni járműveket az MBH Bank is, amelynél a 2011 óta tartott 143 sorsolás nyereményei közül 124-et nem vettek át (igaz, ebben nemcsak autók, hanem ajándékutalványok is vannak). Minden negyedik nyereményautót az OTP Banknál hagytak a betétesek az elmúlt másfél évben, jó eséllyel úgy, hogy nem is tudnak róla, mekkora szerencse érte őket. Ez azt jelenti, hogy a kisorsolt új autók közül szinte minden hónapban akad egy, amelyik végül nem talál gazdára. Ha a sorsolástól számított 30 napon belül nem jelentkeznek a nyertesek, azután már csak az autó árát tudják átvenni, ebben a formában viszont nem évül el a nyeremény - csak az értékét veszti folyamatosan az infláció miatt. Így fordulhat elő, hogy az át nem vett nyeremények között olyan is van, amit több mint 40 éve sorsoltak ki, és akár ma is besétálhatna valamelyik bankfiókba a betét tulajdonosa vagy az örököse, hogy igényt tartson a nyereményre. Az más kérdés, hogy amennyiért 40 éve még új autót adtak, ma már egy biciklire is kevés lenne. Az elmúlt évtizedekben több száz nyereményautó ára ragadt be az OTP-ben, mert a kisorsolt nyertesek nem vették át sem az autót, sem az árát. A nyereményről nem kap értesítést a betétes, arról csak akkor értesül, ha megnézi, kihúzták-e a betétjét. Ezt azonban ma már a fiókok mellett, a bank weboldalán vagy a mobilbankjában is megteheti. Az át nem vett nyeremények listáját az OTP és az MBH is közzéteszi a weboldalán, így a betét számát ismerve sosem késő ellenőrizni, hogy ott voltunk-e a szerencsések között, vagy ott volt-e valamelyik elhunyt rokonunk, akinek a ránk maradt papírjai között ott kallódik a nyertes betétkönyv. Sok fiatalnak is érdemes lenne legalább időnként megnézni, nem húzták-e ki a betétjét, amit a nosztalgiázó nagyszüleitől kapott ajándékba a saját nevére. Reklámplakát az egyik legkorábbi gépkocsinyeremény-betétkönyv sorsolásáról, az indulás évéből, 1961-ből. Több százezer betétes vár a szerencsére Lehetséges nyertesből nincs hiány, hiszen az ezt e betétformát 1961 óta kínáló OTP Banknál még mindig több mint 620 ezer ügyfélnek van gépkocsinyeremény-betétje, összesen 76 milliárd forint értékben. Akár több is, hiszen egy ügyfélre átlagosan 122 ezer forint értékű ilyen betét jut. A Bank360.hu OTP-tól kapott információi szerint a betétvásárlók körében az 50 ezer forintos címlet a legnépszerűbb, mely egyben a legnagyobb választható címlet is. Ez nem meglepő, hiszen ezzel van a legnagyobb esély nyerni a sorsolásokon. Az OTP-nél és az MBH-nál megvásárolt nyereménybetét egy speciális banki betét. Az utána járó kamatokat ugyanis nem kapják meg a tulajdonosok, hanem a bank az összegyűlt kamatból vásárolt új autókat sorsolja ki közöttük. Így viszonylag kicsi az esélye, hogy megtérül a befektetés, viszont ha a nyertesek közé kerül valaki, akkor a haszon akár több százszoros is lehet. Ahogy azonban a számok mutatják, még ez is kevés azonban ahhoz, hogy ne hagyják veszni a néhány tízezer forint fejében nyert autók sokaságát a szerencsés magyarok. Úgy látszik, nemcsak a gépkocsinyeremény-betét örök, hanem az át nem vett autók sora is. A bankok akár így is reklámozhatnák havonta a mindent túlélő termékét:
Több száz nyereményautót hagynak veszni a magyarok
Ma is tízmilliárdokat tartanak az emberek gépkocsinyeremény-betétben úgy, hogy meg se nézik, nem nyertek-e éppen egy autót.
[ "" ]
0
https://rtl.hu/gazdasag/2023/09/07/tobb-szaz-nyeremenyautot-hagynak-veszni-a-magyarok-gepkocsinyeremeny-betet
2023. 09. 07. 00:00:00
true
A hazai közönség előtt szereplő Andy Murray két játszmában legyőzte a kanadai Milos Raonicot a londoni tenisz ATP-világbajnokság keddi játéknapján, így még maradt esélye arra, hogy kiharcolja az elődöntőbe jutást, írta az MTI. A brit olimpiai bajnok - aki a múlt vasárnapi első meccsén kikapott a japán Nisikori Kejtől - 1 óra 31 perc alatt nyert, és a csoportot két győzelemmel vezető, hatszoros bajnok svájci Roger Federert kell verni csütörtökön a legjobb négy közé jutást. Eredmény, B csoport, 2. forduló: Andy Murray (brit, 5.)-Milos Raonic (kanadai, 7.) 6:3, 7:5 Roger Federer (svájci, 2.)-Nisikori Kej (japán, 4.) 6:3, 6:2 Az állás: 1. Federer 2 győzelem, 2. Nisikori és Murray 1-1, 4. Raonic 0 A másik csoportban a világelső szerb Novak Djokovic, valamint a svájci Stanislas Wawrinka, a horvát Marin Cilic és a cseh Tomas Berdych szerepel. A csoportok első két helyezettje jut be a szombati elődöntőbe.
Murray versenyben az elődöntőért
Murray versenyben az elődöntőért - A brite teniszező a kanadai Raonicot verte a londoni ATP-vb-n
[ "tenisz", "atp-vb", "andy murray", "sport" ]
0
http://index.hu/sport/tenisz/2014/11/12/murray_versenyben_az_elodontoert
2014-11-12 00:00:00
false
Németországban vasárnap történelmet írt a tavaszias idő: olyan szépen sütött a nap és közben olyan erősen fújt a szél, hogy a délután folyamán a megújuló energiaforrások a teljes fogyasztás 87 százalékát fedezték. Emiatt pedig néhány órára az áram ára konkrétan negatív volt, más szóval fizettek az embereknek azért, hogy használják az áramot. Persze a vasárnapi egy kivételes eset volt, de a nap-, szél- és biomassza-erőművek a tavalyi év egészét tekintve is az áramfogyasztás harmadát fedezték Németországban, és ez az arány idén tovább fog nőni - írta az Agora Energiewende nevű német kutatóintézet adataira hivatkozva a QZ. A terv az, hogy 2050-re már minden egyes kilowattóra áramot megújuló forrásokból állítsanak elő. Ehhez mondjuk azért az is hozzátartozik, hogy évente 20 milliárd euróval támogatják a szektort az adófizetők pénzén, tehát megvan az ára az energetikai fordulatnak. Az is gond, hogy a rendszer még túl merev ahhoz, hogy az energiatermelők és a fogyasztók gyorsan tudjanak reagálni a változó árakra. Így például a vasárnapi negatív árnak az volt az egyik oka, hogy az atom- és szénerőműveket nem lehet hirtelen lekapcsolni, ezért akkor is termeltek, amikor már csak ráfizetéssel tudták eladni az áramot.
Németországban pár órára ingyen volt az áram
Németországban pár órára ingyen volt az áram - Annyi energiát termeltek megújuló forrásokból, hogy nem tudták hova tenni.
[ "németország", "napenergia", "szélenergia", "megújuló energia", "gazdaság" ]
0
https://index.hu/gazdasag/2016/05/11/nemetorszagban_mar_ingyen_van_az_aram
2016-05-11 00:00:00
false
A tüneményes gida egyelőre még alig-alig éri el a 15 centiméteres magasságot, és még nevet sem kapott. Pudu: ez a neve annak a különleges déli törpeszarvas-fajtának, aminek képviselői a világ legkisebb szarvasai. A tüneményes gida május 12-én jött a világra a New York-i állatkertben. Gondozói szerint a bébi születésekor alig fél kilót nyomott, a magassága pedig még a 15 centimétert sem érte el. Kép forrása: Queens Zoo Bár életének első időszakában kétségtelenül aprócska jószág, a pudu egyedek általában három hónap alatt elérik a kifejlett egyedek nagyságát. A világ legapróbb szarvasairól egyébként nem árt tudni, hogy rettentő félősek, és ha megijesztik őket, a kutyákhoz hasonló, “ugatásszerű" hangot adnak ki. A New York-iak újszülött pudujának egyelőre még nincs neve, arról valószínűleg a nagyközönség dönthet majd a későbbiekben.
Tengerimalac méretű szarvasgidának örülnek az amerikaiak
A tüneményes gida egyelőre még alig-alig éri el a 15 centiméteres magasságot, és még nevet sem kapott.
[ "mini", "miniatűr", "pudu", "szarvas" ]
0
http://24.hu/elet-stilus/2015/06/11/tengerimalac-meretu-szarvasgidanak-orulnek-az-amerikaik
2015-06-11 00:00:00
false
A piacvezető sztármagazin új főszerkesztője a Blikk-től érkezik. "A Story magazin főszerkesztőjének kiválasztását hosszas pályázati folyamat előzte meg, melynek eredményeként Kolossváry Balázst, a Blikk főszerkesztőjét választottuk, aki Nichs Andrea megbízott főszerkesztőtől veszi át a feladatokat. Nichs Andrea továbbra is a Best magazin és a különszámainak főszerkesztői feladatait látja el."- nyilatkozta Lipták Tímea üzletág-igazgató. "A Story magazin a Central Médiacsoport egyik legerősebb magazin márkája. A piaci trenddel ellentétben a lap átlagpéldányszáma 6,3%-kal növekedett 2015-ben az előző év átlagához képest. 2015/4. negyedévében átlagosan 170 ezer példányt értékesítettünk, a magazin olvasottsága 700 ezer fő. Az új főszerkesztővel együtt az a célunk, hogy a magazin továbbra is megőrizze piacvezető pozícióját a sztár hetilap szegmensben."- folytatta Lipták Tímea. Kolossváry Balázs sportújságíróként kezdte pályafutását a Nemzeti Sportnál, majd 1998-ban csatlakozott a Blikk csapatához, ahol először a sportrovatnál, majd azt követően a szórakoztató rovat szerkesztőjeként dolgozott. 2006 óta a lap főszerkesztő-helyettese, majd 2014 augusztusától főszerkesztőként irányítja a szerkesztőséget. Kolossváry Balázs nevéhez fűződik a Blikk.hu felfuttatása is. "Nagyszerű tizennyolc évet töltöttem el a Blikknél, rengeteget tanultam, fejlődtem, a Story megtisztelő felkérése azonban nagy szakmai kihívás számomra. Úgy gondolom, a napilappiacon és a digitális üzletágban is tudtam komolyat alkotni, hiszem, hogy a Story kitűnő kollégáival együtt a magazinnál is sikerül szép eredményeket elérni. Célom, hogy a Story hagyományos értékeit megtartva egy felfrissült, még izgalmasabb, színesebb terméket készítsünk az olvasóknak. Rendületlenül hiszek a nyomtatott sajtó erejében és jövőjében." – mondta el Kolossváry Balázs kinevezése kapcsán. A Central Médiacsoportról A Central Médiacsoport Zrt. (korábbi nevén Sanoma Media Budapest Zrt.) Magyarország legnagyobb online és print kiadóvállalata, amely változatos portfóliójával havonta közel 5 millió magyar fogyasztót ér el. Termékpalettáján szórakoztató, ismeretterjesztő és életstílus-magazinok valamint digitális termékek találhatóak.
Kolossváry Balázs a Story magazin új főszerkesztője
A piacvezető sztármagazin új főszerkesztője a Blikk-től érkezik.
[ "blikk", "centrál médiacsoport", "kolossváry balázs", "story", "story magazin" ]
0
http://24.hu/media/2016/04/15/kolossvary-balazs-a-story-magazin-uj-foszerkesztoje
2016-04-15 00:00:00
true
Nem jó ötlet a Vaterán árulni a padláson talált katonai vasdarabot – így összesíthetnénk a licitre bocsátott légvédelmi rakéta hajtóművével kapcsolatban szerzett tapasztalatainkat. Miután június 18-án leközöltük a legnépszerűbb magyar netes bolhapiacon talált hirdetésről szóló cikket, megpróbáltuk megkeresni az ügy mindhárom szereplőjét: a Vatera üzemeltetőjét, a hajtómű korábbi és aktuális gazdáját, a Honvédelmi Minisztériumot (HM), illetve a songoku fedőnevű hirdetőt. Sem éles, sem hatástalan állapotban A HM-től azt szerettük volna megtudni, miként kerülhetett egy ilyen szerkezet jogszerűen egy átlagemberhez. A rövid válasz: sehogy. A Volhov rakétahajtómű még hatástalan formában is haditechnikai eszköznek minősül, aminek forgalomba hozatala (akár egy, a Vaterához hasonló felületen is) haditechnikai szolgáltatás, azaz hadiipari tevékenység, és mint ilyen, engedélyköteles. Kép az azóta eltávolított hirdetésről. Az ebben szereplő hajtómű eredetileg a Szolnoki Repülőmúzeum honlapjáról származik. Mint korábban azt egy névtelenséget kérő forrástól megtudtuk, a Magyar Honvédség a kilencvenes években többször is szervezett olyan vásárt, amikor leszerelt és leselejtezett (szükség esetén megfelelően hatástalanított) katonai felszereléseket és járműveket hétköznapi emberek is megvásárolhattak, ám a HM hozzánk eljuttatott leveléből az is kiderül, hogy a Volhov típusú, kétfokozatú légvédelmi rakéták, illetve ezek részegységei sem éles, sem hatástalanított változatban nem kerülhettek közforgalomba, mert a minisztérium ezeket a hadrendből már kivont, honvédelmi célra feleslegesnek ítélt eszközöket megsemmisítésre szánta és szánja a mai napig. Próbáltunk közelebbit megtudni arról, hogy mit is jelent a "hatástalanított" szó egy ilyen hajtómű esetében, hiszen forrásaink szerint a működésképtelenséget "néhány jól helyezett kalapácsütéssel" is el lehet érni. Sajnos a HM nem bonyolódott bele a részletekbe, de az kiderült, hogy mint minden haditechnikai eszköznek, a légvédelmi rakéták hajtóműveinek hatástalanítására is van kidolgozott eljárás, aminek a lényege, hogy az eszköz haditechnikai jellegét elveszítse, illetve eredeti célját – elsősorban a rombolóhatást –, többé ne tudja teljesíteni. Leegyszerűsítve ez annyit jelent, hogy ki kell iktatni a mozgó alkatrészeket, illetve a folyékony üzemanyagot el kell távolítani a hajtómű belsejéből. Ez utóbbi lépés nemcsak azért fontos, hogy a rakéta ne repülhessen el, hanem azért is, mert a HM szerint a hajtóanyag a környezetre és az élő szervezetre különösen káros, maró hatású anyag, amely nyomokban is veszélyt jelenthet. Szintén a Honvédelmi Minisztérium tűnt a legilletékesebbnek abban a kérdésben, hogy pénzben kifejezve vajon milyen értéket képvisel egy Volhov légvédelmi rakéta hajtóművének második fokozata. Mivel azonban a Volhovokat megsemmisítésre ítélték, még becslést sem kaptunk. Egy biztos: a licit a Vateráról való törlés előtt 20 ezer forint felett járt. Csak közvetítői felelősség Az aukcióról szóló írásunk megjelenése után felpezsdült az élet a Vatera 18 éven aluliak elől eldugott, katonai gyűjtemények adásvételével foglalkozó szegletében – de csak rövid ideig. A hirdetőnek talán a mi cikkünk kellett ahhoz, hogy elgondolkozzon azon, mennyire jó ötlet haditechnikát árulni a neten: még aznap délután törölte a rendszerből a hirdetést. Mindenképp szerettük volna megszólaltatni az illetőt, viszont a Vatera szabályzata szerint a licit lezárása előtt közvetlen kapcsolatfelvételre eladó és vevő között nincs lehetőség. Álnéven regisztráltunk a honlapon, hogy egy másik, azóta szintén törölt licitjénél egy, a szabályzat több pontját is sértő hozzászólásban próbáljuk felvenni a hirdetővel a kapcsolatot, de ez nem jött össze. Amikor pedig hivatalos úton megkerestük a rendszer üzemeltetőjét, azt a választ kaptuk, hogy a Vatera védi a felhasználók személyiségi jogait, ezért harmadik félnek nem adja ki az elérhetőségeket. Az is kiderült, hogy bár a Vatera biztonsági rendszere folyamatosan ellenőrzi a piactér kínálatát, az üzemeltető a feltöltéskor nem tudja befolyásolni a licit tartalmát. Ez persze nem jelenti azt, hogy mostantól megvan, hol adhatunk túl például kábítószeren. A piactér szabályzata egyértelműen rögzíti, mi mindent tilos eladásra ajánlani, illetve az sem titok, hogy hivatalos szervek megkeresésére természetesen (a hatályos törvényekben rögzített feltételekkel) a Vatera együttműködik a hatóságokkal. Álláspontjuk szerint a piactér üzemeltetőjének csak közvetítői felelőssége van, az egyes aukciók törvényességéért az eladó vállalja a felelősséget. Mi van akkor, ha Azonban az interneten nem könnyű elrejtőzni, így nagyjából három perc alatt sikerült olyan elérhetőséget találni a hajtómű gazdájához, amin el tudtuk érni. Már az első levélből is kiderült, hogy nem fegyverkereskedővel van dolgunk: songoku rögtön az iránt érdeklődött, hogy vajon hány fegyveres szervezet van a nyomában az aukció miatt. Innentől csak feltételes módban leveleztünk, így kiderült, hogy ha valaha is tényleg birtokolt volna egy Volhov-hajtóművet, és nem csak a Vaterán meghirdetett többi termékének forgalmát akarta volna kicsit felpörgetni az általunk híressé tett licittel, akkor nagyjából az 1990-es évek elejéig kellene visszamennünk, amikor a nagy leszerelési hullámban tömegével szerelték le és szét a honvédségi felszereléseket. Nemcsak rakétákat, de teherautókat, tankokat, és egyéb eszközöket is leselejteztek akkor, szakavatott cégek hatástalanították az eszközöket, a még így is haditechnikának minősülő részegységeket szétszerelték, a maradék, veszélytelennek ítélt vasat pedig kevésbé hozzáértők, a hulladékvasban nagy üzletet látók vásárolták meg. Ha valaki ekkor ócskavas-telepeken járt, és szerencséje volt, még a beolvasztás előtt találkozhatott ilyen kincsekkel, amelyek megmentése innentől csak "néhány sör és féldeci kérdése volt". Mivel a tárgyakon – elméletileg – semmiféle azonosító nincs, lehetetlen lenne visszakutatni, hogy aktív korában hol teljesített szolgálatot a kérdéses hajtómű. A történet tanulsága, hogy ha ugyanez a valaki húsz évvel később, mit sem sejtve lenne akkora őrült, hogy az addig a nagypapa sufnijában hányódó, kétes eredetű tárgyat a neten kezdi árulni, ne lepődjön meg, ha az érdeklődők között feltűnik a Honvédelmi Minisztérium is. Bár a hatóságok lassan mozdulnak, és az internetet sem kezelik túl ügyesen (vagy nagyon jól leplezik azzal, hogy a licitről készült képet külön elkérték tőlünk ahelyett, hogy két kattintással lementették volna az első cikkből), a hozzánk eljuttatott válaszból kiderül, hogy az illetékes minisztérium munkatársai is hajlamosak elméleti kérdéssé változtatni az ügyet. "Felvetődhet" ugyanis, hogy az említett hirdető a nagy nyilvánosság részére általa nem jogszerűen birtokolt haditechnikai eszközt kínált értékesítésre, és ezzel haditechnikai szolgáltatást nyújtott még akkor is, ha neki fogalma sem volt arról, mit is tesz pontosan. Amennyiben ezt engedély nélkül tette, bűncselekményt követett el, így indokolt a büntetőjogi feljelentés és eljárás lefolytatása.
Ezért ne áruljon fegyvert a Vaterán
Ezért ne áruljon fegyvert a Vaterán - A padlásról előkerülő rakétahajtómű aukcióját a Honvédelmi Minisztérium sem nézi jó szemmel.
[ "hajtómű", "vatera", "fegyverkereskedelem", "honvédelmi minisztérium", "illegális fegyverbirtoklás", "Tech" ]
0
http://index.hu/tech/2012/06/27/ezert_ne_aruljon_fegyvert_a_vateran
2012-06-27 00:00:00
true
Az olvadás és az eső miatt be kellett zárni a siófoki és a balatonfüredi jégpályákat is. Fonyódon hétfőig nem tiltják meg a korcsolyázást - tájékoztatta Győrffy Árpád, a balatoni jégpályákról információkat közlő balatontipp.hu oldal szerkesztője az MTI-t. A balatoni korcsolyapályák többsége az elmúlt napokban bezárt, szombaton pedig a fokozódó enyhülés miatt a siófoki és a balatonfüredi is. Balatonalmádiban is elmaradnak a hét végére tervezett jeges programok. A jég sok helyen még vastag, de az utóbbi napokban tapasztalható felmelegedés, havazás és esőzés tönkretette a minőségét, és gyengítette a szilárdságát. Néhány hely továbbra is alkalmas a téli sportolásra. Ezek egyike Fonyód, ott a strandüzemeltető tájékoztatása szerint a kijelölt területen hétfőig nem tiltják meg a korcsolyázást. A síelők ennél jobban jártak: kiválóan előkészített pályák, 50-100 centiméter vastagságú hó várja őket a Bükkben és a Zemplénben; Bánkúton szombat este már villanyfénynél is lehet síelni. A bükki síparadicsomban szombaton kora délelőtt nulla fok volt, valamennyi pályát megnyitották, hat felvonó működik, a hóréteg vastagsága 55 centiméter. Szombaton délután négy órától este nyolcig villanyfénynél négy pályán síelhetnek, és a C jelzésű felvonó működik. Sátoraljaújhelyben, a Zempléni Kalandparkban a pályákat 90-100 centiméternyi műhó és mintegy 15 centiméter természetes hó borítja, és négy felvonót használhatnak a síelők.
Újabb jégpályák zártak be a Balatonon
Újabb jégpályák zártak be a Balatonon - Az olvadás tönkretette a jeget, de Fonyódon még lehet korcsolyázni. Bánkúton villanyfénynél síelhetnek.
[ "bükk", "bánkút", "balaton", "sport" ]
0
https://index.hu/sport/telisport/2012/02/18/ujabb_jegpalyak_zartak_be_a_balatonon
2012-02-18 00:00:00
false
Ez a régi kis lengyel járgány Kubában valószínűleg nem keltene olyan nagy feltűnést, mint az Egyesült Államokban. A Fiat a népszerű 500-as modell utódjaként 1972-ben mutatta be a 126-os típust, melyet 1980-ig gyártottak Olaszországban. Nálunk azonban nem ez, hanem értelemszerűen sokkal inkább a lengyel változat volt elterjedt: a Polski Fiat 126p-t 1973-tól egészen 2000-ig gyártották. Bár Tom Hanks Budapesten nemrégiben még talált belőle egy példányt , manapság egyre ritkább látvány a hazai utakon a kis Polski. Tom Hanksnek tavaly év végén egy makulátlan állapotú hófehér példányt vittek ajándékba az Egyesült Államokba. Egy Kispolszki tehát már egész biztosan van az USA-ban, illetve egyik olvasónk jelentése szerint minimum két ilyen autó szeli az amerikai utakat. Az alábbi fotók Miami Beachen készültek néhány napja, és egy gyakorlatilag gyári állapotú, lengyel rendszámos Kispolszki látható rajtuk a helyi forgalomban. Ha ez így folytatódik, az amerikai városokban kis túlzással gyakrabban jöhetnek szembe Polski Fiatok, mint Budapesten. © Bászler Béla © Bászler Béla Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.
Autó: Tom Hanks Kispolszki-divatot indít? Olvasónk Miamiban fotózott egy patika állapotú példányt
Ez a régi kis lengyel járgány Kubában valószínűleg nem keltene olyan nagy feltűnést, mint az Egyesült Államokban.
[]
0
https://hvg.hu/cegauto/20180118_tom_hanks_kispolszkidivatot_gerjesztett_olvasonk_miamiban_fotozott_egy_patika_allapotu_peldanyt
2018-01-18 06:41:00+01:00
false
Díszsorfal között kísérték utolsó útjára az amerikai légierő egyik munkakutyáját, akit gyógyíthatatlan betegsége miatt kellett elaltatni. Megható képeket tett közzé az Egyesült Államok légiereje, melyek bizonyítják, embereknek kijáró tisztelettel tekintenek munkakutyáikra. A héten nyilvánosságra hozott felvételek egy hónapja készültek egy texasi katonai bázis kutyakórházának bejárata előtt, ahova Paul Olmos törzsőrmester kísérte be társát, Daisyt utolsó útjára, katonai díszsorfal mellett. Katonai tiszteletadással búcsúztatták bajtársukat, Daysit, a keresőkutyát Fotó: U.S. Air Force Daisy tavaly január óta szolgált drogkereső kutyaként a biztonsági szolgálatnál Olmos társaként, akinek Daisy volt az első kutyája, így erős érzelmi kapcsolat alakult ki közöttük. "Egyedül élek, és rokonaim sem laknak a közelben, ezért a hétvégéimen is meglátogattam. Nem tudnám megmondani mennyi időt töltöttem vele" – mondta el Olmos. Paul Olmos társával játszik Fotó:U.S. Air Force Daisy kiképzői idén januárban vették észre, hogy a kutyával valami nem stimmel: a bal lábát fájlalta. Az első vizsgálatok nem mutattak ki semmit, de később az állatorvosok egy tumort találtak a lábában. A daganat azonban olyan helyen volt, hogy az orvosoknak nem volt esélye a műtéte, és végül kénytelenek voltak az altatás mellett dönteni.
Megható tiszteletadással búcsúztatták kutyabajtársukat a katonák
Díszsorfal között kísérték utolsó útjára az amerikai légierő egyik munkakutyáját, akit gyógyíthatatlan betegsége miatt kellett elaltatni.
[ "kutya", "egyesült államok", "altatás", "hadsereg" ]
0
https://24.hu/elet-stilus/2015/03/26/meghato-tiszteletadassal-bucsuztattak-kutyabajtarsukat-a-katonak
2015-03-26 00:00:00
false
Néhány nappal ezelőtt egy statisztikai adatokkal foglalkozó cég emlékezett meg a magyar határzárról, akkor az első hat helyezett a hosszúságot tekintve: a kínai nagy fal, a marokkói fal, az India és Banglades közötti határkerítés, a Mexikó és Amerika közötti határkerítés, az Izrael és a Nyugati-part menti fal és a magyar határkerítés volt. Trump még csak tervezi a falat a mexikói határra, két éven belül fel is épülhet, ezért a spanyol nyvelvű CNN egy történelmi összeállítást közölt, közte a berlini fallal, a két Korea között húzódó határzárral, a spanyol Ceuta és Melilla kerítésével és a korábban a katolikusokat és a protestánsokat elválasztó belfasti fallal. Az összeállításban a 175 kilométeres magyar határzár is bekerült.
A spanyol CNN szerint is világhírű a magyar határkerítés
Berlini fal, Trump fala, Orbán határzára.
[ "berlini fal", "donald trump", "határ", "határzár", "kerítés", "mexikó" ]
0
http://24.hu/belfold/2017/02/07/a-spanyol-cnn-szerint-is-vilaghiru-a-magyar-hatarkerites
2017-02-07 00:00:00
false
A kormánypárti politikus kiemelte: a kereszténydemokraták elkötelezettek a családok támogatása iránt. Ennek érdekében több intézkedést kezdeményeztek vagy "erőteljesen támogattak", többek között a családi adókedvezményt, a gyes, gyed eredeti állapotának visszaállítását, az alaptörvény ide vonatkozó részeit, a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásának lehetőségét, a gyermek étkeztetés kiterjesztését. Kitért arra is: a szinódus - amikor megértéssel fordul a különböző élethelyzetben lévők felé - megerősíti az egyház hagyományos tanítását a házasságról, ennek alapja a férfi és a nő azonos emberi méltósága, "de különböző természete, amely a házasságban válik életadó közösséggé." Hétvégén kétharmados minősített többséggel szavazta meg a családról szóló szinódus záródokumentumának minden egyes cikkét a szinóduson részt vevő 270 püspök a Vatikánban, s a dokumentumot át is adták Ferenc pápának. A szinódus megállapítása szerint a család intézményének válságára utaló jelek ellenére a fiatal nemzedékekben továbbra is erős a család iránti vágy. A dokumentum rögzíti, hogy a család a férfi és nő közötti házasságon alapul. Kortárs kulturális kihívásnak nevezi és elutasítja a "nemek közti különbségek nélküli társadalmat". A szinódus a családok életét és egységét veszélyeztető tényezők között sorolja fel a világ számos térségét sújtó háborúkat, a természetes erőforrások apadását és a migrációs folyamatot. A dokumentum külön kiemeli az elsősorban a keresztény családokat sújtó erőszakos vallási üldözést. 19:30 Feliratkozom
Harrach: a kereszténydemokraták elkötelezettek a családok iránt
Harrach: a kereszténydemokraták elkötelezettek a családok iránt - A vatikáni szinódus záródokumentumának legfontosabb gondolatai - amelyek találkoznak a Kereszténydemokrata Néppárt törekvéseivel - azt üzenik a politikai és társadalmi élet képviselőinek, hogy tegyenek meg mindent a házasság és a család védelmében - közölte Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője szerdán.
[ "belföld" ]
0
https://infostart.hu/belfold/2015/10/28/harrach_a_keresztenydemokratak_elkotelezettek_a_csaladok_irant-769573
2015-10-28 00:00:00
false
A gemenci erdőben beköltözött megszokott fészkébe az első, Afrikából visszaérkezett fekete gólya. A baon.hu beszámolója szerint a Gemenc Zrt. szakemberei az észlelés után elindították a webkamerákat, így bárki nyomon követheti a fokozottan védett madarak életét. Idén – ahogy az elmúlt két évben is – hamarabb jelentek meg az általában március közepén érkező fekete gólyák. Hazánkban a legtöbb fekete gólyapár a Sió csatorna torkolata és a déli országhatár közötti, Duna-menti védett erdőterületen fészkel kora tavasztól késő őszig. A gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű feketególya-állománya. A most megérkezett fekete gólyát 1999-ben gyűrűzték Bogyiszló környékén, a mostani fészektől nem messze. 2000 januárjában Izraelben azonosították a gyűrűje alapján a madarat, majd kilenc évvel később szintén a Jordán folyónál találkoztak vele. Ez a madár 2013 óta erre a bekamerázott fészekre érkezik meg, ami azt jelenti, hogy a születési helyétől, tehát attól a fészektől, ahol kikelt a tojásból, körülbelül 5 km távolságra fészkel.
Mozaik: Megérkezett Afrikából az első fekete gólya
A gemenci erdőben beköltözött megszokott fészkébe az első, Afrikából visszaérkezett fekete gólya.
[ "madarak", "erdő", "gólya" ]
0
http://nol.hu/mozaik/megerkezett-az-elso-fekete-golya-gemencbe-1604173
2016-03-01 15:43:34+01:00
false
1-1-et játszott a Liverpool a Manchester Uniteddel a Premier League 8. fordulójának nyitómérkőzésén Liverpoolban. Az első félidő pocsék volt, mindkét klub futballistái mintha buliból jöttek volna a meccsre, annyi volt a rossz passz, egymás után ketten nem nagyon értek labdába ugyanabból a csapatból. A szünetig egy helyzet volt, egy védőről lecsorgó labdával Luis Suarez ziccerben ment kapura, de pont középre lőtt, David De Gea védett. A második félidőben sem lett jobb a színvonal, kiegyenlített labdaeladogatás zajlott. A 68. percben Rio Ferdinand buktatta a remekül szólózó Charlie Adamet, a 22 méteres szabadrúgást a legutóbb január ötödikén gólt szerző, nyolc hónapon át sérült Steven Gerrard a kapuba csavarta. Lövése pontosan a sorfal legszélén felugró Ryan Giggs leggyengébb - vagy legerősebb - pontját találta volna el, a 37 éves szélső elhúzta magát a labda elől, így az épp a bal kapufa mellé kanyarodhatott. A gólra feljavult a United, beállt a balhéi után pihentetett Wayne Rooney - semmit nem tett hozzá -, majd Chicharito Hernandez is, aki két perccel később, a 80.-ban egyenlített. Balról jött a szöglet, középen Danny Welbeck megcsúsztatta, a mexikói berobbanva befejelte a felpattanó labdát. A hajrában a Liverpool ment a győztes gólért, ekkor volt csak színvonalas a meccs, De Gea Kuyt közeli helyezésénél, majd Charlie Adam nagy távoli lövésénél védett bravúrral, és hozta a szerencsés egy pontot a MU-nak: a vendégeknek egyetlen helyzetük volt egész meccsen, bement. A Manchester City hazai pályán 4-1-re legyőzte az Aston Villát, és ezzel átvette a vezetést a Premier League-ben. A City az az első félidőben is fölényben volt, de a szünetig csak egy gólt lőtt, igaz, az volt a legszebb: Balotelli ollózott a kapuba. A két manchesteri csapat jövő hétvégén egymással játszik az Old Traffordon. A QPR keretébe Buzsáky Ákos, a Boltonéba Bogdán Ádám volt nevezve, pályára egyik sem lépett. A Chelsea legyőzte az Evertont, ezzel megerősítette harmadik helyét.
Mijét féltette Giggs Gerrard lövésétől?
Mijét féltette Giggs Gerrard lövésétől? - A Pool-kapitány 9 hónap után lőtt gólt, Hernandez 2 perccel beállása után egyenlített a ManUnitednek. A ManCity kiütötte az Aston Villát, és vezeti a PL-t.
[ "gerrard", "chicharito", "liverpool", "sport" ]
0
https://index.hu/sport/futball/2011/10/15/mijet_feltette_giggs_gerrard_lovesetol
2011-10-15 00:00:00
false
Senkinek sem lehet kétsége afelől, hogy az immár széltében-hosszában szajkózott megállapítás (“Válságban az egész társadalombiztosítás!") triviálisan igaz. Ennek tükrében különösen szomorú, hogy a vezetőknek nincs kikristályosodott elképzelésük arról, mit is lehetne kezdeni a tb-önkormányzatok elképesztő hiányával. A társadalombiztosítás belső struktúrájában jelentős tartalékok vannak – hallhattuk nemrég egyik tb-vezetőnk szájából a megállapítást. Az első örvendetes esemény már mögöttünk van: a múlt év végén állítólag megállt a tb-kintlévőségek növekedése. Nem akármiről lenne szó: a tb-válság egyik fontos pontja a kintlevőségek kérdése, melyek az év végén már 225 milliárd forintra rúgtak. Sándor László MSZOSZ-elnök, az Egészségbiztosítási Önkormányzat vezetője a múlt héten az egészségbiztosító működését vizsgáló parlamenti bizottság előtt már azt is eredménynek tartotta, hogy a regisztrált kintlévőségekből tavaly mintegy 31 milliárd forintot behajtottak. Sikerként értékelte azt is, hogy a megállapodások egy olyan “folyó járulékfizetési kötelezettséget is magukkal hoztak", aminek következtében a munkáltatók által bevallott járulékok több mint 97 százaléka befolyt a tb kasszájába. A kintlévőségből amúgy 100 milliárd már úgyis behajthatatlan – azon cégek jóvoltából, amelyek jogutód nélkül szűntek meg, magyarán fizetés nélkül távoztak. A belső tartalékok létének ellentmondani látszik az egészségbiztosítási alap úgyszólván állandósult 20 milliárd forintos hiánya. Ezt az elnök az alap és az állami költségvetés közötti rendezetlen elszámolással, a hivatali rendszer, a rokkanttá nyilvánítási folyamat hiányos ellenőrzésével és a jogszabályi hézagokkal magyarázta. A rendszeren belül elérendő esetleges megtakarításokról szólva Sándor László az ellátás javítását tűzte ki célul, és óvott a szolgáltatások szűkítésétől. Nagy probléma azonban, hogy spórolni alighanem csupán a szolgáltatások – legalábbis az ingyenesnek minősülők – részleges leépítésével lehet, azaz a kör bezárulni látszik. Változtatnivaló akad a gyógyszerfronton is. Konkrét, bár első hallásra nehezen kivitelezhető példát is említett Sándor László: eszerint a fokozott ellenőrzéssel az egy főre jutó, s mindenki által túlzottnak minősített gyógyszerfogyasztás visszafogása révén olyan mértékű megtakarítást lehetne elérni, amely előteremthetné a betegek gyógyulásához elengedhetetlen jobb színvonalú kezelés, benne a valóban fontos medicinák költségeit. Ehhez nyilván már csak az ellenérdekelt gyártói-forgalmazói csoportok, a szokásaikban megrögzött, notórius betegek és a kényszeres receptfelíró orvosok ellenállását kellene legyőzni, s máris jöhetne a számológép. Sándor László maga is egyetértőleg idézte azon megállapításokat, amelyek a magyar egészségügy legnagyobb bajának a kórházcentrikusságot tartják, a kórház ugyanis fajlagosan kétségtelenül a legdrágább gyógyítási forma. Az egészségbiztosító vezetői a rendszer átalakítását célzó, tartalmukban is váltakozó elképzeléseket és az azokat beváltani próbáló konkrét kormányzati lépéseket kiszámíthatatlannak, következetlennek értékelik, s a kölcsönös megértés hiánya miatt igencsak szkeptikusak azok sikerét illetően. Az elnök a belső fizetési fegyelem esetében sem sokkal optimistább: amíg folyamatosan csökken a reálbér, és a korábban felgyülemlett adósság leírásának módját nem találják meg, addig a fizetési hajlandóság nem fog tovább javulni. A 225 milliárd forint kintlevőség már magában is jelentősen rontja az önkormányzatról kialakított külső képet. A kintlevőségek leírásakor persze újra előkerülnek a szokásos, s a legutóbbi tb-adósság elengedési kísérlet (a leírás egy frappánsan radikális módja) kapcsán is felmerült érvek, amelyek szerint egy ilyen lépés joggal háborítaná fel, mi több, alázná meg az eddig rendesen fizetőket. Sándor László szerint az egészségbiztosító pazarló működésének kérdése általában akkor szokott felmerülni, amikor a kormányzat éppen ódzkodik a tbalapok hiányát célzó kemény bevételnövelő intézkedésektől. A társadalombiztosítástól amúgy hiába is kérnék számon a kiadási oldal átalakítását, hiszen minden tétel jogszabályokban, törvényben rögzített, módosításához parlamenti, illetve kormányzati döntés szükségeltetik. Az elnök a finanszírozás és a költségvetés általános problémáinak ecsetelése után kitért az önkormányzat jogszabály-módosító elképzeléseire is. Sándor László is kimondta a már sokak által elővezetet tételt: nem tartható tovább a többször megstoppolt “hetvenöt per kettes" társadalombiztosítási törvény, s a logikai, finanszírozási, “járulékfilozófiai" különbségek miatt radikálisan szét kell választani a nyugdíj- és az egészségbiztosítás szabályozását. Az új egészségbiztosítási törvényben gondosan definiálni kell majd a “kötelező" biztosítás céljait, feladatait, az ellátási kötelezettség körét, enélkül ugyanis nem lehet meghatározni a kiegészítő biztosítók sorsát, szerepét sem. Miután a biztosító vezetői korántsem a leplezetlen rajongással szólnak a nagy biztosító feltörekvő “kistestvéreiről", mindjárt érthetővé válik, miért okoz számukra örömet ehhez a jelen pillanatban lehetetlennek tűnő feltételhez kötni a kiegészítő biztosítási formák szerepének definiálását. Az egészségbiztosító vezetője a maga részéről esküdt ellensége a szférán belüli piacosításnak – ekkor általában a rohamos elszegényedésre hivatkozik. A piacellenességnek persze – paradox módon – maga a felemás piacosító gyakorlat is szolgáltathat ellenérvként használható morbid eseteket, hiszen a már a sajtóban idézett példa szerint a kórházak teljesítmény-finanszírozásának bevezetése, a támogatásnak a dokumentált esetek számához és súlyosságához kapcsolása óta a megszületett csecsemőknek csak a fele teljesen normális (hál’ istennek csupán papíron). Az eddig megvalósult államháztartási reform más eredményeivel sincs megelégedve az elnök: egy sajtónyilatkozatában kerek perec elzárkózott attól, hogy a tb-alapok folyó pénzgazdálkodását az Államkincstár működtesse. Ez annál is érdekesebb, mivel egy vezető ÁSZ-tisztségviselő a biztosító napi likviditási helyzetének értékelésekor sietett leszögezni: az állami forgóalap nélkül az Egészségbiztosítási Önkormányzat továbbra sem tudná teljesíteni kötelezettségeit. Ugyanezen a meghallgatáson Kameniczky Istvántól, az egészségpénztár megbízott főigazgatójától más, részben már ismert tények is elhangzottak a tb-pénztárak gazdálkodásáról. Így például 1993-ban, a két alap szétválásakor más-más kézbe került a tb-tartozások behajtása (egészségpénztár) és a járulékfizetés ellenőrzése (nyugdíjpénztár), ami feltehetőleg nem járult hozzá a két pénztár pénzügyi stabilitásához. Az áttekinthetőséget rontotta, s a feladatokat növelte az is, hogy míg korábban pusztán néhány ezer számlavezetővel kellett számolni, ez a szám mára másfél millióra szaladt fel. Ha már a pluszmunkánál tartunk: az Állami Számvevőség vizsgálata szerint a biztosító központi apparátusában dolgozók bére a havi jutalmakkal együtt jelentősen meghaladja a köztisztviselői fizetéseket. Sándor László erre reagálva felajánlotta a parlamenti bizottságnak a helyszíni vizsgálat lehetőségét, s megígérte, hogy ehhez minden adatot a rendelkezésükre bocsát. Ezután különböző összegek felsorolása következett, majd a tb-munkatársak hirtelen átminősültek kvázi pénzintézeti dolgozókká, akiktől már senki sem kéri számon a fizetésüket, illetve akikkel összehasonlítva a fizetések már csekélységnek minősülnek. Annyi bizonyos, hogy a jelenlegi költségvetési hiányos időkben már a téma felmerülése sem vet jó fényt az önkormányzatokra.
SZOMJAZÓ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS – Tb, te bitang, óh!
Senkinek sem lehet kétsége afelől, hogy az immár széltében-hosszában szajkózott megállapítás (“Válságban az egész társadalombiztosítás!") triviálisan igaz. Ennek tükrében különösen szomorú, hogy a vezetőknek nincs kikristályosodott elképzelésük arról, mit is lehetne kezdeni a tb-önkormányzatok elképesztő hiányával. A társadalombiztosítás belső struktúrájában jelentős tartalékok vannak – hallhattuk nemrég egyik tb-vezetőnk szájából a megállapítást. Az első örvendetes esemény [...]
[ "hetilap: gazdaság" ]
0
http://24.hu/fn/gazdasag/1996/02/21/szomjaz_eg_szs_gbiztos_t
1996-02-21 00:00:00
true
Lara Gut elesett a női alpesi kombináció műlesikló része előtti bemelegítéskor, így nem indult a szám befejezésén a St. Moritzban zajló világbajnokságon. A kombinációban így is kettős svájci siker született, Wendy Holdener győzött, Michelle Gisin lett a második. A bronzérmet az osztrák Michaela Kirchgasser szerezte meg. Az utolsóként induló favoritok már az első kapuknál elszúrták. A svájci csapat szóvivője elmondta, hogy kórházba szállították a 25 éves versenyzőt. A vizsgálatok szerint bal térdének elülső keresztszalagja szakadt, porcleválása is van. Gut a szám egyik esélyesének számított az után, hogy a harmadik legjobb időt érte el a délelőtti lesiklásban, így mindössze 43 század volt a hátránya az olasz éllovas, Sofia Goggiával szemben a műlesiklás előtt. Gut pályafutása során három ezüst- és két bronzérmet nyert eddig a vb-ken. A kombinációban 2009-ben másodikként végzett, legutóbb pedig a keddi nyitószámban, szuperóriás-műlesiklásban volt harmadik, továbbá ő volt az egyik favoritja a vasárnapi lesiklásnak is. A kombináció szlalompályáján sokan kiestek, a 37 versenyzőből nyolcan nem tudták befejezni a számot. A legtöbbet két éremesélyes, a lesiklást nyerő Sofia Goggia és az ott második Ilka Stuhec veszített. Utóbbi indult hamarabb, túl nagy lendülettel vette a kapukat, és a harmadik után már nem is tudta megtartani magát, bukott. Fuori Ilka Štuhec nello slalom, due svizzere sul podio della Combinata: manca solo Sofia Goggia...#StMoritz2017 #EurosportSCI pic.twitter.com/3kekOtOjEP — Eurosport IT (@Eurosport_IT) 2017. február 10. Goggiának közel egymásodperces előnye volt, amit még akkor is volt esélye megtartani, hogy nem számít jó műlesiklónak. Az olasz is elég erőszakosan kezdett, nagy ívben is vette a kapukat, aztán az ötödik után szétcsúsztak a lécei, vége lett a versenyének. A győzelmet így a második legjobb időt szlalmozó Holdener szerezte meg, öt századdal előzte csak meg a lejtő alján sokat hozó Gisint. A harmadik a legjobb műlesikló, Kirchgasser lett.
Bukott a sífavorit, helikopter vitte el
Bukott a sífavorit, helikopter vitte el - Két másik esélyes a rajt után méterekkel esett el, meglepően ért véget a kombináció a vb-n.
[ "lara gut", "vb", "lesiklás", "sport" ]
0
https://index.hu/sport/telisport/2017/02/10/bukott_a_sifavorit_helikopter_vitte_el
2017-02-10 00:00:00
false
Kongresszusi meghallgatásra idézték be Tim Cookot, az Apple informatikai cég vezérigazgatóját és James Comey-t, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatóját helyi idő szerint pénteken az Apple-telefonok titkosításának ügyében. A californiai Riverside-ban március 22-re kiírt meghallgatáson a titkosító technológia, az adatvédelem és a nemzetbiztonság kérdéseit vitatják meg, illetve Cookot és Comey-t arra kérik, közöljék, miképpen akarnak az iPhone-ok titkosításának ügyében előrehaladni. Az informatikai cégek adatvédelme körüli vita előzménye az, hogy egy szövetségi bíró Los Angelesben arra kötelezte az Apple-t, oldja fel a San Bernardinó-i merénylet egyik elkövetője okostelefonjának titkosítását, s tegye hozzáférhetővé a készüléken lévő adatokat az FBI számára egy szoftver segítségével. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója az adatvédelemre és a cég ügyfeleinek biztonságára hivatkozva megtagadta a bírói döntés végrehajtását. Erről bővebben itt írtunk. A hatóságok azt kérték, hogy az Apple készítsen egy programot, amely feltöri a telefont, de Cook ezt elutasította, mert szerinte egy ilyen szoftver létrehozása “túl veszélyes" lenne. Az igazságügyi minisztérium közölte, elfogadhatónak találja azt, hogy a szoftvert az informatikai cég megtartsa, és később megsemmisítse. Ez azt jelentené, hogy nem kellene a programot a hatóságoknak átadnia. A tárca megjegyezte azt is, hogy az Apple-nek megvan a technikai lehetősége a bírói döntés végrehajtásához, csak nem akarja azt megtenni a marketingstratégiája miatt. A minisztérium szerint az Apple állításával szemben nem egy minden zárt kinyitó mesterkulcsot kérnek a hatóságok. Eközben nevük elhallgatását kérő Apple-vezetők újságíróknak elmondták: órákat szántak arra, hogy a hatóságoknak segítséget nyújtsanak a nyomozásban, januárban például egy, a feltörést megkerülendő módszert, az iCloud digitális tár használatát javasolták. A hatóságok azonban nem találták kielégítőnek az informatikai cég vezetőinek javaslatait. Az ügy társadalmi jelentőségét tanúsítani látszik az is, hogy Donald Trump, a republikánus párt elnökjelölt-aspiránsa felszólította híveit az Apple termékeinek bojkottálására mindaddig, amíg a cég nem hajtja végre a bírósági utasítást. Trump szerint Cook csak be akarja bizonyítani, hogy “mennyire is liberális".
Beidézték az Apple és az FBI vezetőjét
Kongresszusi meghallgatásra idézték be Tim Cookot, az Apple informatikai cég vezérigazgatóját és James Comey-t, a Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatóját.
[ "amerika", "apple", "fbi", "iphone", "tim cook" ]
0
http://24.hu/kulfold/2016/02/20/beideztek-az-apple-es-az-fbi-vezetojet
2016-02-20 00:00:00
true
A költőnőről szóló 19 perces kisfilm teljes hosszában látható a Facebook-on. A Jelenkor Kiadó a Könyves Magazinnal együttműködésben készített egy közel húszperces kisfilmet Nemes Nagy Ágnesről, a költő születésének 100. évfordulója alkalmából – vette észre a HVG. Az anyagban archív fotók mellett több nagyinterjút is találunk, amikben Ferencz Győző, Kustos Júlia, Lator László, illetve Závada Péter mesél a Baumgarten-, József Attila-, és Kossuth-díjjal, posztumusz pedig a Világ Igaza-kitüntetéssel egyaránt elismert, műfordítóként is maradandót alkotó, a nőként való érvényesüléséért sokat harcoló művésznőről. A kisfilmet a következő öt hónapban, a #nemesnagy100 kampány részeként, a Jelenkor Kiadó oldalán az életműbe való további betekintések követik majd.
Závada Péter is mesél a Nemes Nagy Ágnes születésének századik évfordulójára készített filmben
A költőnőről szóló 19 perces kisfilm teljes hosszában látható a Facebook-on.
[ "nemes nagy ágnes", "jelenkor kiadó", "lator lászló", "závada péter", "kisfilm" ]
0
https://24.hu/kultura/2022/01/05/zavada-peter-nemes-nagy-agnes-szazadik-evfordulo-film-lator-laszlo-jelenkor-kiado
2022-01-05 00:00:00
false
Egyes idegpályarendszerek együtt működnek, ilyen a két szem szimultán lehunyása is. Változtatni lehet rajtuk, azaz a kacsintás gyakorlás, nem pedig adottság kérdése. Nemrégiben lebbent fel a fátyol a szörnyű titokról, miszerint korunk egyik legnagyobb dívája, Rihanna nem tud kacsintani, pedig megpróbálta. A “tragédia" részleteibe most nem megyünk bele, ám tudományos szempontból mégiscsak érdekes, hogy egyesek képtelenek csak az egyik szemüket lehunyni. Olyannyira, kollégánknak például annak idején honvédségi lőgyakorlaton le kellett kötni a bal szemét célzáshoz. Nincs előre elrendelve Az élet más területén nemigen okoz hátrányt e “hiányosság", és természetesen nőket, férfiakat egyaránt érint. Mi a magyarázat? Buda Botond neurológust, c. egyetemi docenst kérdeztük. Röviden és nagy általánosságban van olyan, hogy valaki egyáltalán nem, vagy csak az egyik szemével tud kacsintani, de az már nem igaz, miszerint bárki képtelen lenne rá. Az 1940-es években egy amerikai genetikus kutatásai alapján világszerte tényként kezelték: a kacsintás és “sok más mozgásforma" képessége örökletes adottság kérdése. A sok más például azt jelenti, ha két kezünk ujjait összefonjuk, melyik hüvelykujj kerül felülre? Vagy hogyan tesszük karba a kezünket, a jobb tenyerünk nyugszik-e a bal bicepszen vagy fordítva? Ismerős dilemmák ezek, sokszor ma is előkerülnek. Csak gyakorolni kell Alig kellett egy évtized, egypetéjű ikrekkel végzett vizsgálatok cáfolták a genetikai kódoltságot, ám a köztudatban valamiért még mindig elterjedt tévhit. Ugyanúgy, mint ahogy a jobb vagy a bal agyfélteke hangsúlyosabb működésének sincs köze ahhoz, ki melyik szemével tud vagy nem tud kacsintani. Képesség nem kell hozzá, jórészt csak gyakorlás kérdése. A gyerekek sokszor a tükör előtt állva grimaszolnak, csücsörítenek, a felnőttek ugratására sokan majd megfeszülnek, hogy a fülüket mozgassák, és persze próbálkoznak a kacsintással is. Lassan rájönnek, hogyan kell, és ha az egyik szemmel sikerül, a másikra már minek is komolyabb hangsúlyt fektetni? Felnőttként ilyesmit már kevesen játszanak, olyankor már inkább csak rácsodálkoznak: jé, ez nekem megy vagy nem sikerül. Aki tehát többet gyakorolt, ügyesebb, annak most jobban megy, ennyi az egész ― emeli ki Buda Botond A kacsintás azért több, mint az egyik szem lehunyása: van egyfajta eleganciája, fontos hogy a szem lehunyásakor arcunk ne ránduljon nevetséges grimaszba. Ez már igazán a mesterfok: egyeseknek könnyen megy, másoknak viszont komoly tréningre van hozzá szükségük. Két ujj is együtt mozog, ha... Nem maradunk adósak a tudományos magyarázattal sem. Az idegrendszernek megvan az a tulajdonsága, hogy egyes pályarendszereket együtt működtet, ilyen például a szem lehunyása: alvásnál, pislogásnál a két szemhéj automatikusan együtt mozog. Ezek annyira beégnek, hogy ha változtatni akarunk rajta, bizony nagyon tudatosan kell nekiállni. De nem lehetetlen. Neuroplaszticitásnak nevezzük azt a jelenséget, hogy az idegsejtek kapcsolati hálója nem fix, hanem az igények szerint folyamatosan és dinamikusan változó, változtatható szisztéma. A két szemhéj szimultán lehunyása nyilván nagyon erősen beégett a “rendszerbe". Ha tehát valaki felnőttként még soha nem próbálkozott a kacsintással, komoly kihívást jelenthet az új fajta vezérlés “bekábelezése". Az elsajátítás azonban jórészt csak akarat és gyakorlás kérdése. Ki könnyebben, ki nehezebben, de képes változtatni: az új “feladat" ugyanúgy beég az agyba ― magyarázza a neurológus. Érdekes példa: egy kísérlet során összekötötték/ragasztották emberek középső és gyűrűsujját úgy, hogy azok ettől fogva csak együtt mozoghattak. Hetekkel később levették a kötést, és a két ujj immár szabadon is együtt mozgott, sőt, a kísérlet alanyai képtelenek voltak őket külön mozgatni. Kis idő ‒ és persze gyakorlás ‒ után aztán visszaállt az eredeti állapot. Az idegtudomány művelői gyakran hivatkoznak az angolul csattanósan rímelő alapigazságra: “Cells that fire together, wire together." Azaz azok az idegsejtek, amelyek egyszerre tüzelnek, együtt is huzalozódnak be. Az egyszerre aktivizálódó idegsejtcsoportok tehát valamiképp egy hálózatba kötve működnek; a bejáratott működés megváltoztatása aktív tevékenyéget, tanulást igényel. A végszó pedig: a kacsintás képessége nem öröklött adottság, hanem gyakorlás kérdése.
Rihanna tudna kacsintani, csak gyakorolni kéne
Nem genetika áll a háttérben, az agyféltekék sem ludasak, a válasz egyszerűbb, mint bárki gondolná.
[ "kacsintás", "neurológia" ]
0
http://24.hu/tudomany/2017/07/30/rihanna-tudna-kacsintani-csak-gyakorolni-kene
2017-07-30 00:00:00
false
2021. február. 23. 07:27 Utolsó frissítés: 2021. február. 23. 08:34 Távozik a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója – értesült a Telex. A portál úgy értesült, hogy Bodnár Attila a Terrorelhárítási Központ Egészségügyi Igazgatóságánál dolgozik majd tovább. Arról nem esett szó, hogy mi a személycsere oka. Néhány nappal ezelőtt az óbudai Szent Margit Kórház vezetőjét, Szentes Tamást menesztették. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház 2020 tavaszán került a viták középpontjába, akkor a más intézményeknél jóval magasabb koronavírusos halálozási arány miatt támadták az intézményt – amit részben magyarázott az, hogy oda vitték a Pesti úti idősotthon betegeit – és azzal, hogy tesztelés nélkül engedték-e vissza az idősek otthonába az embereket.
Leváltják a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatóját
A Terrorelhárítási Központ Egészségügyi Igazgatóságánál dolgozik tovább a Bajcsy-Zsilinszky Kórház eddigi főigazgatója.
[]
0
https://hvg.hu/itthon/20210223_Levaltjak_a_BajcsyZsilinszky_Korhaz_foigazgatojat/nyomtatas
2021-02-23 07:27:00+01:00
false
Heves viharokkal, özönvízszerû esőzéssel kísérve csapott le Kanada atlanti-óceáni partvidékére és Québec tartomány délkeleti részére a gyengülőfélben lévő trópusi vihar. Az Irén útjába kerülő övezetben máris csaknem 200 ezer kanadai háztartás maradt áram nélkül. Óránként 10-15 milliméteres csapadék ömlik, a széllökésesek ereje eléri a 120-130 kilométer/órát. Robert Dutil, Québec tartomány belbiztonsági minisztere figyelmeztette a lakosságot, hogy nem holmi kis vihar érte el a térséget, hanem hatalmas szélviharral kell számolni. Ezért az emberek jobban teszik, ha az elkövetkező 24, 48 vagy akár 72 órában nem teszik lábukat az otthonukból – mondta a miniszter. A helyi meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a helyzet várhatóan hétfőn lesz a legveszélyesebb. Ekkor Montrealtól a keleti partvidékig és a Szent Lőrinc folyóig egy “folyóson" fog végigsüvíteni a szélvihar. A vihar előzőleg átmeneti áradást okozott New Yorkban, Új-Anglia államaiban fákat döntött és épületeket rongált meg. A folyók több helyen kiléptek medrükből. Volt, ahol a tûzoltóknak az embereket otthonaikból kellett kimenekíteni, mert már nyakig ért a víz. New Jerseyben, ahol a víz szintjének emelkedése helyenként a 3,5 métert is meghaladta, nagyobb károk keletkeztek, mint New Yorkban. Philadelphia elővárosaiban a víz néhol elérte az utcatáblákat, a nagyvárosban két épület összeomlott. Egy vasárnap született, Philadelphia környéki kisfiúnak a szülei a vihar után adtak második keresztnevet, akit így Manuel Hurricane Cooper néven anyakönyveztek. Obama: még nincs vége Azt akarom, hogy az emberek megértsék: még nincs vége – jelentette ki az amerikai elnök, miközben az Egyesült Államok keleti partvidékén még mindig milliók küszködtek a trópusi viharrá szelídült Irén hurrikán következményeivel. Hat állam területén összesen 15 ember halt meg és 4 millióan maradtak áramellátás nélkül az Egyesült Államokban. “A vihar következményeit még sokáig meg fogjuk érezni és a talpra állás hetekig, vagy még annál is hosszabb ideig el fog tartani" – mondta Barack Obama. New York polgármestere, Michael Bloomberg vasárnap délután 3-kor engedélyezte, hogy a város alacsony területeiről kiköltöztetett New York-iak visszatérhessenek lakóhelyükre. Fél ötkor részlegesen helyreállt a buszközlekedés, de a metróval kapcsolatban egyelőre nem hangzott el hivatalos bejelentés.
Irén már Kanadánál jár
Heves viharokkal, özönvízszerû esõzéssel kísérve csapott le Kanada atlanti-óceáni partvidékére és Québec tartomány délkeleti részére a gyengülõfélben lévõ trópusi vihar.
[ "külföld" ]
0
http://24.hu/kulfold/2011/08/29/iren_mar_kanadanal_jar
2011-08-29 00:00:00
false
A kisrepülőgép-flotta bejelentés és engedély nélkül repült be a magyar légtérbe, majd leszálltak Rétságon. A rendőrség eljárást indított. Öt kisrepülőgép szállt le engedély nélkül Rétság külterületén szombaton. Mint kiderült, a csehországi utasok egy rendezvényre tartottak. Az ügyben szabálysértési eljárást indított a rétsági rendőrkapitányság. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: szombat délelőtt bejelentés érkezett a rendőrség ügyeletére, hogy 9 óra 35 perckor Rétság külterületén, a reptéren több kisrepülőgép szállt le. A rendőrök megállapították, hogy a Csehországból Szlovákián át érkező kisrepülőgépek pilótái és utasai Balatonkeresztúrra akartak repülni, egy rendezvényre tartottak, de nem teljesítették bejelentési kötelezettségüket, és repülési tervvel sem rendelkeztek. Az ügyben a rétsági rendőrkapitányság a légiközlekedés biztonságát és védelmét szolgáló szabályok megszegése és határrendészeti szabálysértés miatt eljárást indított – közölte a referens. (Képünk illusztráció)
Itthon: Öt kisrepülőgép sértette meg a magyar légteret egyszerre
A kisrepülőgép-flotta bejelentés és engedély nélkül repült be a magyar légtérbe, majd leszálltak Rétságon. A rendőrség eljárást indított.
[]
0
https://hvg.hu/itthon/20200713_kisrepulogep_legtersertes_retsag
2020-07-13 11:43:00+02:00
false
Elkezdődött: 48 órás sztrájkot tartanak a Lufthansa légiutas-kísérői A péntek éjfélig tartó sztrájk leginkább a frankfurti nemzetközi repülőtéren okoz gondot, amelynek menetrendjéből 800 Lufthansa-járatot kellett törölni. Azonban csütörtök reggel nem volt nagyobb fennakadás, mert az utasok időben értesültek a munkabeszüntetésről. Az UFO valamennyi Németországból induló csütörtöki és pénteki Lufthansa-járatra sztrájkot hirdetett. A légitársaság ezért rendkívüli menetrendet állított össze, csütörtökön az eredetileg tervezett 3000 járat helyett 2300 járat közlekedik, pénteken pedig a tervezett 3000 helyett 2400. Több budapesti járat is kimarad. A járattörlések 180 ezer utast érintenek. A légiutas-kísérők szakszervezete legutóbb október 20-án tartott sztrájkot a vállalatcsoportnál, a 19 órás munkabeszüntetés miatt több mint száz járatot kellett törölni. Hétfőn hirdették meg az újabb munkabeszüntetést, arra hivatkozva, hogy a Lufthansa vezetősége továbbra sem hajlandó tárgyalni, és még csak nem is reagálnak a megkereséseikre. A Lufthansa szerint az UFO vezetése szabálytalanul került pozícióba, így tevékenysége is szabályellenes. A társaság ezért nem ismeri el az UFO márciusi lépésének jogosságát, amellyel a szakszervezet felmondta a kollektív szerződést. Álláspontja szerint továbbra is érvényes a légiutas-kísérők munkájáról és javadalmazásáról szóló megállapodás. Az UFO az utóbbi években több nagyszabású sztrájkot szervezett a Lufthansa-csoportnál, 2015 novemberében egyhetes munkabeszüntetést tartottak, akkor 4700 járatot kellett törölni. (MTI)
Elkezdődött: 48 órás sztrájkot tartanak a Lufthansa légiutas-kísérői
Elkezdődött csütörtökön a német légiutas-kísérők független szakszervezetének (UFO) 48 órás sztrájkja a Lufthansa légitársaságnál.
[]
0
https://blikk.hu/aktualis/kulfold/elkezdodott-a-lufthansa-legiutas-kiseroinek-48-oras-sztrajkja/4sm4vth
2019-11-07 09:00:27+01:00
false
Elkészítette jelentését az elmúlt nyolc év állami eladósodását vizsgáló parlamenti albizottság. A testület, amely nyolc tagjából hatan kormánypártiak, MSZP-s és LMP-s viszont nincs benne, a jelentésben a politikai és gazdaságpolitikai kérdésből – az államadósság mértékéből – bűnügyet kreálna azzal, hogy az előző kormányfők esetleges jogi felelősségre vonásáról ír a jelentésében. Európában ez egyedülálló lenne, holott az unióban van a magyarnál nagyobb és gyorsabban növő államadósság. A 2002-es kormányváltástól a 2010-es kormányváltásig eltelt nyolc évben durván meglódult, és a 60 százalék alatti szintről 80 százalék fölé emelkedett a GDP-arányos magyar államadósság. Az euróbevezetés maastrichti kritériuma 60 százalékos szintet, vagy afölötti szint esetén csökkenő trendet ír elő – mi ezt a 2004-es uniós csatlakozás óta lényegében nem tudtuk teljesíteni. A jelentés szerint 2005-ben léptük át a maastrichti küszöböt, az Államadósság Kezelő Központ korábbi adatai szerint 2006-ban, de még 2007-ben is csak éppen fölötte voltunk, a nagy ugrás ekkor, részben a nemzetközi mentőcsomag nyomán következett be. A kormány gazdaságpolitikai kommunikációjának ez év elején lett központi eleme az államadósság – a tavalyi választások után még az adósság további növelését sem tartotta elképzelhetetlennek a kabinet, ám Brüsszel egyértelművé tette, hogy erről nem lehet szó –, és idén februárban dőlt el, hogy államadósság-kommandót hoznak létre a parlament költségvetési bizottságán belül, amely feladata az elmúlt nyolc év eladósodásának megvizsgálása lesz. A nyolctagú testület – amelyben öt fideszes, egy KDNP-s, egy jobbikos és egy jobbikosból lett független tagja volt – mindhárom volt miniszterelnököt meghallgatta az elmúlt hónapokban, és mostanra készült el a jelentésével, amit vasárnap tett közzé. A jelentés megállapítja: a 2002 és 2010 között hivatalban volt szocialista kormányok bűnt követtek el azzal, hogy súlyosan eladósították Magyarországot. Az albizottság igencsak leegyszerűsítően azt állapította meg, hogy az államadósság drámai mértékű növekedését nem nemzetközi gazdasági folyamatok, hanem a szocialista kormányok hibás, rossz gazdaságpolitikai döntései okozták. Ez azért módfelett különös, mert a 2008 végén kirobbant gazdasági válság hatására 2009-ben durván visszaesett a magyar gazdaság teljesítménye, márpedig a GDP-nek az a 6,3 százalékos visszaesése értelemszerűen automatikusan ennyivel növelte a GDP-arányos adósságot. A jelentés kitér Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének arra a mondatára is, miszerint "majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna, ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este". Az albizottság szerint az első Gyurcsány-kormány időszaka volt végzete, mert ezáltal Magyarországot teljesen kiszolgáltatottan, felkészületlenül érte a gazdasági válság. A testület szerint Magyarországon a gazdasági adatokat, így a költségvetési hiány mértékét ebben az időszakban folyamatosan meghamisították, "átverve nemcsak minden magyar embert, hanem az egész Európai Uniót is". Ez a kijelentés tényekkel nincs alátámasztva, bár az igaz: a tényleges költségvetési hiány mindig magasabb lett, mint a tervezett volt (ez azonban épp cáfolni látszik a hamisítás tényét, hiszen annak az lett volna a lényege, hogy megfeleljünk a terveknek, elvárásoknak). Az albizottság jelentése szerint "ma ennek a bűnnek, vagyis az ország eladósításának következményeit viseli minden magyar ember, és minden magyar család: munkájukból nem saját maguk gyarapodnak, hanem a külföld profitál, hiszen a személyi jövedelemadó minden 10 befizetett forintjából 7-et az adósság törlesztésére kell fordítani". Ezért a testület szerint a volt kormányfők, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon ellen akár jogi felelősségre vonás is elképzelhető. Szó szerint így fogalmaz a jelentés: "Akik ezt a bűnt elkövették Magyarországgal szemben, felelősséggel tartoznak [...] az albizottság az elkövetett bűn súlya miatt felkéri az Országgyűlés Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi, valamint Számvevőszéki és Költségvetési Bizottságát, hogy vizsgálják meg a jogi felelősség megállapításának lehetőségét is." Európában egyébként egyedülálló lenne, ha egy olyan politikai-gazdaságpolitikai kérdésből, mint az államadósság mértéke, büntetőjogi ügyet kreálnának. Holott a magyar adósság nem a legmagasabb, az unióban, mint a grafikonon is látható, hét országban is magasabb. És ami nem s látható rajta: a növekedés dinamikája sem nálunk volt a legdurvább.Szlovénia például 1992-ben nulláról indult, és adóssága az elmúlt három évben nagyjából megduplázódott. Egyelőre még Görögországból sem hallani, hogy az elmúlt tíz évben az országot vezető politikusok bármelyike ellen büntetőjogi eljárás indult volna. Noha ott valóban éveken keresztül meghamisították a költségvetési jelentéseket, ami mostanra az egész eurózónát megrázó válsághoz vezetett.
Bűnügyet csinálnának az államadósságból
Bűnügyet csinálnának az államadósságból - Az MSZP- és LMP-tag nélküli adósságkommandó szerint a világválság sem felelős az ország eladósodásáért, csak a volt kormányok, főleg Gyurcsányék.
[ "államadósság", "gyurcsány ferenc", "bajnai gordon", "medgyessy péter", "Gazdaság" ]
0
http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/08/01/adossag
2011-08-01 00:00:00
true
Utoljára 25 évvel ezelőtt volt ilyen tömeges delfinpusztulás az Egyesült Államokban. Több mint ezer delfinnel végzett egy vírus idén az Egyesült Államok keleti partjainál New Yorktól Floridáig – hívta fel a figyelmet az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) egy tengerbiológusa. A Miami Herald című lapban megjelent írásában Erin Fougeres kijelentette, hogy a kanyaróhoz hasonló vírus a palackorrú delfinek közül ebben az évben jóval többet pusztított el, mint a kórokozó keltette járvány legutóbbi kitörésekor, az 1980-as évek végén. Akkor 740 példány veszett oda. Ráadásul az ezer elhullott állathoz még hozzá kell adni azokat az egyedeket, amelyek a nyílt tengeren pusztultak el, és tetemük nem vetődött partra. Erin Fougeres szerint tehát a 2013-as járvány valójában jóval több mint ezer delfinnel végezhetett. Az még tisztázásra vár, hogy a kórokozó mitől vált ennyire gyakorivá a hideg idő beálltával dél felé vándorló cetfélék körében. “Legutóbb mintegy 25 évvel ezelőtt fordult elő hasonló, és a járványt túlélt állatoknak rendelkezniük kellett természetes antitestekkel. Az új példányok azonban kiszolgáltatottak, és lehet, hogy nem tudnak védekezni a vírus ellen" – fogalmazott a tengerbiológus. A szakembereknek viszont annak lehetőségét is számításba kell venniük, hogy a delfinek a globális felmelegedés vagy a környezetszennyezés miatt érzékenyebbek idén, mint más években. A NOAA adatai szerint 2010-ben hozzávetőleg 40 ezer palackorrú delfin élt az amerikai partok mentén.
Kanyarószerű vírus végzett több mint ezer delfinnel
Utoljára 25 évvel ezelőtt volt ilyen tömeges delfinpusztulás az Egyesült Államokban.
[ "vírus", "delfin", "pusztulás" ]
0
https://24.hu/tudomany/2013/12/26/kanyaroszeru-virus-vegzett-tobb-mint-ezer-delfinnel
2013-12-26 00:00:00
false
Borzasztó tragédia Somogyban: a születésnapja után nem sokkal kigyulladt házában veszítette életét egy férfi Menekülés közben érte a tűzhalál azt a 64 éves férfit, akinek holttestére tűzoltók találtak rá háza ajtajában Kapolyon. / Fotó: TV2 Menekülés közben érte a tűzhalál azt a 64 éves férfit, akinek a holttestére kapolyi házának ajtajában találtak rá tűzoltók. A férfi a tragédia előtt ünnepelte a születésnapját, de azt egyelőre nem tudni, mindez összefügg-e a tűzzel. A férfi ugyanis nem dohányzott, illetve kályha sem volt a kigyulladt szobában – derült ki a Tényekből. Hatalmas a felháborodás: kiengedték a dunaszegi szatírt, rettegnek az édesanyák a településen Mégis hatásos a BCG oltás a koronavírus ellen? Itt van az amerikai kutatók válasza A kapolyi ház ablakán kidőlő füstre lettek figyelmesek a szomszédok, akik azonnal tudták, hogy nagy baj lehet, hiszen a szomszédjuk egyedül élt és alig mozdult ki otthonról. A szomszédok még a tűzoltók kiérkezése előtt megpróbálták eloltani a tüzet, de nem sikerült megfékezniük az akkor már méteres lángokat. A tűzoltók később megtalálták az idős embert, aki menekülni akart a tűz elől. A ház egyik szobájában találtak rá, az ajtó előtt. Néhány centin múlott, hogy kijusson a házból, ám a nagy füst miatt elfogyhatott a levegője, így összeesett. Varga István, a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat vezetője a Tényeknek elmondta: a 64 éves férfi olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. Az elhunyt férfit az utcában dolgos embernek tartották, aki szerette az állatokat. A férfi a tragédia előtt ünnepelte a születésnapját. Hogy mindez összefügg-e a tűzzel, még nem lehet tudni. Egyelőre az is rejtély, mitől lobbant lángra a ház. A teljes riportot itt nézheti meg:
Borzasztó tragédia Somogyban: a születésnapja után nem sokkal kigyulladt házában veszítette életét egy férfi
Menekülés közben érte a tűzhalál azt a 64 éves férfit, akinek a holttestére kapolyi házának ajtajában találtak rá tűzoltók. A férfi a tragédia előtt ünnepelte a születésnapját, de azt egyelőre nem tudni, mindez összefügg-e a tűzzel. A férfi ugyanis nem dohányzott, illetve kályha sem volt a kigyulladt szobában – derült ki a Tényekből.
[ "katasztrófa", "tűz", "elhunyt", "születésnap", "kapoly", "tragédia", "férfi" ]
0
https://blikk.hu/aktualis/belfold/szuletesnapja-utan-nem-sokkal-a-kigyulladt-hazaban-veszitette-eletet-egy-ferfi-somogy/t2m42jv
2020-04-21 20:17:00+01:00
false
Az NGM szerint csak megtorpanás volt és nem fordulat az iparban Az ipari rendelésállomány és a bizalmi indexek is azt vetítik előre, hogy a januári megtorpanás után februártól folytatódik az ipari termelés növekedése Magyarországon - mondta Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva. Januárban az előző évihez képest gyakorlatilag stagnált az ipar teljesítménye, aminek fő okát a téli leállások jelenthetik. A decemberi szabadságolások áthúzódtak januárra, ez okozhatta, hogy az ipari teljesítmény nem a korábbi lendületének megfelelően növekedett januárban - fejtette ki a helyettes államtitkár. Hangsúlyozta, a januári stagnálásból nem lehet hosszabb távú következtetéseket levonni az év egészére. Kapcsolódó anyag: 16 havi mélyponton az ipar növekedése Lenner Áron Márk jelezte, a januári adatokra vonatkozó első becslését közölte a KSH, még nem tudják, melyik ágazat hogyan teljesített. A részletes adatok alapján lehet majd látni, milyen folyamatok állnak az összesített számok hátterében - mondta. Ez most a világ leggyorsabb kocsija A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a kormány az idén már megtárgyalta az Irinyi-tervet, amely a magyar iparfejlesztés átfogó koncepciója. Ez az a fő stratégiai dokumentum, amelynek alapján az uniós és a hazai források bevonásával a magyar ipari termelést támogatja a kormány - mutatott rá. Hozzátette, stratégiai cél, hogy az ipari termelés bruttó hazai termékhez (GDP-hez) való hozzájárulása 30 százalékra emelkedjen 2020-ra. Ez reális az ipari termelés tavalyi egész évi 7,5 százalékos növekedési ütemét tekintve - hangsúlyozta Lenner Áron Márk.
Az NGM szerint csak megtorpanás volt és nem fordulat az iparban
Az ipari rendelésállomány és a bizalmi indexek is azt vetítik előre, hogy a januári megtorpanás után februártól folytatódik az ipari termelés növekedése Magyarországon - mondta Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.
[ "hírek", "gazdaság", "vállalatvezetés", "minőség", "logisztika", "e-business", "marketing", "pr", "hr", "pénzügy", "innováció" ]
0
http://mfor.hu/cikkek/Az_NGM_szerint_csak_megtorpanas_volt_es_nem_fordulat_az_iparban.html
null
true
Túl gyorsan hajtott – ez lett a veszte egy budapesti droglabor “üzemeltetőjének". A kocsit a XI. kerületben, a Mezőkövesd utca és a Budafoki út kereszteződésénél szúrták ki és állították meg az egyenruhások a hétvégén. Amikor átvizsgálták a ruháját, drogot találtak nála: egy doboz kék színű, kézigránát formájú tablettát és 73 gramm gyanús, fehér port. Az autós nem volt hajlandó együttműködni a nyomozókkal, és nem akarta elárulni, hogy hol lakik. Pechjére a rendőröknek sikerült kideríteniük a címet, majd házkutatást tartottak a III. kerületi, Zápor utcai lakásban, ahol körülbelül hat kilogramm amfetamint, 11 ezer darab extasyt és 70 gramm marihuánát fogltaltak le. Ezen felül persze előkerültek az előállításhoz és adagoláshoz szükséges eszközök is, például a présgép és a mérleg. A 39 éves férfit őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatását – tudtuk meg a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól.
Droglabort számoltak fel Budapesten
Amfetamin, extasy és marihuána is volt a lakásban.
[ "droglabor", "kábítószer" ]
0
https://24.hu/kozelet/2015/01/19/droglabort-szamoltak-fel-budapesten
2015-01-19 00:00:00
false
A nem mindennapi bundájának köszönhetően, a nyolchetes csöppség épp úgy fest, mintha mindig meg lenne lepődve. “Mikor megszületett, csak ez a két fekete foltocska volt a hófehér bundáján" – idézi a 40 éves gazdit, Andy Entwistle-t a Daily Mail című brit lap. A négygyermekes apa hozzátette, ahogy nőtt kedvencük, úgy ragadt rajta az “Aggódós Cica" név, az ábrázatának köszönhetően. Képek forrása: Daily Mail “Gyakran megkérdeznek minket, hogy a cicánk “szemöldöke" igazi-e, vagy csak úgy odafestettük" – vallja be a férfi, majd hozzáteszi: “A két kis folt teljesen természetes. Kegyetlen lenne, ha ilyesmivel viccelődnénk, ráadásul minden egyes nap" – tette hozzá. Bár még csak nyolc hetes, a különleges bundájú kiscica igazi hírességnek számít. Mióta gazdái feltöltötték az internetre, a róla készült fotók vírusszerűen terjednek. És, hát lássuk be, nem véletlenül. Nektek hogy tetszik? Láttatok már ilyen különleges bundájú apróságot? Írjátok meg kommentben!
Megőrül az internet az aggódós kiscicáért
A nem mindennapi bundájának köszönhetően, a nyolchetes csöppség épp úgy fest, mintha mindig meg lenne lepődve.
[ "bunda", "cica", "folt", "háziállat" ]
0
http://24.hu/elet-stilus/2015/05/04/megorul-az-internet-az-aggodos-kiscicaert
2015-05-04 00:00:00
false
Újabb fontos pillanatához érkezett a paksi bővítés azzal, hogy elkezdődött a leendő hatos blokk alatti talaj kitermelése is, amely az első lépése az építés előkészítési munkálatainak - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden. A tárcavezető arról számolt be, hogy megindult a paksi atomerőmű leendő hatos reaktorblokkja alatti talaj kitermelése is, először öt méteres mélységig, miután ugyanez a tervezett ötös blokk esetében már megtörtént. Jelezte, nagyjából egymillió köbméternyi földet kellett elszállítani a helyszínről, és jelenleg is harminc-negyven teherautó hordja el a nyolc gép által kitermelt földet. A hatos blokk egyes pontjain 23 méteres mélységig kell majd leásni a stabilitás, a biztonságos működés garantálása érdekében, ez egy következő fázis lesz a munkálatokban. Szijjártó kitért arra is, hogy eközben zajlanak a stabilitás és a biztonság szempontjából rendkívül lényeges résfalazási munkálatok, már mintegy 700 méter meg is épült. Illetve a reaktortartály gyártása is folyamatban van Oroszországban. Mindez azt jelenti szerinte, hogy a 2030-as befejezése a munkálatoknak továbbra is reális célkitűzés. "Így nem leszünk rákényszerülve a nemzetközi piacokra, nem leszünk kitéve a nemzetközi piacok néha őrült árváltozásainak (...) A paksi atomerőmű bővítésének ügyét már sokan temették, sokan ellenérdekeltek annak sikerében, de a magyar nemzeti érdek egyértelmű, a nukleáris energia arányát növelni kell az energiamixben. Ennek kézenfekvő megoldása a két új blokk megépítése, amellyel a nukleáris kapacitásunkat 2000 megawattról 4400 megawattra fogjuk növelni" - összegzett.
Kulcsmozzanatához érkezett a paksi bővítés
Szijjártó Péter jött a részletekkel.
[ "" ]
0
https://24.hu/fn/gazdasag/2023/09/05/paksi-bovites-atomeromu-hatos-blokk-szijjarto-peter
2023. 09. 05. 00:00:00
true
Kedden a Kúria elkezdte a tárgyalását a lúgos támadásként elhíresült bűnügynek: ezzel a legmagasabb bírói fórum elé ért az eset, amelyből az elmúlt években lassan a nők elleni erőszak magyarországi kezelésének szimbóluma vált. Ahogy megírtuk, a Budai Irgalmasrendi Kórház egykori főigazgatóját, B. Krisztiánt idén márciusban az első- után a másodfok is bűnösnek találta. A Fővárosi Ítélőtábla szerint megállt a vád, miszerint 2013 márciusában maszkot viselve megtámadta volt barátnőjét, Renner Erikát a nő saját otthonában, elkábította, maró lúggal leöntötte a nemi szervét és környékét, majd magára hagyta. Az ítélőtábla márciusban életveszélyt okozó testi sértésért és más bűncselekményekért összesen 9 év börtönre ítélte, és örökre eltiltotta az orvosi hivatástól. A másodfokon kiszabott büntetés több mint kétszer olyan súlyos lett, mint amit az első fok mért az orvosra. A március ítélet azért nem lett jogerős, mert az ítélőtábla olyan, a lúgos támadáshoz képest mellékes bűncselekményekben (magánlaksértésben, okirattal és készpénzhelyettesítő eszközzel való visszaélésben, mert rablást színlelve elvitte áldozata táskáját, benne az irataival és a bankkártyájával) is megállapította B. Krisztián bűnösségét, amelyek a Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletében még nem szerepeltek, és azok ellen is biztosítani kell a jogorvoslatot. Így került az ügy a Kúria elé. A Kúria keddi tárgyalásán nem volt nagy meglepetés, többnyire a másodfokon már elhangzott érveket sorolták újra a perbeszédekben. Az ügyészség súlyosabb büntetést, még több börtönévet kért az orvosra. A Renner Erikát képviselő ügyvéd továbbra is azt szeretné elérni, hogy ne csak testi sértésben, hanem emberölési kísérletben mondják ki bűnösnek B. Krisztiánt, és ennek megfelelő büntetést kapjon. Az orvos, aki rövid szabadság után újra előzetes letartóztatásban várja a jogerős ítéletet, még mindig teljesen ártatlannak mondja és sajnáltatja magát azért, hogy "közellenséget kreáltak" belőle. Ha az ügyvédjén múlna, az ügy vége még nagyon-nagyon messze lenne, mert a korábbi ítéletek hatályon kívül helyezését és teljesen új eljárás indítását kérte. A lúgos támadást a védelem egy mindmáig ismeretlenül maradt állítólagos tettesre igyekszik hárítani. Szerintük az ügyészség se azt nem bizonyította, hogy B. K. követte el a támadást, se azt, hogy - bárki is követte el - az életveszélyt okozott volna. Sőt, az ügyvéd még ennél is messzebbre ment: szerinte még az sem feltétlenül biztos, hogy maradandó fogyatékosságot okozott a maró lúg, és ha így is volt, nem igazolható, hogy a támadó tehet erről, nem pedig orvosi műhiba. Renner Erika ügyvédje, Gál András ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "a védekezésben rejlő gátlástalanság" talán még felül is múlja a bűncselekményben rejlő gátlástalanságot, aljasságot. Gál szerint a lúgos támadás ügye rámutott, hogy az igazságszolgáltatás az alsóbb szinteken keveset fog fel a nők elleni erőszak speciális kérdésköréből, és képzésekre volna szükség ahhoz, hogy előrelépés legyen. A Kúria jövő kedden, június 13-án fog ítéletet hirdeteni.
Már a Kúria kezében van a lúgos orvos ügye
Már a Kúria kezében van a lúgos orvos ügye - Június 13-án kihirdetik a végleges ítéletet: eldől, marad-e a 9 éves büntetés.
[ "lúgos orvos", "lúgos támadás", "kúria", "belföld" ]
0
https://index.hu/belfold/2017/06/06/mar_a_kuria_kezeben_van_a_lugos_orvos_ugye
2017-06-06 00:00:00
true
Az engedéllyel működő fémkereskedő vállalkozások nem a fémkereskedelem tervezett államosításától, hanem a jogszabályok betartatásától, az illegális telepek felszámolásától és a fémhulladékkal törvénytelenül kereskedőkkel szembeni hatékony eljárástól várják az eredményeket - közölte a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete és a Fémszövetség kedden. Az érveik között szerepel az, hogy amikor 30 éve állami monopólium volt a fémkereskedelem, akkor is lopták a fémet, és illegális értékesítés is létezett. A két szakmai szervezet az államosítás helyett a rendőrség nyomozati jogkörét a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak javasolja átadni az illegális fémkereskedelem ügyében. A NAV-nál rendelkezésre áll ugyanis az eredményes nyomozáshoz szükséges valamennyi adat a fémkereskedők számítógépes kötelező napi jelentéseiből. A szakmai szervezetek a magyar fémtörvényt nevezik a világon a legszigorúbbnak, amely azonban nem tudta felszámolni az illegális kereskedelmet. Az eddigi intézkedések a jogkövető fémkereskedelmi vállalatok dolgozóit, vezetőit, tulajdonosait, üzleti, banki, befektetői partnereit bizonytalanítják el, és okoznak súlyos károkat nekik - zárul a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete és a Fémszövetség közleménye.
Gazdaság: Szakmai szervezetek tiltakoznak a fémkereskedelem államosítása ellen
Az engedéllyel működő fémkereskedő vállalkozások nem a fémkereskedelem tervezett államosításától, hanem a jogszabályok betartatásától, az illegális telepek felszámolásától és a fémhulladékkal törvénytelenül kereskedőkkel szembeni hatékony eljárástól várják az eredményeket - közölte a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete és a Fémszövetség kedden.
[]
0
https://hvg.hu/gazdasag/20120821_femkereskedelem_allamositas_szakmai_szerv
2012-08-21 21:43:00+02:00
true
Nemcsak az első, hanem az angol másososztályban is futballoznak vasárnap délután, mi több, a huszonnegyedik fordulót rendezik, ami azért fontos, mert a csapatok így túljutnak a sorozat felén. Végignéztük, hogyan állnak a magyarok, illetve a csapataik. Bajner Bálint klubja, az Ipswich a második, vagyis jelenleg feljutó helyen áll, bár igen sűrű az élmezőny. Bajner az első meccsen a Fulham ellen kezdő volt, de a 44. percben lecserélték, azóta nem került vissza. Úgy magyarázta félidő előtti lecserélését, hogy edzője azt szerette volna, ha megtapsolják a nézők. Legutóbb október 21-én játszott, akkor 23 percet kapott. Összesen 99 perc van a neve mellett, talán nem adják kölcsön. Sokkal tartalmasabb szezon van Tőzsér Dániel mögött, aki 1966 percet volt a pályán, négy gólt lőtt, vagyis alapembere a hatodik, tehát még rájátszást érő helyen álló Watfordnak, hiszen huszonkétszer kezdett. A két magyar kapus, Bogdán Ádám és Király Gábor csapatai nincsenek rossz passzban, hiszen két hónapja még kieső helyen álltak, ehhez képes a 14. és 15. pozíció elfogadható. Bogdán sérülése után egyelőre még nem tudta visszavenni a helyét a kapuban, de mostanában már kispados. A 38 éves Király szintén négyszer volt pályán, decemberben amúgy két meccs jutott neki, előbb egy ötgólos vereség, majd egygólos győzelem Leedsben. A Watford elleni ötgólos vereségkor állították ki Bettinellit, ezért kerülhetett be a kapuba a 18. percben, a következő meccsen pedig értelemszerűen az eltiltott kapus helyén vette számításba őt a walesi edző, Kit Symons. Egyébként második számú kapusként számol vele. A Varga Józsefet a nyáron Debrecenbe visszaküldő Middlesborough a negyedik, vagyis az élvonalért harcol. Amíg a középpályás is a csapatnál volt, a középmezőnyhöz tartoztak.
Bajner csapata feljuthat, de ő már kiszorult
Bajner csapata feljuthat, de ő már kiszorult - Az angol kettő félidejénél 2. Ipswichben kispadon sem találjuk a csatárt, pedig kezdő volt a nyáron. Tőzsér alapember, Bogdán és Király padozik.
[ "bajner bálint", "tőzsér dániel", "király gábor", "bogdán ádám", "sport" ]
0
https://index.hu/sport/futball/2014/12/28/bajner_csapata_feljuthat_de_o_mar_kiszorult
2014-12-28 00:00:00
false
Karácsonyt akarták lejáratni, de állami területen növő gaz nyerte a "gyomversenyt" Augusztus közepén hirdetett fotópályázatot a kormányközeli Metropol ingyenes fővárosi újság, amelyben Budapest leggyomosabb területeiről kértek fotókat az olvasóiktól. A "gaz fővárosa" nevet kapott pénzdíjas pályázat azt lett volna hivatott bizonyítani, hogy Budapest mennyire gazos, mert a főváros nem gondozza a területeit. A pályázat lezárult, elég érdekes eredménnyel, amint az Bardóczi Sándor főtájépítész posztjából kiderül. Mint írja, a fizetett hirdetésekben felvillanó képek azért voltak számára furcsák sokszor, mert felismert rajtuk olyan területeket, ahol valamilyen állami szerv, kerületi önkormányzat, esetleg a fővárostól független közművállalat a fenntartó, netán magántelkekről vagy olyan közterületről készültek, ahol a telektulajdonos kötelessége lenne a gondozás. - Ilyen területet azonosítottak - hibásan - a lelkes pályázók rendre fővárosi önkormányzati területként. Ezért kíváncsi voltam, mi sül ki a végén ebből - teszi hozzá. - Az újság által felkért 3 tagú anonim, nagyon penge szakértő zsűri végül egy olyan fotót emel az első helyre, ahol ...TADADADAM...a Magyar Állam a tulajdonos - állítja a főtájépítész. A pályázat nyertes fotóján ugyanis pont egy állami telek azonosítható, konkrétan a Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság tulajdonában lévő telek. Bardóczi ellamentált azon, hogy ha egy újság ennyit dolgozik egy projekten, hogy bebizonyítsa: minden körülmények között a fővárosi önkormányzat, és az általa kezelt mindössze 28 hektár extenzívebben fenntartott méhlegelő program a hibás a mindenért is - miközben ez 5 százalékát teszi ki az általuk fenntartott 6 millió m2 gyepnek -, "akkor legalább lehetne egy kicsit felkészültebb". A második helyezett a KÖKI mellett a X. kerületi Önkormányzat fenntartásában lévő zöldfelületet ábrázolja, tehát az sem fővárosi terület. Mint írja, folytathatná a sort, de értelmetlen. Budapest közterületein - olykor nehezen átlátható módon - 23 kerületi önkormányzat, a fővárosi önkormányzat, az állam és annak szervei osztoznak. - De egyik a másik felett nem diszponál, a tulajdonjog szent. A főtájépítész megjegyzi, hogy "ma HÉV és a MÁV vonalak mentén (mindkettő állami cég) van Budapesten a legnagyobb zöldfelületi rendetlenség", de állami terület a sorsára hagyott Csepeli közpark, a Városliget és a Diákváros területe is, utóbbi az Atlétikai Stadion szomszédságában van.
Karácsonyt akarták lejáratni, de állami területen növő gaz nyerte a "gyomversenyt"
Jó érzékkel választott a kormányközeli Metropol "szakértő" zsűrije.
[ "" ]
0
https://hang.hu/belfold/karacsonyt-akartak-lejaratni-de-allami-teruleten-novo-gaz-nyerte-a-versenyt-157357
2023. 09. 02. 10:35:00
true
2018. június 12. 08:49 Gyors eredményei lesznek a találkozónak – ígérte az amerikai elnök. Donald Trump amerikai elnök bejelentette a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel kedden tartott szingapúri csúcstalálkozó végén, hogy megállapodásuk alapján "nagyon gyorsan megkezdődik" az atommentesítési folyamat Észak-Koreában. A történelmi jelentőségű szingapúri csúcstalálkozó után Trump és Kim közös dokumentumot írt alá. Az egyelőre ismeretlen tartalmú dokumentumot Trump "meglehetősen átfogónak" nevezte, de mást nem mondott róla. Az észak-koreai vezető a maga részéről az aláíráskor azt mondta, "a világ jelentős változást fog tapasztalni", ő és Trump úgy döntött, hogy "maguk mögött hagyják a múltat". Egyikük sem bocsátkozott részletekbe arról, hogy milyen eredményeket értek el a csúcstalálkozójukon, a sajtótájékoztatójuk szűkszavú volt. Az amerikai elnök még annyit mondott, hogy "nagyon sokszor fog még találkozni" Kimmel, és – mint fogalmazott – teljesen biztos, hogy meghívja őt a washingtoni Fehér Házba. Trump "nagyon tehetséges embernek" nevezte Kimet, "aki nagyon szereti a hazáját". (MTI)
Trump: Nagyon gyorsan megkezdődik az atommentesítés Észak-Koreában
Trump: Nagyon gyorsan megkezdődik az atommentesítés Észak-Koreában | Mandiner: Gyors eredményei lesznek a találkozónak – ígérte az amerikai elnök.
[ "külföld", "Észak-Korea", "Egyesült Államok", "Kim Dzsong Un", "Donald Trump", "atommentesítés", "mandiner", "hír" ]
0
http://mandiner.hu/cikk/20180612_trump_nagyon_gyorsan_megkezdodik_az_atommentesites_eszak_koreaban
null
false
Az Apple a chicagói oktatási konferencián jelentette be idei új iPadjét, a sokak által várt olcsóbb változatot. Azonban a 2018-as verzió nem sokban különbözik elődjétől, ahogy az ára is éppen ugyannnyi, mint a tavalyi változatnak, cserébe viszont kapunk ceruzás támogatást, illetve az iPhone 7-ből ismert, erősebb A10-es processzorchipet. Az új iPad 329 dollárba fog kerülni az Egyesült Államokban, ez pedig éppen annyi, mint a tavalyi, 9,7 colos változat, még az oktatói kiadás is csak 10 dollárral olcsóbb a tavalyinál. Így nem csoda, ha a Twitter népe csalódottságának adott hangot, sokan azt írták a bejelentést követően: Ennyi?!" A legnagyobb “előrelépés", hogy az új iPad végre támogatja az Apple Pencilt, ez eddig csak az iPad Prók privilégiuma volt. Ugyanakkor azt továbbra is külön meg kell venni hozzá 99 dollárért. A saját stylusuk mellett a Logitech Crayonnal is tudjuk majd használni az új Apple-tabletet, ez már csak 49 dollárba kerül. iPad (2017) 9,7″ iPad (2018) 9,7″ Indulóár 329 dollár 329 dollár Kijelző 264 ppi 265 ppi Processzor A9, M9 A10 Fusion Memória 32GB, 128 GB 32GB, 128 GB Hátlapi kamera 8MP, 1080p video 8MP, 1080p video Előlapi kamera 1,2 MP, 720p video 1,2 MP, 720p video Az ígéretek szerint 10 órás üzemidővel érkezik, és gyors mobilnetes (LTE) verziót is kapunk belőle, nem csak wifiset. A legnagyobb hiányossága egyértelműen a billentyűzet: sokan várták, hogy másnem egy billentyűzetes tokot vagy dokkolót bemutat végre az Apple, ha már éppen egy oktatói konferencián, diákoknak szánt kütyükről van szó, ez azonban elmaradt. Annyit ígértek, hogy a Logitech fog majd árulni egy 99 dolláros billentyűzetes tokot hozzá. Úgy tűnik, így a júniusi fejlesztői konferenciáig várni kell az olyan nagyobb bejelentésekkel, mint a Macbook Air vonal frissítése, a tavaly, az iPhone X-szel bemutatott AirPower töltő boltokba kerülése, illetve egy új olcsó és kompakt iPhone Se 2 bejelentése. Kiemelt fotó: Scott Olson/Getty Images/AFP
Olcsó iPad? Annyiba kerül, mint a tavalyi
Sokan csalódtak az Apple bemutató után.
[ "ipad", "ipad 2018", "apple", "tablet", "táblagép", "laptop", "billentyűzet", "stylus", "ceruza", "oktatás", "chicago", "olcsó" ]
0
https://24.hu/tech/2018/03/28/ipad-2018-apple-olcso-uj-tablet
2018-03-28 00:00:00
false
A lövöldözés a Los Angelestől mintegy 50 kilométerre északnyugatra fekvő Santa Clarita város egyik középiskolájában történt. A feltételezhető tettes, egy 15 éves ázsiai fiatal férfi, elmenekült a rendőrség üldözőbe vette. A középiskolát és a közelben lévő két másik iskolát és környékét átmeneti időre lezárták. A lövöldözés helyszínét a rendőrök aprólékosan fésülik át. Az első információk még három sebesültről szóltak, később azonban kiderült: hat főre emelkedett a sebesültek száma, és egy halottja is van a támadásnak. A kórház közlése szerint két sebesült állapota válságos. A megyei seriff hivatala a Twitteren arra szólította fel a város lakóit, hogy ne hagyják el otthonaikat és jól zárják be az ajtókat. Alex Villanueva seriff újságíróknak elmondta: a feltételezett elkövető 15 éves és nagy valószínűséggel az iskola egyik diákja. Egyetlen elkövető, nem volt társa - tette hozzá Villanueva. Elmondta azt is, hogy a rendőrök megkezdték a diák lakásának átkutatását is. Amerikai sajtóértesülések szerint a lövöldözés előtt az iskola diákjai lőgyakorlaton vettek részt az iskola területén. A Fehér Ház közleményben jelentette be, hogy Donald Trump amerikai elnök szorosan figyelemmel követi az eseményeket. "A Fehér Ház mindenkit arra bátorít, hogy kövesse és tartsa be a helyi rendfenntartó erők utasításait" - olvasható az elnöki hivatal kommünikéjében.
Lövöldözés egy kaliforniai iskolában
Hat sérült és egy halott is van.
[ "iskolai lövöldözés", "kalifornia", "középiskola" ]
0
https://infostart.hu/kulfold/2019/11/14/lovoldozes-egy-kaliforniai-iskolaban
2019-11-14 00:00:00
false
Kis magyar abszurd: míg sokan csak "elvannak", mások beleszakadnak a munkába Kirívóan magas a nem dolgozók és állást sem keresők aránya Magyarországon más térségbeli országokhoz képest, a teljes munkaidőben foglalkoztatottaknál azonban nincs lemaradás, "kevesen dolgoznak sokat" - fejtette ki Herczog László szociális és munkaügyi miniszter a 47. Közgazdász Vándorgyűlésen pénteken Zalakaroson. Kifejtette, hogy a gazdasági visszaesés olyan körülmények között érte el Magyarországot, amikor strukturális feszültségek és egyensúlytalanság jellemezte a foglalkoztatási helyzetet. Három területre kellett koncentrálni: a munkahelymegőrzés támogatására, a szakképzetlenek foglalkozatását segítő programokra, valamint a munkaerő alkalmazkodóképességének javítására. Herczog László az európai foglalkoztatottsági adatok alapján ismertette: Magyarországon jóval alacsonyabb a fiatalok és az idősebbek foglalkoztatási aránya, ami az iskolarendszerrel, a diákmunkával, továbbá a nyugdíj és rokkantnyugdíj rendszerével szorosan összefügg. A foglalkoztatási szint emeléséhez legalább három százalékos gazdasági növekedésre van szükség, ugyanakkor jelentősek a munkaerőpiac területi különbségei, és tartós munkaerőhiányt okoz egyes ágazatokban a megfelelő szakképzettséggel rendelkezők hiánya. A globális visszaesés következményeként nettó 90 ezerrel csökkent a magyarországi munkahelyek száma, leginkább a fejlettebb régiókban, a Közép-Dunántúlon és Közép-Magyarországon. A jelenleg 9,7 százalékos munkanélküliségi ráta - ami egy év alatt 2,2 százalékponttal növekedett - más uniós országokénál alacsonyabb ugyan, de jellemző, hogy az újonnan munkanélkülivé váltak között több a fiatalabb és képzettebb - mondta.
Kis magyar abszurd: míg sokan csak "elvannak", mások beleszakadnak a munkába
Kirívóan magas a nem dolgozók és állást sem keresők aránya Magyarországon más térségbeli országokhoz képest, a teljes munkaidőben foglalkoztatottaknál azonban nincs lemaradás, "kevesen dolgoznak sokat" - fejtette ki Herczog László szociális és munkaügyi miniszter a 47. Közgazdász Vándorgyűlésen pénteken Zalakaroson.
[ "hírek", "gazdaság", "vállalatvezetés", "minőség", "logisztika", "e-business", "marketing", "pr", "hr", "pénzügy", "innováció" ]
0
http://mfor.hu/cikkek/Kis_magyar_abszurd__sokan_nem_dolgoznak__a_tobbiek_meg_beleszakadnak_a_munkaba_.html
null
false
A 68 éves színész egy a fogatáson használt kellékfegyverrel lőtt és eltalált két embert. A 42 éves Halyna Hutchins operatőr halálos sebet kapott (helikopterrel kórházba vitték, de nem tudták megmenteni az életét), a 48 éves Joel Souza rendezőt pedig kórházban ápolják, állapotáról nem árultak el részleteket. A hatóságok szerint a történtek vizsgálata még zajlik, a forgatási munkálatokat megszakították. Juan Rios, a seriff szóvivője szerint egyebek között azt vizsgálják, milyen lőszerrel volt megtöltve a kellékfegyver. A helyi sajtó szerint Baldwint sírva fakadva látták a helyi seriff irodája előtt. A színész eddig nem reagált a megkeresésekre. A baleset csütörtökön történt a Rust című westernfilm forgatásán az új-mexikói Bonanza Creek farmon. Baldwin játssza a főszerepet a fimben, amelynek egyben producere is. A rendezést Joel Souza vállalta. 1993-ban Bruce Lee fia, a szintén harcművész-filmsztár Brandon Lee forgatáson lelte halálát egy baleset miatt: vaktöltény helyett éles lövedékkel lőttek rá. A történtek a mai napig nem tisztázódtak. 1984-ben Jon-Erik Hexum szenvedett végzetes balesetet, amikor egy kellékpisztollyal lőtte agyon magát a Cover Up című sorozat forgatásán orosz-rulettet játszva. Nyitókép: Korábbi forgatási jelenet a Rust című westernből (Twitter/Dark Side of The Moon)
Alec Baldwin egy forgatási kellékfegyverrel eltalált két embert, az egyik elhunyt
Halálos baleset történt Alec Baldwin amerikai színész filmjének új-mexikói forgatásán - közölte csütörtök este Santa Fe rendőrsége.
[ "alec baldwin", "fegyver", "forgatás", "halálos baleset" ]
0
https://infostart.hu/kultura/2021/10/22/alec-baldwin-egy-forgatasi-kellekfegyverrel-eltalalt-ket-embert-az-egyik-elhunyt
2021-10-22 00:00:00
false
Egy éve szűkítette drasztikusan az Országgyűlés kétharmados kormánypárti többsége a kisadózók tételes adójára (kata) jogosultak körét, ami akkor országos felháborodást okozott. A félelem jogosnak bizonyult, a korábban még a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által is népszerűsített adónemet tavaly augusztus végéig még több mint 450 ezren alkalmazták, számuk azonban a szigorítás után a harmadára csappant. Kapcsolódó cikk Megharmadolta a katásokat a szigorítás, íme a pontos szám Megkaptuk a NAV-tól a pontos számot. A kormányzati propaganda állítása szerint a katások a kedvező adózási forma alkalmazásával "adócsalást követtek el", a fideszes Bánki Erik, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának elnöke tavaly júliusban úgy vélte, ez a költségvetés számára 250-300 milliárd forint kiesést eredményezett. Lapunk azonban az adóhatóság adatai alapján bebizonyította, szó sem volt tömeges adócsalásról, a katások körében végzett adónem-vizsgálatoknak csupán az elenyésző része zárult megállapítással. Az pedig nem a jogalkalmazó adóalanynak, hanem a törvényt megszavazó politikusnak a felelőssége, hogy a katás jogszerűen alkalmazta ezt a kedvező adózási formát. Kapcsolódó cikk Megkérdeztük: a NAV adatai cáfolják, hogy a katások tömeges adócsalók lettek volna Bár a kormánypropaganda szerint évente 250-300 milliárdot "csaltak el" a katával, a NAV 9 év alatt összesen csak 9 milliárdot talált meg. Egy év után tehát érdemes megnézni, hogyan is alakultak azok a költségvetési bevételek, melyeket a katások, illetve az onnan kiszoruló exkatások fizetnek. A Magyar Bankholding év eleji kutatása azt mutatta ki, a korábbi katások 88 százaléka adózási formát váltott, nagyjából kétharmaduk (egész pontosan 64 százalékuk) pedig az átalányadózó egyéni vállalkozói formára tért át. Kapcsolódó cikk Átalányadós lett a katások többsége A vállalkozások több mint 88 százaléka a kata törvény módosítását követően más adózási formára váltott. Ők kata helyett szociális hozzájárulási adót (szocho) és társadalombiztosítási járulékot (tb), valamint személyi jövedelemadót (szja) fizetnek. Így tehát lapunk összevetette ezeknek az adónemeknek az éves előirányzatait a 2022., illetve 2023. július 31-ig tartó teljesüléssel. A korábban katázók többsége átalányadózó egyéni vállalkozói formára tért át. Hozzá kell tennünk, a kormányzat (és vele együtt a parlament kormánypárti többsége) július végén úgy adta áldását az eredeti 2023-as költségvetésre, hogy néhány nappal előtte szavazta meg a kata szigorítását is. Ennek ellenére az idei büdzsében eredetileg csaknem ugyanakkora (226,8 milliárd forint) katabevételi előirányzat szerepelt, mint korábban (236,8 milliárd forint). Az ehhez tartozó bevételi előirányzatot csak a rendeleti (és most is hatályos) költségvetés csökkentette a harmadára, 81,2 milliárd forintra. Lássuk a számokat! Katából 2022-ben az év első hét hónapjában az éves előirányzat 52,8 százaléka folyt be, ez az arány szochóból 56,5 százalék, tb-ből 64,4 százalék, míg az szja-bevételek 46,5 százaléka teljesült. Az idei évben ez az arány kata esetében 51,9 százalék, a szochónál 56 százalék, a tb-nél 56,1 százalék, az szja esetében pedig 56,4 százalék. E négy adónemből összesen az éves előirányzat 55,9, illetve 56,1 százaléka folyt be a büdzsébe az adott év júliusának végéig, tehát kijelenthető, a módosítás következtében az adózási morál nem változott. Azt viszont rögzíthetjük, hogy a 2022-es költségvetést érdemben nem javította a katások körének szűkítése, illetve más adózási forma felé terelése. Nyilván szeptembertől drasztikusan csökkent a büdzsé katabevétele, a Magyar Államkincstár adatai szerint végül csupán az éves előirányzat 78,6 százaléka folyt be. A tervezetthez képest a tb-ből származó bevétel 12,5 százalékkal haladta meg a 2022-es tervet, ám az előirányzathoz képest szochóból 3,1, szja-ból pedig 2,8 százalékkal kevesebb folyt be. Utóbbi esetében meg kell jegyezni, az átalányadózó egyéni vállalkozókat az éves minimálbér felét (azaz 2022-ben 1,2 millió forintot) meg nem haladó jövedelemig szja-mentesség illeti meg. Így sok korábbi katás tavaly nem fizetett szja-t. Összességében e négy adónemből a tavalyi előirányzathoz képest csupán 2,1 százalékkal, 177,6 milliárd forinttal több folyt be az államkasszához, ám hogy ebből mennyi a katáról más adózási formára áttért vállalkozók többletbefizetése, nincs adat. A kabinet az eredeti 2023-as költségvetést 5,2 százalékos inflációval, a bruttó bér- és keresettömeg 10,5, illetve a foglalkoztatás 0,3 százalékos növekedésével tervezte, és - mint már említettük - akkor még szó sem volt a kata kiüresítéséről. Ennek megfelelően szochóból 75,5 milliárd, tb-ből 695,9 milliárd, szja-ból pedig 867,2 milliárd forinttal több bevételt terveztek az idei évre. A tavalyi év végére azonban világossá vált, hogy az idei évi költségvetést megalapozó számok gyakorlatilag légből kapott előrejelzések voltak. Varga Mihályék ekkor rendeletileg írták át a büdzsét. Kapcsolódó cikk Elképzelhetetlen sebességgel omlott össze az ötödik Orbán-kormány első költségvetése Valamit nagyon elszámítottak a Pénzügyminisztériumban. A rendeleti büdzsében (melyet a parlament csupán március végén emelt törvényerőre) a 2023-as inflációt immár 15, a bér- és keresettömeg emelkedését pedig 15,5 százalékosra saccolták Vargáék. Az új számítások alapján a katából származó bevételi előirányzatot 145,6 milliárddal csökkentették - mint említettük, ekkor már hatályban volt az adónemre jogosultak körének szűkítése -, ezzel együtt a szocho előirányzatát 217,8 milliárd, a tb bevételi előirányzatát pedig 349,7 milliárd forinttal emelték meg. És mivel a katából kiszoruló vállalkozók szja-befizetővé is váltak, ennek az adónemnek a bevételi tervét is megemelték 326,8 milliárd forinttal. Így összességében e négy adónemből az átírt költségvetésben összességében az eredetinél 748,7 milliárd forinttal többre számít a kabinet. Ami azt jelenti, hogy a kormányzat valóban úgy számol, ahogy korábban Bánki Erik is: a kata helyett más adózási formába kényszerült vállalkozók adóterhelése magasabb, mint korábban. Vagyis - bármennyire is azt hajtogatják a kormánypárti politikusok, hogy a szótárukban nem szerepel ez a szó, mondjuk ki - megszorítás áldozatai lettek, ugyanis a költségvetésnek égető szüksége lett a pénzükre. Ez persze továbbra sem jelenti azt, hogy az egykori katások egyben adócsalók is lennének.
Egy év távlatából: Orbán Viktoréknak csak a katások pénzére fájt a foguk
Egy év telt el azóta, hogy az Orbán-kormány villámsebességgel szűkítette a kisadózók tételes adójára jogosultak körét. Megnéztük, azóta hogyan alakultak azok a költségvetési bevételek, melyeket az intézkedés érintett.
[ "" ]
0
https://mfor.hu/cikkek/makro/egy-ev-tavlatabol-orban-viktoreknak-csak-a-katasok-penzere-fajt-a-foguk.html
2023. 08. 31. 19:22:00
true
Hét biztos távozót és öt új érkezőt számol eddig a Győri Audi ETO női kézilabdacsapata. Az újak közül az egyik legnagyobb név Tomori Zsuzsanna, akinek nagy álma a Bajnokok Ligája elhódítása. Bár még javában zajlik az idei női kézilabda szezon, a sportágban megszokott módon már most kialakultak a jövő évi keretek. A Győri Audi ETO-nál nagy lesz a mozgás, hiszen legalább hét játékos távozik, míg öt új arc is fel fog tűnni a győri öltözőkben. A magyar csapat egyik legnagyobb szerzeménye Tomori Zsuzsanna, aki az FTC-Rail Cargo Hungaria csapatából érkezik. A balátlövő a győriek hivatalos honlapjának elárulta, hogy miért is a BL-címvédőhöz írt alá. “Azért választottam a Győrt mert BL-t szeretnék nyerni. Régi célom már ennek a kupának az elhódítása, és erre itt mindenképpen lehetőséget látok. Az ETO-ban végzett munkára van egy kis rálátásom, nagyon szimpatikus számomra, és úgy érzem, ebben a közegben, klasszis játékosok között még sokat tudok fejlődni. A feladat és az új lehetőség nagyon motivál, várom már a győri kezdést.“ A Győri Audi ETO csapatától Herr Orsolya, Szepesi Ivett, Vesna Milanovic Litre, Hornyák Ágnes, Macarena Aguilar, Jelena Grubisic és Katrine Lunde is távozik, míg Ana Sen szerződéshosszabbítása egyelőre bizonytalan. Az érkezők listája ennél rövidebb, hiszen Tomori Zsuzsanna mellett Kiss Éva, Tóth Gabriella, Nycke Groot és Yvette Broch személyében öt új szerzeménye lesz a győrieknek. “Jelentős átalakulás megy végbe csapatunknál a nyár folyamán, ezt a helyzetet részben az idei szezon sérülései miatti, időközi igazolások okozták. Az új keret kialakításánál mindenképpen fő szempont volt, hogy a csapat olyan erőt képviseljen, amellyel továbbra is Európa élvonalában maradhat. Továbbá igyekeztünk a lehető legtöbb posztra hazai játékost beépíteni, valamint tovább folytatjuk a saját nevelésű, fiatal játékosaink beépítését a felnőtt csapatba" – mondta Kelecsényi Ernő, a Győri Audi ETO elnöke.
Tomori BL-t akar nyerni, ezért igazol Győrbe
Öt új játékossal erősített a Győri Audi ETO csapata.
[ "sport", "kézilabda", "női kézilabda bajnokok ligája", "győri audi eto", "tomori zsuzsanna", "kelecsényi ernő" ]
0
https://24.hu/sport/2015/03/23/tomori-bl-t-akar-nyerni-ezert-igazol-gyorbe
2015-03-23 00:00:00
false
Nagyon úgy néz ki, hogy van valami, ami képes megtörni a kormánymédia, a Fidesz, a kormánypárti politikusok és Gulyás Gergely kommunikációját, miszerint Karácsony Gergely tervszerűen üldözi az autósokat, akik ellen bosszúhadjáratot vezet és háborút indított ellenük. A főpolgármester pedig azt akarja, hogy az emberek az autók helyett inkább használják a tömegközlekedést, biciklizzenek vagy rollerezzenek, esetleg sétáljanak, ahelyett, hogy a dugóban üljenek. Ez a kampánytörő valami pedig nem más, mint a stadionépítés. Már a Puskás Arénát sem úgy húzták fel, hogy mind a 65 ezer néző autóval mehessen oda, sőt, 500 parkolóhely van csupán a stadionnál, a tervező szerint használni kell a tömegközlekedést. És az atlétikai világbajnokság kezdete óta a szervezők sem győzik hangsúlyozni, hogy ne induljanak el autóval a nézők, mert a környéken parkolóhelyet találni gyakorlatilag lehetetlen, viszont vannak jó alternatívák. Németh Balázs, a szervezéssel megbízott cég vezérigazgatója a kevés parkolóhelyről azt mondta, hogy "szándékosan nem aszfaltoztuk le a Duna-partot, mert a világbajnokság egy új szabadidőparkot ad Budapestnek, nem pedig egy hatalmas, lebetonozott placcot.
Miért indítottak háborút az autósok ellen az atlétikai világbajnokság szervezői?
Nagyon úgy néz ki, hogy van valami, ami képes megtörni a kormánymédia, a Fidesz, a kormánypárti politikusok és Gulyás Gergely kommunikációját, miszerint Karácsony Gergely tervszerűen üldözi az autósokat, akik ellen bosszúhadjáratot vezet és háborút indított ellenük.
[ "" ]
0
https://444.hu/2023/08/24/miert-inditottak-haborut-az-autosok-ellen-az-atletikai-vilagbajnoksag-szervezoi
2023. 08. 24. 00:00:00
true
Orbán Viktor: Magyarországnak saját hadiipar kell
A kormányfő szerint Magyarország (egyelőre még) a magyar embereknek ad elsősorban munkát. Az infláció letörése mellett béremelésre van szükség.
[ "" ]
0
https://magyarnarancs.hu/belpol/orban-viktor-a-gazdasagbol-hianyzik-az-elvegzetlen-munka-70-80-ezer-betoltetlen-allas-van-261132
2023. 08. 18. 08:28:00
true
Mit mond a róka? Tudja? Azt mindenki, hogy a disznó "röff-röff", a kacsa "háp-háp", a kutya "vaú-vaú" a medve meg "brumm-brumm". De mi van a rókával? Erre a kérdésre keresi választ a norvég humoristaduó, az Ylvis a Fox (róka) című számmal, ami futótűzként kezdett el terjedni az interneten. A világ csak most, a Fox után ismerhette a Norvégiában egyebek mellett vicces dalairól ismert és népszerű humoristaduót, amelynek saját showműsora is van a TVNorgén. A rókahangos dal is csak a műsor reklámozására készült, és nem voltak vele nagy terveik – mondta el a testvérpár egyik tagja a klip elterjedése után a Mother Jones-nak. Bård Ylvisåker elmondta: nagyon meglepte őket a hatalmas nemzetközi siker, hiszen ők "csak pár norvégot akartak vele szórakoztatni három percig – és ennyi". Egyébként pedig, ha valaki nagyon kíváncsi lenne arra, mint is mond valójában a róka, íme a megoldás:
A legújabb őrület a neten – mit mond a róka?
Kevesebb mint hét nap alatt már 16,5 milliószor nézték meg a kínzó kérdést feszegető zeneszámot.
[ "róka", "netturi", "videóklip", "ylvis" ]
0
https://24.hu/light/2013/09/11/a-legujabb-orulet-a-neten-mit-mond-a-roka
2013-09-11 00:00:00
false
A botrányhősnő karrierje parlagon hever, mióta véget ért a Való Világ, de azt mondja, bármit bevállalna, hogy a média berkeiben maradjon. Baukó Éva bízik benne, hogy az RTL Klub újra megtalálja valamilyen munkával, hiszen a VV7 óta nincsen munkája. A BeleValó egykori műsorvezetője igazi főnyereménynek tartja magát, a fennmaradás érdekében pedig mindent elvállalna. “Remélem, kapok feladatokat a médiában, szerintem kreatív vagyok, jól járnak velem. Szívesen lennék szerkesztő, akár újságíró is, vagy castingolnám az embereket műsorokba. Bármit elvállalok! Azon is gondolkodom, hogy írok egy könyvet az életemről, mert másokkal ellentétben velem rengeteg olyan dolog történt, ami ki sem derült" – titokzatoskodott a Borsnak Éva, aki addig is hasznosan szeretné eltölteni a szabadidejét, hogy ne kiabálhassanak rá fűt-fát. “Furcsa ennyi hónap munka után ez a sok szabadság. Amíg nem lesz munkám, szeretnék a sportra koncentrálni, és azt tervezem, hogy beiratkozom valami iskolába, talán főiskolára, hogy ne tudják azt kiabálni rám, hogy ‘buta celeb k.rva'" – mondta a reality sztár, miközben tegnap pont ő hordta el azokat a lányokat, akik szájfeltöltésre vállalkoznak. Fotó: Facebook
Baukó Éva: Nem vagyok buta celeb k..va
A botrányhősnő karrierje parlagon hever, mióta véget ért a Való Világ, de azt mondja, bármit bevállalna, hogy a média berkeiben maradjon.
[ "vv éva", "baukó éva" ]
0
https://24.hu/szorakozas/2015/03/24/bauko-eva-nem-vagyok-buta-celeb-k-va
2015-03-24 00:00:00
false
Elmenekült hazájából Najla al-Mangus líbiai külügyminisztere, miután Izraelben nyilvánosságra hozták, hogy Rómában titkos találkozón tárgyalóasztalhoz ült izraeli kollégájával, Eli Cohennel. Az izraeli közlés szerint a múlt heti találkozó volt a két ország között az első ilyen jellegű diplomáciai kezdeményezés, amelynek Antonio Tajani olasz külügyminiszter volt a házigazdája. A tripoli kormány miniszterelnöke, Abdul Hamid Dbeibah vasárnap este, a találkozóról szóló hírek megjelenése után felfüggesztette hivatalából Najla al-Mangust. A líbiai hivatalos közlések először azt állították, hogy a találkozót nem tervezték meg előre, a két fél véletlenül futott össze az olasz fővárosban. Dbeibah ennek ellenére vizsgálatot indított a külügyminiszter ellen, aki viszont azt közölte, hogy a miniszterelnök tudta és beleegyezése nélkül nem fogadta volna el a tárgyalási ajánlatot. Najla al-Mangoush sajtóinformációk szerint Törökországba menekült. A brit Guardian szerint az még nem világos, hogy a miniszternő miért tartotta elfogadhatónak, hogy az izraeli külügyminisztérium egyoldalú tájékoztatást adjon ki az amúgy titkosnak induló találkozóról. Az észak-afrikai államban egyébként viszonylag ritkák a palesztinbarát tüntetések, így a történtek rávilágítanak, hogy az arab világban jelenleg is kockázatos az izraeli kapcsolatok normalizálása. Líbiai felháborodás valószínűleg eltántorítja a többi arab vezetőt attól, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatait Izraellel.
Menekülnie kellett hazájából a líbiai külügyminiszternőnek: kiderült, hogy izraeli kollégájával tárgyalt
A múlt héten Rómában zajlott le a titkos kapcsolatfelvétel.
[ "" ]
0
https://24.hu/kulfold/2023/08/30/libia-izrael-kulugyminiszter-titkos-talalkozo-menekules
2023. 08. 30. 00:00:00
true
Főzés, forgatás, utazás. Fakanállal a világ körül, és otthon is, ha a séf amellett, hogy tévés híresség, feleség és anya. S nem, most nem Nigella mennybemenetele következik. Bár a dél-afrikai Siba Mtongana egyik példaképe Delia Smith és Jamie Oliver mellett éppen Nigella Lawson . S igyekszik is az afrikai konyha ízeit az angolszász, illetve európai konyhákéval fuzionálni. A 30 éves Siba is igen népszerű tévés személyiség. Gyorsan elkészíthető ételeket mutat be műsorában. A "Siba asztala" 2013 szeptemberében indult el Dél-Afrikában, és az egyik legkedveltebb műsor lett a Food Network-ön, azóta 90 országban, 60 millió háztartásban látható. Siba © Food Network Siba a három nővérétől tanult főzni, és édesanyja háztájijából szedte össze a hozzávalókat. De nem szakács akart lenni, hanem először orvos, aztán tanár, majd hazája első fekete miniszterelnöknője. Aztán mégis győzött a "fakanál", amihez azért felsőfokú vendéglátói végzettséget is szerzett. A kétgyermekes tévészakács – 2 éves kisfia, Lonwabo gyakran feltűnik műsorában –élvezi a sikereket, és nem készül már pályamódósításra . De egy ENSZ jószolgálati nagyköveti állást bevállalna még, hogy segítse a hátrányos helyzetű gyerekeket, és afrikai iskolák, kórházak fejlesztését. Siba egyébként nem "fokvárosi kuriózum", pályatársa Jenny Morris volt az első dél-afrikai, aki saját műsort kapott a Food Network-ön. Ma két sorozata is fut a csatornán: a "Jenny Morris Marokkóban főz" és a "Jenny Morris a Riviérán főz", emellett főzőiskolát visz Fokvárosban. S igen ő is két gyermek édesanyja, tizenéves fiai állítólag tucatnyi módját ismerik a tojásételek készítésének, de a házi kenyeret hozzá az édesanyjuk süti. Biztos, hogy otthon sem unalmas körülötte az élet a konyhában. Nem véletlenül lett a beceneve Kuncogó gourmet, nemcsak főzni imád, de nevetni is. Recept Siba egyik kedvence a Teryaki csirke, és Morrisnak is az a véleménye, hogy mindig legyen otthon a hűtőben csirkemell, mert abból könnyen, gyorsan változatos ebédeket, vacsorákat varázsolhatunk. Lehet, hogy hallották, az európai szakácsok is azt tartják a csirkemellről, olyan, mint a festőnek egy üres festővászon, bármilyen színt fel lehet rá vinni... © Food Network Előkészítés idő: 5 perc Főzési idő: körülbelül 10 perc Hozzávalók /4 főre/: 4 filézett csirkemell 1 1/2 teáskanál (7 ml) reszelt gyömbér 1 gerezd lereszelt fokhagyma 1 csipetnyi tengeri só A szószhoz: 4 evőkanál szaké 4 evőkanál mirin (japán rizsbor) 4 evőkanál szójaszósz 2 evőkanál szezámolaj plusz 2 evőkanál a sütéshez 1 teáskanál reszelt gyömbér 1 gerezd összetört fokhagyma 1/2 teáskanál chili pehely Díszítéshez: 1 evőkanál pirított szezámmag koriander levelek Elkészítés: Keverjük össze a fokhagymát, a gyömbért és a sót. Éles késsel vagdossuk be a csirke filéket és dörzsöljük be a fokhagyma, gyömbér és só keverékével. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjanak ki a bevágások belső oldalai sem. Helyezzük a fűszerezett húsokat e mélyebb tálba. Keverjük össze a szósz összetevőit egy kis kancsóban, és a keveréket öntsük a csirke filékre. Melegítsünk fel egy nagy teflon bevonatú serpenyőt és öntsük bele a szezámolajt. Vegyük ki a tálból az előkészített csirkedarabokat, csepegtessük le, és süssük 2-3 percig, előbb a bevagdosott oldalukkal lefele, majd fordítsuk meg. Öntsük a tálban maradt szószt a csirkére, és addig főzzük, míg a pác kissé besűrűsödik és a hús jól átsül. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert kiszáradhat. Pirítsuk meg a szezámmagot egy serpenyőben és szórjuk a kész csirke filékre. Tálaláskor diszítsük koriander levelekkel. Javasolt köret: rizs. TERYAKI CSIRKE
Gasztro: Siba asztala
Főzés, forgatás, utazás. Fakanállal a világ körül, és otthon is, ha a séf amellett, hogy tévés híresség, feleség és anya. S nem, most nem Nigella mennybemenetele következik.
[]
0
https://hvg.hu/gasztronomia/20150304_Siba_asztala_es_a_Kuncogo_gourmet__recep
2015-03-04 19:32:00+01:00
false
A félezer költségvetési szervből összesen 28 küzd kifizetetlen tartozással, az eddig megszokott rendőrségek és vízügyis szervezetek mellé tartósan bekerültek egyes egyetemek is. A kórházak adósságáról a kincstárnak nincsenek adatai. A költségvetési intézmények lejárt adósságállománya június végén 39,8 milliárd forint volt, vagyis egy hónap alatt 2,4 milliárddal, munkanapokkal számolva napi bő százmillióval nőtt - derül ki az Magyar Államkincstár legfrissebb adataiból. Az intézmények adóssága ennél egy nagyságrenddel nagyobb, a kincstár a már lejárt tartozásokat összesíti és szükség esetén kincstári biztost rendel ki az intézményhez. Az évet a közszféra 41,1 milliárd forint adóssággal kezdte - ami a legrosszabb nyitóállomány a kincstár 1997-es adatközlése óta. Az év első hónapjaiban a költségvetési intézmények kismértékben tudták csökkenteni az adósságot, ám a második negyedben újra emelkedő trendet mutat az adat, amely nem meglepő a költségvetési zárolások ismeretében. Az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás alig 1,1 milliárd forint, ez nem adójellegű, saját felügyeleti szervnek be nem fizetett adósság. A kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány a hatodik hónapban 38,8 milliárd volt, ami 2,2 milliárddal magasabb az előző havinál. A minősített adós intézetek száma kissé nőtt, jelenleg 28 intézmény küzd kisebb-nagyobb adóssággal. Továbbra is az összes adósság 48 százaléka jelentkezik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetnél, ezen belül nagyrészt az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemeknél. Ennek nagysága 11,71 milliárd forint, aránya pedig az összes adóssághoz képest eléri a 29,39 százalékot - olvasható a Napi Online-on. A nemzeti erőforrás tárca összesítése szerint a kórházak adóssága - a legfrissebb nyilvános adatok szerint - 2010 végén 115,5 milliárd forintra rúgott, ebből 32,4 milliárd forint volt a lejárt határidejű szállítói állomány.
Gazdaság: Nőtt a költségvetési szervek lejárt tartozása
Júniusban a költségvetési szervek lejárt tartozása elérte a 39,8 milliárd forintot - írja a Napi Gazdaság a Magyar Államkincstár legfrissebb adatai alapján a Napi Online-ra hivatkozva kedden.
[]
0
https://hvg.hu/gazdasag/20110726_koltsegvetesi_szervek_tartozasa
2011-07-26 06:38:00+02:00
true
Az emberek felének keresete már 15 millió forintos hitel finanszírozását sem teszi lehetővé, az átlagbérből is maximum 26 négyzetméternyi budapesti használt lakás ára fizethető ki. Júliusban az itthon teljes állásban foglalkoztatott alkalmazottak bruttó átlagkeresete 566 800 forint volt, ami a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 16 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ez idén ugyanakkor 3,4 százalékos reálkereset-csökkenést jelent. Négy éves időtávban a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 60,4 százalékkal emelkedett: míg 2019. június végén a 235 000 forintot alig haladta meg a kézhez kapott összeg, idén júniusban közel 377 000 forintot vittek haza átlagosan a magyarok. Másfél millióval kisebb hitelre elég a pénzünk Hiába azonban a forintra jelentős növekedés, a magasabb nettó átlagbérből is lényegesen kisebb lakáshitelt tudnak finanszírozni a polgárok. Két éve, 2021. júniusában az akkor 282 ezer forintot el nem érő nettó átlagbér a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelfék szabályai szerint még 23,7 millió forintos hitelösszeg felvételére tette alkalmassá az átlagbért hazavivő polgárt. Ehhez képest hiába visz közel nettó százezer forinttal többet haza ma egy átlagkeresettel bíró ember, mint két éve, a kamatok emelkedésének köszönhetően a keresete már csak a korábbinál köüzel másfél millió forinttal kisebb, 22,3 millió forintos hitel felvételét teszi lehetővé. Ötéves időtávban ugyanakkor itt is számottevő a bővülés: 2019 márciusában az akkori 236 ezer forintos nettó átlagbér még 18,2 millió forintnyi hitel finanszírozására volt elegendő - a négy éves növekedés így 22,5 százalékos. A negyedévek végi statisztikákat összevetve a legrosszabbul az elmúlt hónapokban 2022 szeptemberében jártak a magyarok: akkor a 325 000 forintot meghaladó nettó összeg mindössze 20,3 millió forintos hitel felvételére tette alkalmassá az átlagbért hazavivő polgárt. 26 négyzetméterre elég az átlagbér Nem lenne teljes ugyanakkor a statisztikai összehasonlítás, ha nem számolnánk az ingatlanárak változásával is. Ebben az összevetésben ugyanakkor azt kell hogy lássuk hogy négy évvel ezelőtt a nettó átlagbér sokkal többre volt elegendő, mint most. Ugyancsak a KSH adataiból tudjuk hogy 2019 márciusában az akkori 236 ezer forintos átlagbér alapján felvehető 18,2 millió forintos hitelösszeg közel 31 négyzetméternyi lakás finanszírozását tette lehetővé a budapesti használt lakás piacon kialakult átlagárak alapján. Ehhez képest idén júniusban a 377 000 forintos nettó keresetből kapható maximális hitelösszeg már csak 26 négyzetméternyi lakás megvásárlását teszi lehetővé. A mélypont egyébként Itt is tavaly szeptemberben volt, akkor az akkori átlagbérből mindössze 23 négyzetméternyi lakás megvásárlása leengedő hitelt lehetett átlagosan felvenni a bankoktól. Ezzel szemben 2020 decemberében - az akkor az év végi bónuszoknak köszönhetően egyébként jelentősen megugró, - 290 ezer forintot közelítő nettó átlagbér 38 négyzetméternyi budapesti használt lakás vásárlására nyújtott fedezetet. Összességében tehát a nettó átlagbér 60 százalékos és a felvehető hitelösszeg 22 százalékot meghaladó bővülése ellenére ma 10 százalékkal kisebb alapterület finanszírozásával számolhatnak az átlagbért keresők, mint 4 évvel ezelőtt. Az emberek felének 15 milliós hitel sem jut Miután az átlagbért a jól keresők jövedelme alaposan feljebb löki, érdemesebb a medián átlagbérrel számolni. Ez a KSH szerint mindössze 312 000 forint volt idén júniusban. Ez közel 70 százalékkal magasabb összeg, mint a 2019. júniusi 185 000 forintos nettó mediánbér. Ez alapján a magyar foglalkoztatottak fele maximum 18,5 millió forintos hitel felvételében gondolhat idén a kézhez kapott bér alapján. Ebből pedig alig 21,6 négyzetméternyi budapesti lakás finanszírozható, a többit egyéb pénzből kell előteremteni. Négy éve ugyanakkor a medián átlagbérre kapható 14,5 millió forintos hitel még 24,3 négyzetméterre volt elég. Lefordultak a kamatok, megtorpantak az ingatlanárak Ugyanakkor a hitelkamatok is lefelé indultak az elmúlt időszakban. A lakáshitelt kínáló pénzintézetek legjobb ajánlataiból képzett BiztosDöntés.hu Top átlagkamat szintje az idén januári szintekhez képest már 70 bázisponttal, 9,13-ról 8,43 százalékra csökkent. Ez azt jelenti, hogy egy 20 milliós, 20 éves hitel esetében a teljes hitelköltséggel számolva az ügyfelek júliusban a korábbinál 10 ezer forinttal alacsonyabb, 179 ezer forintos törlesztőrészlettel számolhatnak, s aki most veszi fel a hosszan fix kölcsönét 2,4 millió forinttal kisebb összeget kell, hogy visszafizessen, mintha januárban vette volna fel a kölcsönét. Ráadásul a következő hónapokban a szakportál további kamatcsökkenést és komoly akciózást vár a bankoktól. Az átlagbérből finanszírozható lakáshitel összege így újra növekedhet. Ráadásul egyes statisztikák szerint a fővárosi lakáspiacon idén tavasszal már szerény mértékben csökkenni kezdtek az árak - a KSH által márciusra kimutatott 885 ezer forintos átlagérték a Sonarhome kimutatása szerint 860 ezer forint közelébe csökkent, de megtorpanást mért az Otthon Centrum is. Ez pedig a következő hónapokban szépítheti azt a statisztikák is, hogy az átlagbérből ne csak a nappalira elegendő hitelt tudjanak felvenni az emberek. (Borítókép: Spencer Platt / Getty Images)
Még a nappaliját sem tudja hitelből finanszírozni az emberek fele
Még a nappaliját sem tudja hitelből finanszírozni az emberek fele - Az átlagbérből is maximum 26 négyzetméternyi budapesti használt lakás ára fizethető ki.
[ "" ]
0
https://index.hu/gazdasag/2023/08/27/atlagber-lakashitel-ingatlan
2023. 08. 27. 00:00:00
true
Szombaton 25. alkalommal rendezik meg a Balaton-átúszást Révfülöp és Balatonboglár között. Az 5,2 kilométeres távú erőpróba mára a világ egyik legnagyobb teljesítményorientált szabadidős sporteseményévé nőtte ki magát, emberek ezrei edzenek rá hosszú ideig itthon és külföldön egyaránt. A szervezők szerint az idén akár tízezren is alávetik magukat a próbatételnek – amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. Az eddigi részvételi csúcsot 2003-ban regisztrálták, akkor 10 731-en vállalták a megmérettetést. A rendezők reggel 7 órától a révfülöpi labdarúgópályán várják a jelentkezőket. Az első próbázók a tervek szerint 8 órakor, az utolsók pedig 14 órakor rajtolnak el. Az úszás útvonalát idén is hajókból és motorcsónakokból álló folyosó jelöli majd ki, a célba érkezőket és az érdeklődőket pedig kulturális programok várják 15 órától a boglári Platán-strandon.
Szombaton lesz a Balaton-átúszás
Szombaton 25. alkalommal rendezik meg a Balaton-átúszást Révfülöp és Balatonboglár között.
[ "sport" ]
0
http://24.hu/elet-stilus/2006/07/19/szombaton_lesz_balaton_atuszas
2006-07-19 00:00:00
false
A nő azt állítja, hogy a fapados, EasyJet légitársaság az állapota miatt nem engedte fel a repülőre. "A kapitány utasítására és az utasok tiltakozása ellenére, a légikísérő nem engedett be a gépbe arra hivatkozva, hogy nem tudok körbefordulni magamtól" – mondta nő, aki deréktól lefelé mozgásképtelen. Az asszony Genfbe akart utazni. "Aki félretette a jegyemet, közölte az EasyJet-tel, hogy deréktól lefelé béna vagyok, azok meg nyugtázták ezt. Akkor milyen alapon tiltották meg az utolsó percben, hogy repüljek?"- nyilatkozta az asszony. Mint mesélte, az eset másnapján a fia kísérte el, hogy egy másik EasyJet géppel repüljön, de a társaság az új jegyért is elkérte a pénzt. "Az európai szabályozás kötelezi a társaságot, hogy szükséghelyzetben kiürítsük a gépet másfél percen belül. Ezért a társaság joggal kér fel bárkit, akinek szüksége van kísérőre, hogy gondoskodjon erről, a maga és az utasok biztonsága érdekében" – mondta az EasyJet szóvivője az AFP-nak. Elisabeth Le Gall szerint valami félreértés lehetet a jegyfoglalásnál. A mostanihoz hasonló eset történt júliusban, akkor is az EasyJet-tel. Akkor egy mozgássérült férfi állította, hogy nem engedték fel a Biarritz-ból Párizsba tartó gépre, mert nem volt kísérője.
Nem engedték fel a repülőre, mert rokkant
"A kapitány utasítására és az utasok tiltakozása ellenére, a légikísérő nem engedett be a gépbe arra hivatkozva, hogy nem tudok körbefordulni magamtól" – mondta nő, aki deréktól lefelé mozgásképtelen. Az asszony Genfbe akart utazni. "Aki félretette a jegyemet, közölte az EasyJet-tel, hogy deréktól lefelé béna vagyok, azok meg nyugtázták ezt. Akkor milyen alapon tiltották meg [...]
[ "repülő", "easyjet", "rokkant" ]
0
https://24.hu/szorakozas/2010/08/13/nem-engedtek-fel-a-repulore-mert-rokkant
2010-08-13 00:00:00
false
Mi lesz ebből? Ellenlépéseket tesz Kína, ha az USA rakétákat telepít Ázsiában A teljhatalmat kiépítő Hszi Csin-ping elnök nagy figyelmet fordít a kínai hadsereg fejlesztésére; szakértők szerint a célja, hogy hazájának erősebb hadereje legyen, mint az USA-nak /Fotó:Northfoto Peking – Nemcsak gazdasági, hanem katonai területen is éleződik a konfliktus a két nagyhatalom, Kína és az Egyesült Államok között Simulékonyabb lesz a Gmail: villámgyorsan tanul a viselkedésünkből, de biztonságban vannak-e a személyes adataink? Kína ellenlépéseket tesz abban az esetben, ha az Egyesült Államok közepes hatótávolságú rakétákat telepít Ázsiában – jelentette ki Fu Cung, a kínai külügyminisztérium fegyverfelügyeleti osztályának vezetője kedden egy pekingi sajtótájékoztatón. Arra ugyan nem tért ki, pontosan milyen ellenlépéseket terveznek, de hangsúlyozta: mint ahogyan a múltban sem, Kína a jövőben sem vesz részt nukleáris fegyverkezési versenyben. A nyilatkozat előzménye, hogy Mark Esper új amerikai védelmi miniszter a hétvégi ausztráliai látogatásán azt mondta, az Egyesült Államok hónapokon belül szárazföldi indítású, közepes hatótávolságú rakétákat szeretne telepíteni az ázsiai-csendes-óceáni térségbe. Fu óvatosságra intette a térség többi országát is, amelyek közül Dél-Koreát, Ausztráliát és Japánt emelte ki, és azt tanácsolta, ne engedjék az amerikai rakéták telepítését saját területükön, mert ez nem szolgálná nemzetbiztonsági érdekeiket. Az amerikai bejelentés után Ausztrália és Dél-Korea is kijelentette, hogy nem járul hozzá a rakéták telepítéséhez. A kínai tisztviselő különösen aggályosnak tartotta az amerikai fél tervét arra vonatkozóan, hogy a közeljövőben egy szárazföldi telepítésű, közepes hatótávolságú rakétát akarnak fejleszteni és tesztelni az ázsiai és csendes-óceáni térségben. Kína a múlt héten helytelenítette, hogy az Egyesült Államok kilépett az Oroszországgal a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolására megkötött szerződésből (INF). Fu ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, a lépés közvetlenül negatív hatást gyakorol a világ stratégiai stabilitására, valamint Európa, az ázsiai és csendes-óceáni térség biztonságára. Washington indoklását, miszerint azért lépett ki a szerződésből, mert Oroszország azt megsértette, Fu ürügynek nevezte, rámutatva: ha valóban úgy gondolták, hogy Oroszország "csal", akkor tárgyalniuk kellett volna Moszkvával az egyezmény felrúgása helyett. A tisztviselő emellett megerősítette Peking állásfoglalását arról, hogy Kína nem kíván tárgyalásokba kezdeni az Egyesült Államokkal és Oroszországgal az atomfegyverek korlátozásáról, mivel nagyságrendileg szerényebb nukleáris fegyverarzenállal rendelkezik náluk. Az Amerikai Tudósok Szövetsége a távol-keleti ország nukleáris robbanófejeinek számát mintegy 290-re becsüli, szemben Oroszország 1600, valamint az Egyesült Államok 1750 nukleáris robbanófejével. A tisztviselő arra is rámutatott: Washington érvelése, miszerint Kína fenyegetést jelent számára, mivel a kínai hadsereg rakétáinak csaknem 80 százaléka közepes hatótávolságú, nem állja meg a helyét, hiszen ezek a rakéták nem érnék el az amerikai kontinenst. Donald Trump (73) amerikai elnök múlt pénteken azt mondta: ha lesz új fegyverzetkorlátozási egyezmény az INF helyett, annak Kínára is kell vonatkoznia. Hozzátette: erről már egyeztetett Oroszország és Kína vezetőivel, akiket mindez – az elmondása szerint – "nagyon is izgalomba hozott". (MTI)
Mi lesz ebből? Ellenlépéseket tesz Kína, ha az USA rakétákat telepít Ázsiában
Peking – Nemcsak gazdasági, hanem katonai területen is éleződik a konfliktus a két nagyhatalom, Kína és az Egyesült Államok között
[]
0
https://blikk.hu/aktualis/politika/mi-lesz-ebbol-ellenlepeseket-tesz-kina-ha-az-usa-raketakat-telepit-azsiaban/wzwk6x1
2019-08-06 08:44:00+01:00
false
Gázában kilenc ember, köztük öt gyermek sebesült meg a Hamász és a Fatah palesztin mozgalmak között kitört újabb fegyveres összecsapásban. A lövöldözés azután kezdődött, hogy Hamász-aktivisták tüzet nyitottak egy házra, amelyben a Fatah tagjai tartózkodtak. A két legerősebb palesztin mozgalom aktivistái hétfőn korábban a Gázai-övezet déli részén csaptak össze. A tűzpárbajban két Fatah-tag és egy Hamász-aktivista vesztette életét, tízen megsebesültek.
Egymást lövik a palesztinok
Egymást lövik a palesztinok - Gázában kilenc ember, köztük öt gyermek sebesült meg a Hamász és a Fatah palesztin mozgalmak között kitört újabb fegyveres összecsapásban.
[ "külföld" ]
0
https://infostart.hu/kulfold/2006/05/09/egymast_lovik_a_palesztinok
2006-05-09 00:00:00
false
A több mint kétszázötven épület egy részét a május eleji Budapest100-on be is járhatjuk majd. Ismeretlen Budapest: A harmincas években még az autószerelők is a jövőben érezték magukat Az évek óta megrendezett Budapest100 programsorozat minden évben tucatnyi szuper fővárosi ház kapuját nyitja ki egy hétvégére, hogy az építészet és a rejtett szépségek szerelmesei felfedezhessék őket – tavaly a budapesti terek fölé magasodó csodák, tavalyelőtt a Dunára néző óriások, 2016-ban pedig a Nagykörút bérpalotái és hotelei mutatták meg magukat. Százéves házak helyett nagykörúti épületpornó a Budapest100-on Nagyot léptek a szervezők: nem baj, ha nem százéves, csak a körúton legyen! A lokálpatriotizmus marad, de idén már a jövőre is gondolnak. Beengedtek öt házba, végigfotóztuk őket. Idén az emberek jó részének fejében a szocializmus építészetével együtt mostoha módon kezelt két világháború közti, a Bauhaus egyértelmű hatását mutató építészet kap teret. Az épületek helyét egy folyamatosan bővülő, jelenleg már több mint kétszázötven pontot mutató térképen jelölték meg – ezek egy része természetesen látogatható is lesz a május 4-5-i hétvégén, az azonban még kérdés, hogy mely lakóközösségek nyitják majd ki a kapujukat a kíváncsi szemek előtt. A térkép itt érhető el, a hagyományos listákat kedvelők pedig ugyanezen az oldalon találhatják meg a pontos címeket.
Térképre kerültek Budapest két világháború közt épült modern csodái
A több mint kétszázötven épület egy részét a májusi Budapest100-on be is járhatjuk majd.
[ "budapest100", "modernizmus", "bauhaus", "építészet", "programajánló" ]
0
https://24.hu/kultura/2019/02/07/terkepre-kerultek-budapest-ket-vilaghaboru-kozt-epult-modern-csodai
2019-02-07 00:00:00
false
A jégtakarót hó táplálja, azonban nem esik már annyi, ami pótolná az óceánba csúszó jég mennyiségét, így a grönlandi jégtakaró akkor is tovább olvadna, ha megállna a globális felmelegedés. Ha a globális felmelegedés megállna, a grönlandi jégmező már akkor is mindenképp tovább olvadna egy új amerikai kutatás szerint. Grönland több mint 200 nagy gleccseréről majdnem negyven éven át rögzített műholdadatok alapján készítettek tanulmányt, ami a Nature Communications Earth and Environment szaklapban jelent meg. A tudósok azt állapították meg, hogy a gleccserek változása elérte azt a pontot, amikor a jégtakarót tápláló hóesés már nem tud lépést tartani a gleccserekből az óceánba csúszó jég mennyiségével. "A távérzékelési adatok alapján azt tanulmányoztuk, hogyan változik a jégolvadás és -növekedés. Azt találtuk, hogy az óceánba olvadó és a gleccserekről letörő jég messze meghaladja a jégfelületen felhalmozódó hó tömegét" – mondta el a Phys.org-nak Michalea King, a kutatás vezetője, az Ohiói Egyetem Byrd Sarkvidék- és Klímakutató Központja munkatársa. A jégmező pulzusa Az óceánba torkolló gleccserek változásain kívül a havi műholdadatok azt is megmutatták, hogyan hizlalja a jeget évről évre a hóesés. King és kutatócsoportja megállapította, hogy a nyolcvanas és kilencvenes években még a jégolvadás és a hó nagyrészt egyensúlyban volt: a gleccserek általában mintegy 450 gigatonna jeget veszítettek, amit a hó pótolt is. "A jégmező pulzusa, vagyis a jégolvadás-hóesés aránya viszonylag álladó volt egészen addig, amíg az óceánba csúszó jég mennyisége egy rövid, öt-hat éves időszakban hirtelen nagyot nem nőtt" – mondta King. A jégvesztés 2000 körül indult folyamatos növekedésnek, a gleccserek mintegy 500 gigatonnát vesztenek évente, ugyanakkor a hótömeg nem nő. 2000 előtt minden évben nagyjából egyenlő volt az esélye, hogy a jégmező veszít a tömegéből vagy növekszik. A jelenlegi klíma mellett a jégtömeg százból egy évben növekedhetne csak. 1985 óta a nagy gleccserek nagyjából három kilométert húzódtak vissza, sokuk már annyit, hogy mélyen a vízben végződik, vagyis nagyobb felületen érintkezik a melegedő vízzel, így még nehezebben hízhatna vissza eredeti kiterjedésére. Ez azt jelenti, hogy még akkor is, ha az emberiség képes lenne a jelenleg zajló klímaváltozást megfékezni, az óceánba torkolló gleccserek jégolvadása meghaladná a leeső hó mennyiségét és jó ideig tovább zsugorodnának. Grönland olvadó gleccserei az egész bolygót veszélyeztetik, mivel jegük az Atlanti-óceánba, végül a világ többi óceánjába jut, ezzel a vízszintemelkedés legerősebb tényezője: tavaly csupán két hónap alatt 2,2 milliméter emelkedést okozott.
Már akkor is tovább olvadna a grönlandi jégmező, ha megállna a globális felmelegedés
A jégtakarót hó táplálja, azonban nem esik már annyi, ami pótolná az óceánba csúszó jég mennyiségét, így a grönlandi jégtakaró akkor is tovább olvadna, ha megállna a globális felmelegedés.
[]
0
https://hvg.hu/zhvg/20200814_Mar_akkor_is_tovabb_olvadna_a_gronlandi_jegmezo_ha_megallna_a_globalis_felmelegedes
2020-08-14 14:42:00+02:00
false
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága előtt arról beszélt, hogy el akarják kerülni, hogy a gyöngyöspatai roma gyerekeknek megítélt összeg ne a gyerekekhez jusson. Az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának az ülése Genfben Magyarországgal foglalkozott szerdán és csütörtökön. A gyermekjogi szakértők majd három órán át tárgyalták a Magyarországon élő gyerekek helyzetét. Az első ülésnapon előkerült a gyöngyöspatai szegregációs perben megítélt kártérítés ügye is. A Dél-Afrikai Köztársaságból delegált tag, Ann Skelton azt akarta megtudni, hogy igaz-e, hogy a magyar kormány nem akarja kifizetni a kártérítés, amit jogerős bírósági ítélet ítélt meg nekik. Az Emmi család- és ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Beneda Attila válaszolt a szakértőnek és azt mondta: szeretnék mindenkit teljességgel megnyugtatni abban, hogy a magyar kormány természetesen tiszteletben tartja a független magyar bíróságnak a döntését. A minisztérium csütörtökön a közleményében azt írta, hogy nem vitatják, hogy kár érte a gyerekeket, a minisztérium álláspontja azonban az, hogy elsősorban a gyöngyöspatai roma gyerekek érdekeit kell szem előtt tartani: az oktatásban érte őket kár, ezért nem pénzzel, hanem oktatással, fejlesztésekkel, képzéssel, nyelvtanulással kell kárpótolni ezeket a gyerekeket. A miértre viszont eddig nem kaptunk választ, a genfi ülésen Beneda azt mondta, hogy: mindenképpen szeretnénk elkerülni azt, hogy a Kúria döntése által keletkezett bármilyen pénzbeli vagy természetbeni kifizetés ne a gyerekekhez jusson. Azt is hozzátette, hogy jelenleg is folynak egyeztetések a kormány és az érintettek között az ügyben. Mindeközben már Brüsszelben is téma a gyöngyöspatai ügy. Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője pénteken azt mondta, a bíróságok döntését az európai uniós tagországokban be kell tartani, ez alapvető kötelesség, továbbá különbséget kell tenni a tettek és a szavak között, a nyilatkozatok mellett meg kell nézni, hogy milyen tényleges lépések követik az igazságszolgáltatás határozatait. A Debreceni Ítélőtábla másodfokú ítéletében a Gyöngyöspatán élő roma családoknak százmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot szegregáció miatt. Orbán a múlt pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy "a magyarok nem rasszisták, nem utasítják el a cigányokat élből", de azt a magyar ember sohasem fogja elfogadni, ha pénzt adnak a semmiért. "Mindent megadunk, de pénzt nem adhatunk", fogalmazott a kormányfő, aki úgy vélte, hogy "szerencsétlen" bírói ítélet született.
Itthon: Már az ENSZ-ben is téma a Gyöngyöspata-ügy
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága előtt arról beszélt, hogy el akarják kerülni, hogy a gyöngyöspatai roma gyerekeknek megítélt összeg ne a gyerekekhez jusson.
[]
0
https://hvg.hu/itthon/20200124_ENSZ_elott_allt_elo_egy_uj_magyarazattal_a_kormany_a_Gyongyospataugyben
2020-01-24 17:31:00+01:00
true
P. L.; Spanyolország;világbajnokság;labdarúgás;Sydney;csók; 2023-08-21 17:20:00 Spanyolország nyerte a női futball-világbajnokságot, a szövetségi elnök örömében szájon csókolta az egyik csatárt Kitört a botrány. Spanyolország nyerte a női labdarúgó-világbajnokságot, 1-0-ra legyőzve le Angliát a sydney-i tartott döntőn . Nagy volt az öröm, olyannyira, hogy a Spanyol Labdarúgó Szövetség (RFEF) elnöke, Luis Rubiales egy kicsit meg is feledkezett magáról. Az első, kevésbé látványos mutatvány a lefújás pillanatában volt, ekkor Rubiales az éljenzés közben egy önkéntelennek tűnő mozdulattal egy pillanatig rámarkolt a saját nemi szervére. Además de darle un beso en la boca no consentido a la futbolista Jenni Hermoso mientras le agarraba la cabeza —un acto que puede constituir la comisión de un delito—, Rubiales también celebró la victoria de la selección agarrándose los testículos junto a la reina y la infanta. https://t.co/c5NBU4OTrH pic.twitter.com/QdVIpbHgzt — Pablo Echenique (@PabloEchenique) August 20, 2023 A második már jóval nehezebben tudta elkerülni a néző figyelmét. Ez az érmek átadása pillanatában történt, amikor is a spanyol válogatott csatárja, Jenni Hermoso az aranyérme mellé egy csókot is kapott a szájára, amihez az elnök két kézzel megragadta az arcát. A The Guardian szerint eleinte úgy tűnt, hogy a futballista nem értékelte a finoman szólva kéretlen csókot, később azonban úgy nyilatkozott, hogy csak a szeretet és a hála természetes gesztusűról van szó. - Teljesen spontán kölcsönös volt, a világbajnokság megnyerésének óriási öröme miatt - nyilatkozta az AFP-nek, hozzátéve, Rubialessel az egész csapatnak remek a kapcsolata, a szövetségi elnök mindenkivel kedves. Az eset ennek ellenére is nagy felháborodást váltott ki egyesekben, Irene Montero spanyol esélyegyenlőségi miniszter például egyenesen a nemi erőszak egyik formájának minősítette a történteket, a spanyol szélsőbaloldali Sumar szóvivője, Marta Lois pedig lemondásra szólította fel Luis Rubialest. Az RFEF elnöke visszautasította a vádakat, bírálóit idiótáknak nevezte, s hangsúlyozta, hogy csak egy csók történt két ünneplő barát között.
Spanyolország nyerte a női futball-világbajnokságot, a szövetségi elnök örömében szájon csókolta az egyik csatárt
Kitört a botrány.
[ "" ]
0
https://nepszava.hu/3205995_noi-labdarugo-vb-luis-rubiales-spanyolorszag-jenni-hermoso-csok
true
Bértárgyalásra hívják az Országos Mentőszolgálat főigazgatóját, a mentőket pedig utcára május 31-én - közölte a Népszavával a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) elnöke. Kusper Zsolt a lapnak elmondta: a MOMSZ szombaton közös elnökségi ülésen tárgyalt a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetével (RKDSZ) a május végére tervezett demonstráció részleteiről. Hétfőn levelet írnak Csató Gábornak, az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának, mielőbbi egyeztetést kérve. A céljuk, hogy a szolgálatnál dolgozók megkapják a korábban már májustól ígért 60 százalékos béremelést. Kusper Zsolt úgy tudja: ezt az összeget az ágazati béremelésen felül kapták volna a dolgozók. Így meghökkentek, amikor a mentők napján Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere "csak" tízszázalékos többletről és azt is csak januárra időzítve beszélt - mondta. Ezért május 31-én 14 órától demonstrációt tartanak az Országos Mentőszolgálat Markó utcai székháza előtt.
A mentősök is tüntetni fognak
A mentősök is tüntetni fognak - Május 31-én az utcára vonulnak a több bérért.
[ "demonstráció", "mentősök", "országos mentőszolgálat", "belföld" ]
0
https://index.hu/belfold/2017/05/15/a_mentosok_is_tuntetni_fognak
2017-05-15 00:00:00
false
Kilencvenkét, a társadalombiztosítás által nem támogatott gyógyszer ára növekszik június 1-jén. Az áremelést a gyógyszergyártók kezdeményezték - közölte a Magyar Gyógyszerész Kamara titkára. Horváth-Sziklai Attila elmondta: a drágulás elsősorban a homeopátiás készítményeket érinti, az áremelkedés mértéke körülbelül 5 százalékos.
Közel száz gyógyszer lesz drágább
Közel száz gyógyszer lesz drágább - Kilencvenkét, a társadalombiztosítás által nem támogatott gyógyszer ára növekszik június 1-jén.
[ "belföld" ]
0
http://infostart.hu/belfold/2006/05/31/kozel_szaz_gyogyszer_lesz_dragabb
2006-05-31 00:00:00
false
Az automaták pillanatok alatt megpiszkálhatók, hogy a pénzt és a jegyet is elnyelje. Rejtett kamerás felvételekkel mutatta be a szerda esti RTL Híradó, hogy nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy valaki megpiszkálja a BKK jegyautomatáit, és ne adjon ki jegyet. Ráadásul maga a trükk sem igazán fifikás: a csalók egyszerűen leragasztják a nyílásokat, így a következő vásárlók hiába fizetnek, a jegyet már nem adja ki az automata. A csatorna egy munkatársa fel is figyelt egy ilyen jelenségre. Ezután maga a csaló lépett oda hozzá, és jegyeket kínált neki eladásra. Amikor rákérdezett, ő honnan vette azokat, a férfi azt mondta: a cég adta, ahol dolgozik. A műsorban elhangzott, mindennapos, hogy a forgalmas helyeken lévő automatákat meghekkelik, az így megszerzett jegyeket pedig gyanútlan külföldieknek értékesítik, a több ezer forintos bérleteket meg visszaváltják a BKK pénztáraiban. A stáb a Hősök terén is forgatott, ott messziről kiszúrtak egy embert, aki sokáig babrált egy automatával. A Közlekedő Tömeg szerint 20-30 ember fosztogatja rendszeresen az automatákat, és így az utasokat.
Autó: Még mindig könnyű préda a BKK jegyautomatája a csalóknak
Az automaták pillanatok alatt megpiszkálhatók, hogy a pénzt és a jegyet is elnyelje.
[]
0
https://hvg.hu/cegauto/20190725_Meg_mindig_konnyu_preda_a_BKK_jegyautomataja_a_csaloknak
2019-07-25 06:25:00+02:00
false
Itt a magyar tudósok válasza: ekkor tetőzhet és érhet véget a koronavírus-járvány Magyarországon Több teszt kell, hogy ne robbanjon ránk a járvány? / Balogh Zoltán Fekete reggelre ébredt Magyarország tegnap. Az új koronavírus-fertőzés miatt kilencen haltak meg keddre virradóra. Ilyen sok áldozata egy nap alatt még nem volt a járványnak. Közben az igazolt fertőzöttek száma is óriásit ugrott. 73 új beteg került be a statisztikába. Erre sem volt még példa a vírus hazai megjelenése óta. Ez vajon már a tömeges fertőzések jele? Mikor jöhet a járvány csúcspontja? Mikorra múlthat el a fenyegetettség? Ezeket kérdezik az emberek és ezeket kérdeztük mi is a járvány terjedésével is foglalkozó tudósoktól. Már hivatalos: szerdától a magyarok is utazhatnak Csehországba és Szlovákiába Kiengedték a kórházból a kosárlegendát, aki elkapta a koronavírust Kiengedték a kórházból a kosárlegendát, aki elkapta a koronavírust – Sok tényezőnek kell teljesülnie, hogy a járványgörbe laposodni kezdjen – mondta a Blikknek Ferenci Tamás biostatisztikus, az Óbudai Egyetem docense. Ferenci Tamás szerint valószínűleg tízszer több a beteg, mint amit a hivatalos szatisztika mutat /Fotó: semmelweis hu – Azok az intézkedések, amelyeket a kormányzat eddig bevezetett, úgy tűnik, hogy működnek, de a járvány tetőzését nem hozzák előrébb. Úgy számolunk, hogy tízszer annyi fertőzött lehet valójában, mint amennyi a hivatalos statisztikában szerepel. Nagyon sokukról egyszerűen nem tudunk, mert nem mennek orvoshoz vagy teljesen tünetmentesek, így nem tudnak saját fertőzöttségükről. A fertőzések számának növekedéséről a biostatisztikus azt mondja: az lenne a legjobb, ha 1 fő alá sikerülne szorítani azok számát, akit egy fertőzött megbetegít. Ferenci Tamás egyébként tagja az operatív törzs munkáját segítő epidemiológiai munkacsoportnak, akikkel Orbán Viktor miniszterelnök rendszeresen egyeztet. Azt mutatják, hogy miként viselkedik a járvány különböző korlátozások mellett – A kormányzat bármilyen intézkedést hoz, annak két hét múlva van először eredménye, hiszen jelenleg a koronavírus lappangási ideje miatt ennyi "tehetetlensége" van a rendszernek. A járvány végét pedig megbecsülni sem lehet, ehhez tudni kell, hogy milyen stratégiát választunk hosszú távon, de szinte biztos, hogy mindegyikhez a legfontosabb az lenne, hogy minél többet teszteljünk – mondta Ferenci Tamás. Bár kilencen haltak meg hétfőről keddre, egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy az operatív törzs jóslata vált volna be, azaz berobbant volna a járvány Magyarországon. – Egyetlen nap emelkedő adataiból nem lehet ezt biztonsággal kijelenteni. Továbbra is az a legfontosabb, hogy elkerülhető legyen az egészségügyi ellátás összeomlása – ezt már a hálózatkutatással foglalkozó Széchenyi-díjas professzor, Kertész János állítja. Kertész János úgy véli, az a legfontosabb, hogy az egészségügy ne omoljon össze a járvány alatt. Ezért otthon kell maradni /Fotó: RAS Archív – Ha az emberek nem érintkeznek egymással, a vírus egyszerűen nem tud tovább terjedni és a járvány előbb-utóbb megszűnik – magyarázta Kertész János fizikus, hálózatkutatási szakértő. A statisztikai görbe ellaposítása még nem jelenti a járvány végleges felszámolását, ezzel ugyanis nem alakul ki a nyájimmunitás jelensége, amikor a társadalom többsége védettséget szerzett, ezért a vírus nem tud tömegesen fertőzni. Kertész János szerint az előjelzett júniusi-augusztusi lecsengés után a vírus terjedése újra elindulhat, erre utaló jelek vannak Dél-Koreában. – Ha valakiről kimutatják, hogy hordozó és otthon marad, az már nem tudja továbbadni a kórt. Csak minél több teszteléssel lehet megelőzni a bajt, és akkor a gazdaságot sem kell úgy leállítani, mint most – magyarázta a szakértő. Kína már könnyít, de jól teszi? Kínában éppen most kezdik feloldani a január elején hozott korlátozásokat Vuhanban, de világszerte erős a félelem, hogy a lazítással az egész járvány újrakezdődhet. Az olaszok és az osztrákok is úgy számolnak, hogy náluk lassan tetőzhet a járvány, utóbbiak szintén lazítást fontolgatnak húsvét után.
Itt a magyar tudósok válasza: ekkor tetőzhet és érhet véget a koronavírus-járvány Magyarországon
Fekete reggelre ébredt Magyarország tegnap. Az új koronavírus-fertőzés miatt kilencen haltak meg keddre virradóra. Ilyen sok áldozata egy nap alatt még nem volt a járványnak. Közben az igazolt fertőzöttek száma is óriásit ugrott. 73 új beteg került be a statisztikába. Erre sem volt még példa a vírus hazai megjelenése óta. Ez vajon már a tömeges fertőzések jele? Mikor jöhet a járvány csúcspontja? Mikorra múlthat el a fenyegetettség? Ezeket kérdezik az emberek és ezeket kérdeztük mi is a járvány terjedésével is foglalkozó tudósoktól.
[ "koronavírus-járvány", "koronavírus", "teszt", "járvány", "intézkedések", "Blikk extra", "koronavírus Magyarország", "koronavírus Magyarországon" ]
0
https://blikk.hu/aktualis/belfold/ekkor-tetozhet-es-erhet-veget-a-koronavirus-jarvany-magyarorszagon/05wfbfv
2020-04-08 03:40:00+01:00
false
2018. július 6. 10:27 Betiltaná az EU az internetes mémeket – olvashatjuk sok helyről mostanában. A sokakat felháborító uniós "mémtilalom" azonban csupán egy morzsa az EP új, hátborzongató szerzői jogi javaslatából, mely kritikusai szerint a szabad internet végét jelentené Európában. Van ok az aggodalomra? Van, de ezúttal Ön is megállíthatja Brüsszelt. Elmondjuk, hogyan. Csütörtökön egy igen aktuális témában döntöttek az Európai Parlament strasbourgi ülésén: meglepő módon a plenáris szerv nem adott mandátumot jogi bizottságának (JURI) arra, hogy intézményközi tárgyalásokat kezdjen a Tanáccsal illetve a Bizottsággal az új európai uniós szerzői jogi törvényjavaslattal kapcsolatban. A mandátumról még június 20-án maga a JURI-bizottság is szavazott, azonban a képviselők fellázadtak: a szakbizottsági álláspont ellen több mint tíz százalékuk emelt szót, ezért pedig az uniós eljárásrend szerint szavazásra kellett bocsátani a vitás kérdést. Jól látható tehát, hogy hogy ügy átível a pártcsoportok közötti ideológiai különbségeken is: az Európai Parlament összes pártcsoportjából akadtak ellenzői és támogatói is a tárgyalási mandátum megadásának. Végül szűken, de a nemek győzedelmeskedtek 318-278 arányban, 31 tartózkodás mellett. A száraz szavazási adatok azonban nagy megosztottságról és vitáról árulkodnak az Európai Parlament tagjai között. Nem csoda, hiszen kényes kérdésről van szó – az unió ezúttal ugyanis egy olyan szerzői jogi reformot tűzött zászlajára, mely alapjaiban megváltoztatná (és kritikusai szerint meg is semmisítené) azt az internetet, amelyet ma is ismerünk. Cenzúra, linkadó, és mémtilalom – ez csak pár rémisztő szólam azon aggodalmak közül, melyek a szabályozással kapcsolatban megfogalmazódnak. Utána jártunk, hol nyúlna bele a szerzői jogi törvénybe az Európai Unió, és hogyan érintheti ez az Ön életét. Tényleg mindenki jól jár? Az internet nagyon szabad hely –az információ áramlása végtelen, másodpercek alatt pedig cikkek, hírek, filmek, videók, képek, hanganyagok és egyéb, potenciálisan jogvédett tartalmak millióit érhetjük el. Evidenciának vesszük, hogy tartalmakat bármikor fel- és letölthetünk, normálisnak tartjuk, ha a letöltött tartalomból egy mémet készítünk, vagy épp egy cikket osztunk meg Facebook-idővonalunkon. Régóta így működik már a világháló: a felhasználók megosztják, vagy egy letöltés útján továbbadják a tartalmakat, ezáltal az több emberhez jut el, vagyis mindenki jól jár – a felhasználó ingyenesen fér hozzá a tartalomhoz, önkéntesen terjeszti azt, így a jogtulajdonos is örülhet, hiszen elérésével jó esetben bevétele is növekszik, gondolhatnánk. Google News: ellehetetleníti a híroldalakat? A képlet azonban nem annyira egyszerű: az olyan közösségi hálózatok, mint a Facebook, avagy az olyan hírkereső oldalak, mint a Google News régóta csípik a jogtulajdonosok szemét, akik már évek óta lobbiznak az uniónál, hogy valamit kezdjen a legutóbb 2001-ben változtatott szerzői jogi törvényével. A leghangosabb lobbisták közé az online hírpiac terjedésével a lábuk alól a talajt folyamatosan elvesztő printlapok, illetve a nagy hírügynökségek, mint például az AFP tartoznak. Ők azzal érvelnek, hogy "olyan, nagyon nyereséges cégek, mint a Facebook és a Google hírszolgáltatást kínálnak a felhasználóknak a hírügynökségektől, de nem kínálnak tisztességes juttatásokat cserébe". Vagyis a probléma a következő: például a Google News képekkel együtt is rendszeresen közzéteszi az AFP-től kapott híreket, melyből maga a hírügynökség vajmi keveset profitál, miután a felhasználók a keresőóriás felületén fogják végigböngészni az AFP tulajdonában álló tartalmakat. Tehát az új törvény mellett lobbizók röviden el kívánják lehetetleníteni a tartalmaikhoz való ingyenes hozzáférést nem saját felületein keresztül. A jogtulajdonosok sirámait pedig úgy tűnik, az Unió is meghallgatta: először az Európai Bizottság javasolta a szerzői jogi törvény megváltoztatását, majd a munka az Európai Parlament jogi bizottságában folytatódott egy német néppárti képviselő, Axel Voss felügyelete alatt. Az idők során pedig egy igen keményvonalas, sokak szerint pedig teljesen átgondolatlan és működésképtelen javaslattal álltak elő – ezzel vágtak volna bele a másik döntéshozó szervvel, a Tanáccsal, illetve az indítványozó Bizottsággal való intézményközi munkába, és pont ez volt az, amit most a plenáris ülésen leszavaztak a képviselők. A felhasználó senkit sem érdekel A megosztottság okát a törvényjavaslat 11-ik, illetve 13-ik cikkelyeiben érhetjük tetten a legkönnyebben. A 13-as cikkelyben például az áll, minden weboldalnak, amely felhasználói számára lehetővé teszi képek, hanganyagok, videók, szövegek, kódok, vagy más, esetlegesen szerzői jogvédett anyagok feltöltését nyilvános felhasználásra (értsd: szinte az összes mai weblap), saját költségükön automatikus szűrőket kéne bevezetniük, melyek kiszagolják, majd letiltják a felhasználók általi lelopott, majd újra feltöltött anyagokat. Ezen szoftverekkel azon túl, hogy nagyon drágák, egy baj van: nem igazán működnek. Még az olyan óriásoknak, mint a Google-hoz tartozó YouTube-nak is nagy feladat egy ilyen újítás fenntartása – a mindenki által gyűlölt Content ID névre keresztelt rendszerre 2016-ban 60 millió dollárt költöttek, és még így sem tudta teljesen kiszűrni a jogvédett tartalmakat (a felhasználóknak okozott frusztrációról nem is beszélve, mikor a rendszer például videók ártatlan háttérzenéit némítja le). Az unió most pont egy ilyen rendszert szeretne kiterjeszteni az internet minden pontjára: a kommentekre, a tweetekre, az Instagramra feltöltött fotókra, újságcikkekre adott reakciókra, sőt, még a társkeresős profilokra is. Ez a jövő? "Az ön által megtekinteni kívánt tartalmat az EU szerzői jogi törvénye alapján letiltottuk" A legbecsületesebb netezők itt fel is kiálthatnának: lopni bűn, és az interneten sem szép dolog, szóval nagyon is helyes a tartalomszűrés. De természetesen akadnak további gondok is a 13-as cikkellyel, például az, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja a felhasználók érdekeit: ha egy szűrőprogram tévesen cenzúráz ki egy felhasználói tartalmat (és erre nem is egy precedens volt már), a felhasználónak nem igazán van kihez fordulnia. Esetleg megkérheti a céget, hogy oldja fel a tiltást, vagy ha ezt nem teszi meg, akkor be is perelheti azt. És itt el is érkezünk a következő nagy problémához: a techcégek minden kétséget kizáróan inkább tévedésből kicenzúráznak egy nem jogvédett tartalmat, minthogy a felhasználók oldalára álljanak, ha saját jogi felelősségük felvetődne. Tehát ha valaki rosszul járhat a javaslattal, az egyedül a felhasználói réteg lehet: a cégeknek érthető módon a tiltás lesz a kényelmesebb opció a jogtulajdonosokkal való folytonos pereskedés helyett. Új frontot nyitottak a mémgyárosok Arra, hogy mindez hogy működik a gyakorlatban, már láthattunk példát az Egyesült Államokban is, csak éppen az ottani cégek önkéntes alapon kezdték bevezetni a szűrőket: mint a YouTube példája is mutatta, nem lett nagy siker. Most éppen erre készül az Európai Unió is, csak éppen minden egyes Európában is működő cégre rákényszerítve a szabályozást, melyek természetesen gyorsan fellázadtak az ötlet ellen. A Reddit is hamar felszólalt a szabályozás ellen, mondván hogy az a legnépszerűbb weboldalak létét sodorja veszélybe: "A törvénykezés nem vesz figyelembe olyan praktikus kérdéseket sem, miszerint honnan is tudhatnák a cégek, mi számít a szerzői jogok megsértésének...ez gyakorlatilag a legnépszerűbb, felhasználók által alakított tartalomszolgáltató platformok megszűnéséhez vezetne Európában – írja közleményében a vállalat . – Mivel nem tudjuk, mi is lehet jogsértő, kénytelenek leszünk minden, potenciálisan legális tartalmat is ellenőrizni és eltávolítani, ha úgy gondoljuk, a cégnek felelőssége lenne abban." Nem ők voltak az egyetlen felszólalók: a Wikipédiát is üzemeltető Wikimédia Alapítvány a szűrőprogramok magas költségei miatt aggódik – ők úgy vélik, ez a kis startupokkal szemben még inkább a szűrőket már alkalmazó (és alkalmazásukhoz elegendő pénzzel rendelkező) techóriásokat hozza helyzetbe. A leghangosabb ellenzők azonban pont az internetes mémgyárosok voltak. Nem csoda: a mémek alapját a legtöbb esetben lelopott stockfotók, GIF-ek, és sorozatokból és filmekből kivágott képernyőképek jelentik – vagyis csupa olyan dolog, amelyet az új EU-s szabályozás tiltana, és szigorúan büntetne. Habár az uniós javaslat ennél kissé szofisztikáltabb, az egész szerzői jogi hercehurcát még csak nem is az újságírók vagy az Unió, hanem a mémerek tudták a legjobban tematizálni. "Meme ban", vagyis "mémtilalom" címszó alatt villámgyorsan kezdtek terjedni az EU-t több ponton a Szovjetunióhoz hasonlító mémek, de a mémiparosok azt is kitalálták, hogy kerüljék meg az abszurd szabályozást: úgy gondolják, az uniós jog nem tud mit csinálni az eredetiekről másolt, de immár kézzel rajzolt mémekkel. Annak is megtalálták a módját, hogyan "tiltsák le" magát az EU-s zászlót: jogvédett tartalmakat pakoltak rá (például az önmagában is mémmé vált Spongyabob című rajzfilmből), arra apellálva, hogy a jogtulajdonos a jövőbeli szabályozás értelmében letiltja majd a zászlót – ezzel a törvényt mintegy maga ellen fordítva. Vannak, akik ironikusan máris megfelelnek az új direktívának: fehér háttérre gépelt szövegeket osztanak meg mémként, szarkasztikusan mintegy a "mém" lényegét kiirtva a képekből. EU-kompatibilis "üres mém": "Ez is szerzői jogsértés?" – utalás az Is This a Pigeon? néven térjedő mémtípusra Vízbe fúlással a kalózok ellen Az eddig ecsetelt 13-as cikkely ráadásul csak a probléma egyik része: a törvényjavaslat 11-es számú cikkelye egy "linkadónak" is becézett kitételt is tartalmaz, mely főként a hírszolgáltatókat érintené. Eszerint a hírgyűjtő oldalaknak nem lehetne sem manuálisan, sem automatizáltan egy cikkelőzetest, fejlécet, bélyegképet sem közölniük – hacsak nem kötnek licencmegállapodást külön-külön a szemlézett oldalakkal, adót vetnek ki rájuk. Mindez annyit jelent, hogy akár Facebookon sem lehetne egy cikkrészletet engedély nélkül megosztani, de még a Google News sem közölhetné a cikkek ajánlóit és bélyegképeit. Már az is csoda, hogy egyáltalán a javaslatig eljutott a szerzői jogi reform: mikor 2014-ben Spanyolországban például egy nagyon hasonló törvényt fogadtak el, de a Google ahelyett, hogy milliókat fizetett volna a hírszolgáltatóknak, inkább egyszerűen bezárta spanyol hírszolgáltatását. Sok jogtulajdonos is a spanyol példát veszi elő, hogy az ötlet működésképtelenségét bizonyítsa. Egy 2016-os újságíró-konferencián az újságírók és főszerkesztők pedig egytől egyik abszurdnak, nonszensznek nevezték, hogy ugyanúgy fizetniük kellene a forrásokért, mint a kutatók azt tudományos körökben teszik. "Ez olyan, mintha a kalózok elleni harc érdekében belefulladnánk a tengerbe" – nyitotta fel az internet logikáját egy főszerkesztő. Tessék inkább csendben maradni! Persze az uniós álláspont szerint cenzúráról, vagy az internet végéről szó sincs, épp ellenkezőleg: a javaslatot felvető Günther Oettinger digitális gazdaságért felelős német biztos (tudják, az az Oettinger, aki szerint majd a piacok megmutatják az olasz szavazóknak, hogy miért ne szavazzanak populistákra) a fenti konferencián szólt oda az újságíróknak, hogy jobb lenne inkább abbahagyniuk az új direktíva kritizálását. "Szó sincs cenzúráról, hanem érvekről és meggyőződésről...ha vezérigazgatókként, tartalomgyártókként nem harcolnak a törvény mellett regionálisan és lokálisan, egy sor gazdasági, kulturális és demokratikus lehetőséget veszítenek el – mondta. – Ha mindenki a szerzői jogi adó miatt agonizál, és reggel hétkor a zuhany alatt ez jut az eszébe...akkor a végén túl kevesen leszünk" – szólt oda a javaslat ellen felszólaló online újságíróknak. A JURI-bizottságban az új direktíváért felelős jelentéstevő, Axel Voss pedig a Parliament Magazine hasábjain vette védelmébe az elképzelést. Ő azt hangsúlyozta, hogy a szerzői jogok tulajdonosa számára nagyobb figyelmet kell biztosítani. "A jelenlegi [szerzői jogi] direktíva 2001-ből való. Akkor még teljesen másképp álltak a dolgok az az internet vidékén. Lényegében nem léteztek olyan platformok, melyeken a felhasználók tartalmakat tehettek volna közzé, és terjeszthettek volna" – érvel Voss, aki szerint pontosan ezek, a ma már létező platformok azok, ahol a szerzői jogsértések leginkább terjednek. Günther Oettinger uniós biztos. Fotó: Európai Parlament/Pablo Garrigos A képviselő úgy vélte, gyorsan korrigálni kell azt a különbséget, miszerint a tartalomgyártók semmit sem profitálnak a publikációból, míg más platformok teljesen erre építik az üzleti modelljeiket és ebből profitálnak. Hozzátette: a tartalomszolgáltatók felelőssége lenne annak ellenőrzése, hogy munkáikat publikálták-e valahol illegálisan. A Néppárt támogatja Azonban még nincs okunk nagyon megijedni, és felkészülni a mémek és az ingyenes internetes tartalmak halálára – ezúttal ugyanis a nehézkes uniós döntéshozási folyamat a kezünkre játszik. Ugyanis a javaslatot még csak az Európai Parlament jogi bizottságában szavazták meg, a csütörtöki plenárison történt betlivel pedig sikerült még tovább hátráltatni a folyamatot. A jogi bizottságnak ezután újra vissza kell térnie a vitás pontokra, legközelebb pedig szeptemberben kerülhet újra az EP elé a javaslat. Az alábbi linkre kattintva ugyanis felveheti a kapcsolatot a magyarországi EP-képviselőkkel , és felszólalhat a szerzői jogi törvényjavaslat ellen. Mivel pedig 2019-ben európai parlamenti választásokat tartanak, jó esély van rá, hogy a képviselőknek is fontosabb lesz az állampolgárok véleményének becsatornázása az uniós döntéshozási folyamatba. Az EP legnépesebb pártcsoportja, az Európai Néppárt többnyire támogatni látszik a szigorú kezdeményezést: legalábbis erre utal, hogy a csütörtöki szavazáson a pártcsoport legnagyobb része a javaslat mellett voksolt, beleértve a fideszes képviselőket is. A többi magyar képviselő a javaslat ellen szavazott: az MSZP-s Ujhelyi István és Szanyi Tibor, a DK-s Molnár Csaba és Niedermüller Péter, az LMP-s Meszerics Tamás, a párbeszédes Jávor Benedek, valamint a jobbikos Kovács Béla és Balczó Zoltán is leszavazta azt.
Linkadó, mémtilalom, cenzúra: tényleg ezt tenné az EU az internettel?
Linkadó, mémtilalom, cenzúra: tényleg ezt tenné az EU az internettel? | Mandiner: Betiltaná az EU az internetes mémeket – olvashatjuk sok helyről mostanában. A sokakat felháborító uniós "mémtilalom" azonban csupán egy morzsa az EP új, hátborzongató szerzői jogi javaslatából, mely kritikusai szerint a szabad internet végét jelentené Európában. Van ok az aggodalomra? Van, de ezúttal Ön is megállíthatja Brüsszelt. Elmondjuk, hogyan.
[ "külföld", "tech", "EP", "média", "internet", "Google", "Brüsszel", "Európai Parlament", "Facebook", "cenzúra", "újságírás", "Európai Unió", "Günther Oettinger", "szerzői jogok", "Illés Gergő", "mémek", "Axel Voss", "JURI-bizottság", "jogi bizottság", "mandiner", "hír" ]
0
http://mandiner.hu/cikk/20180705_folytatodik_a_harc_a_memkeszitok_es_az_eu_kozott
null
true
Ezt demonstrálja a film végső előzetese, amelyben pokolivá válik az emberek és a majmok közti háború. A 2011-es A majmok bolygója: Lázadás és a 2014-es A majmok bolygója: Forradalom után idén nyáron fog a mozikba kerülni az alapjaiban újragondolt Majmok bolygója-franchise modern kori trilógiájának utolsó része: A majmok bolygója: Háború (War for the Planet of the Apes), amelynek most megérkezett az előző kettőt is kenterbe verő harmadik, egyben utolsó előzetese. No meg a tetszetős végső posztere: A harmadik részben a zseniális Andy Serkis által életre keltett Cézár vezette majmok kénytelenné válnak totális háborúba bocsátkozni az emberekkel, akiktől viszont az első ütközeteket követően súlyos veszteségeket szenvednek, ráadásul vezérük egy időre még fogságba is esik. Miután szemtől szemben nem tudják legyőzni a jobban felszerelt embereket és az őket irányító titokzatos, de kegyetlen ezredest (Woody Harrelson), kiszabadulását követően Cézár tervet eszel ki új nemezisének kiiktatására, hogy még azelőtt pontot tegyen a véres küzdelem végére, hogy az emberek felülkerekednének a majmokon. Az említettek mellett Judy Greer, Steve Zahn, Ty Olsson és Max Lloyd-Jones játsszák a fontosabb mellékszereplőket az előző részt, vagyis a Forradalmat is jegyző Matt Reeves rendezésében készülő A majmok bolygója: Háborúban, amely július 14-én fog debütálni az amerikai mozikban.
A majmok bolygója 3 lesz a trilógia legdöbbenetesebb darabja
Ezt demonstrálja a film végső előzetese, amelyben pokolivá válik az emberek és a majmok közti háború.
[ "a majmok bolygója", "a majmok bolygója: háború", "andy serkis", "franchise", "matt reeves", "mozi", "poszter", "trailer", "war for the planet of the apes", "woody harrelson" ]
0
http://24.hu/kultura/2017/05/16/a-majmok-bolygoja-3-lesz-a-trilogia-legdobbenetesebb-darabja
2017-05-16 00:00:00
false
A ház körüli növények többsége ha hoz egyáltalán hasznosítható termést, akkor azt nyár végén teszi. A zöldségeket, gyümölcsöt ügyesen tartósítva is lehet fogyasztani, és a termések gyakran dísznek is szépek. A lekvár- és borkészítés fortélyait sokan ismerik, de kevesebben aszalnak gyümölcsöt, pedig abban a kertben, ahol van olyan hely, amelyet hosszan ér a nap, érdemes ezzel a sok ezer éves tartósítótechnológiával is próbálkozni. Az aszalás mellett szól, hogy az aszalvány általában édesebb, zamatosabb, mint a friss gyümölcs, ezért nemcsak nyers fogyasztása élvezet, hanem finomabb a vele készült étel, sütemény is. De hasznosítható kandírozva, kisebb darabokra vágva joghurtba vagy müzlibe keverve sokkal finomabb, mint a nagyobb feldolgozókban készült termék. Nemcsak az otthon termett gyümölcsöket, hanem a boltban vásároltakat is érdemes szárítani. Biztos sikert lehet elérni alma, körte, szilva, szőlő (mazsola) aszalásával. A gyümölcsöket az aszaláshoz történő előkészítéskor meg kell mosni. A magfosztás és a hámozás után, viszonylag vékony szeletekre kell hasogatni a keményebb húsú gyümölcsöt. Ezt követően aszalókosárra vagy valamilyen sűrűbb szövésű kelmére kell helyezni. Éjszakára védett helyre kell költöztetni az egész szárítóberendezést, erre alkalmas a veranda, szaletli vagy egy fedett szín, lehetőleg nem az autószagú szellős garázs. A hőmérséklet és a napsütés erősségének függvényében néhány nap alatt kész a szárítmány, amit dobozban ajánlott tárolni. A fűszer-, gyógy- és egyes zöldségnövények levelét vagy leveles hajtását is szokás szárítani. De az egész virágos növényt, gumót vagy a termést is lehet szárítani. Az előkészítés első fázisa értelemszerűen a tisztításból és a mosásból áll. Ezt követően szellős, de sötét vagy árnyas helyen a nyers növényt meg kell szárítani. Fontos, hogy a szárítás kíméletes, de gyors legyen, különben támadnak a penészgombák. Mindez gyorsítható a nyitva hagyott ajtajú, és legfeljebb 50 Celsius-fokosra melegített sütőben is. A folyamatos ellenőrzés során arra kell figyelni, hogy éppen csak addig szabad szárítani, míg a növény a kezünk között teljesen elmorzsolódik, és a szárak pattanva törnek. Amint ilyenné válik a szárítmány, azonnal be kell fejezni a műveletet, és jól zárható matt üveg-, porcelán- vagy bádogedénybe kell tenni azt, ami az akció végére megmaradt a növényből. Sok egynyári vagy évelő magját érdemes összegyűjteni. A magfogáshoz általában illik tudni az adott növény nevét és azt is, hogy hibrid-e. Ezek ugyanis hiába hoznak termést, nem biztos, hogy az ebből kikelő utód olyan lesz, mint az anyanövény. Az apró magvak tárolására elengedhetetlenül szükség van kis dobozokra, erre kiválóan alkalmas a gyufás skatulya, a meglepetés csokitojás műanyag kapszulája, de akár az üdítős palack kupakja is. Fontos, hogy a légmentesen záródó tartóeszközbe valamilyen apró szellőzőlyukat fúrjanak, de csak akkorát, amekkorán nem szaladhatnak világgá a magok. A magvakat lehet a magházból kiszedve vagy magházzal együtt elrakni. Általában a következő szezonig életképesek a magvak. A magok kísérő dokumentumait mindig lássák el a legtöbb információval, amit a növényről tudnak. A jövő héten a muskátlikról írunk.
Mozaik: Aszald magad!
A ház körüli növények többsége ha hoz egyáltalán hasznosítható termést, akkor azt nyár végén teszi. A zöldségeket, gyümölcsöt ügyesen tartósítva is lehet fogyasztani, és a termések gyakran dísznek is szépek.
[ "2009-09-11", "kert-ész" ]
0
http://nol.hu/mozaik/20090911-aszald_magad-348950
2009-09-11 00:00:00
false
Huszár Gábor szentgotthárdi polgármester egy bizottsági vitában azt mondta, akár a zsidó állam is állhat a párizsi terror mögött. A Fidesz szerint a polgármester kijelentései magánvéleménynek számítanak. "...Annyit tőlem mindenki fogadjon el, hogy az, ami Párizsban történt, az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy bizonyos üzleti körök, és én itt kimondom, aminek a hátterében nagy valószínűséggel akár a zsidó állam is állhat, a keresztény Európát az iszlám ellen akarja hangolni, tehát ennek a tábor létesítésének semmiféle köze nem lehet a párizsi eseményekhez..." - mondta Huszár Gábor egy november 16-ai bizottsági ülésen. A fideszes polgármester szavait tegnap az izraeli nagykövetség és több ellenzéki párt is elítélte. Az MSZP szerint Orbán Viktornak el kellene távolítania a szentgotthárdi városvezetőt. Huszárt az LMP Vas megyei szervezete is lemondásra szólította fel. A Fidesz azonban nem foglalkozik különösebben az üggyel. A párt szerint polgármesterük magánvéleményt fogalmazott meg. Azt azért fontosnak tartották hozzátenni, hogy a párt a terrorizmus minden formáját elutasítja. Az Origo megkeresésére Huszár nem akart válaszolni, titkárnőjével azt üzente, hogy hamarosan sajtótájékoztatót tart a témában. Később mégis annyit üzent, hogy szerencsétlenül fogalmazott, és elnézést kért. A lap a Kormányzati Tájékoztató Központot is megkereste, akik valami egészen más témára válaszoltak: "A magyar kormány álláspontja az, hogy az ellenőrizetlen bevándorlásért nem más országok, hanem az Európai Unió felelőtlen bevándorláspolitikája és az embercsempészek viselik a felelősséget" – írták válaszukban.
Belföld: A Fidesz szerint magánvélemény, ha polgármesterük zsidózik
Huszár Gábor szentgotthárdi polgármester egy bizottsági vitában azt mondta, akár a zsidó állam is állhat a párizsi terror mögött. A Fidesz szerint a polgármester kijelentései magánvéleménynek számítanak.
[ "Fidesz", "merénylet", "Szentgotthárd", "zsidózás" ]
0
http://nol.hu/belfold/a-fidesz-szerint-maganvelemeny-ha-polgarmesteruk-zsidozik-1577881
2015-12-01 09:50:01+01:00
true
A győri sportoló nemcsak a kézilabdapályán, hanem a kifutón is megállta helyét! Fotók! "Az idei Marie Claire Fashion Days koncepciója eltér az előző évek megszokott bemutatóitól, ugyanis ebben az évben – igazodva a nemzetközi trendhez – nem az őszi és téli kollekciókat mutatják be a tervezők, hanem a jövő évi tavaszi és nyári összeállításaikat csodálhatják meg a divat szerelmesei. A kifutó idén is lenyűgöző, a fények, színek fantasztikusak, a formaterv kiváló. Ezt a hatást csak erősíti a fellógatott, különböző színekben pompázó, izzó óriásgömb" – mesélte László Krisztina, a Marie Claire főszerkesztője. A hazai tehetségek legrangosabb seregszemléjén természetesen a hírességek is tiszteletüket tették. Ki aktívan, a kifutón bemutatva kedvenc kreátorának munkáját, ki pedig a nézőtérről figyelve a jövő évi trendeket. Epres Panni igazi dívaként jelent meg "Már többször felkértek a Marie Claire Fashion Daysre, de ez az első év, hogy részt tudok venni az ország legelismertebb divateseményén, ami óriási megtiszteltetés számomra. Ugyan modellként otthonosan mozgok ebben a varázslatos és ugyanakkor nagy energiát igénylő világban, az izgatottság bennem is megvan egy ilyen kaliberű show előtt. Abodi Dóra kollekcióját öröm viselni, az élénk színekben tündöklő mintái, a geometrikus szabásvonalak és a laza fodrozódás emeli ki tervezőtársai közül" – méltatja a ruhaköltemény tehetséges megalkotóját Epres Panni, aki igazi dívaként sétált végig a kifutón. A sort egyébként az Arista modelljeként Váczi Eszter nyitotta, majd Lakatos Márk nyűgözte le stílusával a közönséget, Benus Dani kitűnően rászabott összeállításában. Ónodi Eszter méltóságteljesen, rendkívüli eleganciával mutatta be Elysian ruháját, melyre a letisztultság, a pasztellszínek jellemzők leginkább. Dobó Kata Konsanszky kifinomult vonalvezetésű szerelésében hódított, míg Bakos Piroska, a feltörekvő Enjey modelljeként érte el a kettős hatást: szolidan nőies és emellett könnyed, laza volt egyszerre. Görbicz: még sosem modellkedtem "Sportolóként úgy tűnhet, hogy teljesen távol áll tőlem a divat világa, modellként valóban nem szerepeltem még, így körülbelül hasonló az izgalom foka bennem, mint amikor pályára lépek. Viszont imádom követni a trendet, én vagyok az, aki játék alatt is szereti sminkben dobni a gólokat. Tomcsányi Dóri egy igazán nőies, ugyanakkor laza darabbal lepett meg. A ruha, zöld színeivel hűen tükrözi a tavasz eljövetelét, első látásra sikerült beleszeretnem" – mosolyog Görbicz Anita elismerően tervezőjére. A rátermett fiatal tervezők bemutatója még ekkor sem ért véget. A kifutón Várkonyi Andreát csodálhattuk, akit Nora Sarman utánozhatatlan játékos nőiessége, öntudatlan bája követte, meleg színekbe bújtatva a modelleket. Görög Zita NUBU ruhájában keltett feltűnést, vagányan kombinálva a márka sportos és elegáns védjegyét. A frenetikus bemutatót a The Four és Borbély Alexandra zárták, nyomában sportos és minimalista sziluettek, izgalmas anyaghasználat járt. Várkonyi Andrea a kifutón Az idén a szervezők kicsit fűszereztek még a jól bevált recepten, ugyanis a több ezer fős, divatra éhes közönségnek a magyar tervezőkön túl külföldi divatiskolák kreátorait is elhozták. A három iskolában – London College of Art, Istituto Marangoni és Kingston University – idén diplomázott hat diák láthatóan izgalommal és szerénységgel készülődött a backstage-ben a tourjukra. Elmondásuk alapján hatalmasra nyílnak a lehetőségek kapui, ha Londonban tanul tervezést az ember: híres dizájnerek és divatházak keresnek folyamatosan gyakornokokat, belépést nyernek a legjobb helyekre, találkozhatnak a divatvilág legnagyobb neveivel. Október első hétvégéje, a Marie Claire jóvoltából idén is a divat jegyében telt. Az esemény mára a magyar divat méltó ünnepévé, sőt Budapest évről évre egyre nagyobb tömegeket vonzó kulturális eseményévé nőtte ki magát.
Divatbemutatón mutatta meg bájait Görbicz Anita
A győri sportoló nemcsak a kézilabdapályán, hanem a kifutón is megállta helyét! Fotók!
[ "szexi", "görbicz anita", "divatbemutató", "modellkedés" ]
0
https://24.hu/belfold/2013/10/07/divatbemutaton-mutatta-meg-bajait-gorbicz-anita
2013-10-07 00:00:00
false
Az egészségügyi miniszter szerint a következő 7 évben 500 milliárd forint fordítható az egészségügy fejlesztésére az Új Magyarország program alapján. Az egészségügyi tárca vezetője elmondta: az 500 milliárd forintos forrásból a szakma által eddig kidolgozott négy programot lehet beépíteni az ellátórendszerbe. Rácz Jenő kiemelte: a sürgősségi betegellátási, a csecsemő- és gyermekgyógyászati, valamint a Nemzeti Rákellenes Program után elkészült a szív- és érrendszeri megbetegedések visszaszorításának programja is, amelynek részleteit vasárnap ismertetik.
Egészségügy: 500 milliárd hét év alatt
Az egészségügyi miniszter szerint a következő 7 évben 500 milliárd forint fordítható az egészségügy fejlesztésére az Új Magyarország program alapján.
[]
0
https://infostart.hu/belfold/2006/03/23/egeszsegugy-500-milliard-het-ev-alatt
2006-03-23 00:00:00
false
A második helyezett egy távmukát segítő oldal, a harmadik pedig a jó szakembereket értékelő alkalmazás lett. Az Ingyenhívó a vállalkozásoknak szól, a felhasználók ingyen hívhatják a cégeket a neten. Hetedik alkalommal rendezték meg az idén a Barcamp Budapest konferenciát, és a hagyományoknak megfelelően az idén is megrendezték a Startupversenyt. Az idén hét startup kerül a döntőbe, tíz-tíz percben mutathatták be a projektjüket. Nem a startup teszi az embert Az első versenyző, a Dresstag szerint alapvető probléma, ha nem áttekinthető az otthoni ruhatár, vannak olyan nők, akik nincsenek tisztába, milyen ruhák vannak a szekrényben. A szolgáltatással a ruhákat lehet rendszerezni, különböző kategóriák szerint felvinni az oldalra, így amikor később a felhasználó rákeres az adott színű és mintájú blúzra, könnyen megtalálhatja. Az alkalmazás mobilon is elérhető, így távolról is megtervezhető a következő bulira az öltözék. Közösségi oldalakhoz hasonlóan itt is lehet követni barátokat, ismerősöket, akik elmondhatják a véleményüket, megoszthatják egymással ruhatárukat – legalábbis virtuálisan. De priváttá is lehet tenni a ruhatárat, csak bizonyos emberekkel megosztva azt. A célközönség 17-40 év közötti angol anyanyelvű nő, aki nagy ruhatárral rendelkezik. A Life Director startup egy olyan oldal, amelynek célja a saját életvitel megváltoztatása apróbb célok elérésével. A lényeg szerintük nem azon múlik, hogy a júzer eléri-e a végső célt, hanem apróbb változtatásokkal szokássá kell tenni a változást és így elérni a célt. Egy példán keresztül mutatták be a rendszer lényegét: újévkor sokan eldöntik, hogy lefogynak néhány kilót, de az ehhez vezető utat nem határozzák meg, így január végére ez a fogadalom általában elsikkad. A szolgáltatás pont ezen próbál segíteni, vagyis az utat lehet megtervezni és nyomon követni. Apróbb célokat lehet meghatározni, melyekre a rendszer emlékeztet, ki lehet pipálni, ha elvégezte például a heti két edzést. A startupnak nagyratörő terveik vannak, a jelenlegi kétszáz felhasználóból százmilliót szeretnének csinálni néhány éven belül a világpiacon. Fogyasztó tamagocsi A Loki egy iPhone alkalmazás, a lokális kapcsolattartásról szól. Nagyon sok közösségi oldal, webes alkalmazás van különböző funkciókra, vannak szolgáltatások ismerkedésre, kapcsolattartásra barátokkal, tartalommegosztásra – ezek jók egy-egy funkcióra, de szerintük nincs olyan, mely mindenre egyaránt jó. Ez lenne a Loki. Az alkalmazással a felhasználók lokális multimédiás üzeneteket helyezhetnek el egy adott térben, az üzenetek meghatározott ideig élnek – tehát hetek múlva már nem láthatók. A térképen megnézheti a felhasználó, hogy van-e a közelben ismerős, aki valamilyen tartalmat osztott meg – ezek az üzenetek aztán kommentelhetők, lájkolhatók, megoszthatók. A Movetama egy okostelefonra készült sportalkalmazás. Ebben egy tamagocsifigurát lehet mozgással felnevelni, vagyis arra készteti a felhasználót, hogy naponta bizonyos mennyiségű mozgást végezzen. Az alapötlet onnan jött, hogy a legtöbb túlsúlyos ember megpróbálkozik mindenféle fogyasztó módszerrel, de nagyon könnyen feladják. Az alkalmazásnál a felhasználó dolga beírni az életkort, magasságot, testsúlyt és a program ez alapján meghatározza, hogy mennyi mozgásra van szüksége. Az alkalmazás GPS-szel ellenőrzi, hogy valóban futott, biciklizett, sétált a felhasználó. Ha nem, akkor a klasszikus tamagocsihoz hasonlóan, a virtuális figura élettartama is csökken. Az alkalmazás még nem elérhető, néhány hónap kell a fejlesztéshez. Minden egy helyen A Poster Shopper QR-kód alapú napi vásárlást tesz lehetővé otthonról. Az alapfeltevés, hogy az emberek nem szeretnek sorban állni, sietnek a munkába – pedig reggel szeretnének friss péksüteményt venni. A megoldás a vállalkozás szerint a QR-kód alapú vásárlás. Vagyis a konyhába kiraknak egy posztert, amelyen például a helyi pékségben kapható áruk képei vannak, mellettük pedig egy QR-kód. A felhasználónak csak oda kell tartania a telefont a kódhoz, és megveszi a péksüteményt. A szolgáltatás elvonja a megfelelő összeget a bankkártyáról, a felhasználó ezek után elmegy a pékségbe és átveszi az árut. Arra is van lehetőség, hogy még este megvásárolják a terméket és csak reggel vegyék át. A rendszerbe bármilyen üzlet regisztrálhat, de egyelőre pékségek felé nyitna a startup. Három év alatt 160 pékséget szeretnének elérni a szolgáltatással, és összesen tizenkétezer felhasználóra számítanak. A QR-kódos vásárlást később más területekre is kiterjesztenék. A Tikkin arról szó, hogy az üzleteket összekösse a vásárlókkal. Egy kifejezetten erre létrehozott platform, melyen a felhasználó össze tudja gyűjteni az őt érdeklő boltokat, legyen az élelmiszerbolt, ruházati bolt, elektronikai cikkeket árusító üzlet. Azonnal láthatja a boltok legújabb ajánlatait, termékeit. Természetesen a felhasználók ezt megoszthatják barátaikkal, rá tudnak keresni akciókra. A Webee arra a feltevésre épít, hogy nagyon sok közösségi szolgáltatást használunk, blogot olvasunk, de ha egy ember összes tevékenységére vagyunk kíváncsiak, akkor sok honlapot kell végignézni egy nap. A szolgáltatás lényege, hogy egy oldalon foglalja össze egy felhasználó összes online tevékenységét, egymás mellett szerepelnek időrendben a facebookos tevékenységek, a blogposztok, twitek. A szolgáltatás egy hete nyílt meg a közönségnek, egyelőre száz felhasználójuk van. A versenyt a Webee nyerte, második helyen a Tikkin végzett, a bronzérmes startup pedig a Loki lett.
Fogyasztó tamagocsi és online ruhatár
Fogyasztó tamagocsi és online ruhatár - A budapesti startupversenyt egy közösségi alkalmazásokat összefogó oldal nyerte, ahol minden online tevékenység együtt követhető.
[ "barcamp", "startup", "konferencia", "startupverseny", "tech" ]
0
https://index.hu/tech/2012/03/21/kozossegi_alkalmazasokat_dijaztak_a_startupversenyen
2012-03-21 00:00:00
false
Ezek után kisebbfajta csoda, hogy BL-döntőbe jutott a Real Madrid Zinedine Zidane, a Real Madrid edzője azt nyilatkozta, hogy Cristiano Ronaldo tökéletes állapotban van, így semmi nem veszélyezteti a szereplését a május 26-i Bajnokok Ligája-döntőben. Ronaldo még a Barcelona elleni rangadón szenvedett bokasérülést, azóta nem lépett pályára a Realban. Mivel már csak egy forduló van hátra – a Real a Villarreal vendége lesz szombat este – ideje lassan megnézni Ronaldo számait. A bajnokság első négy fordulóját kihagyta a spanyol Szuperkupa-döntőn összeszedett eltiltása miatt, Zidane pedig jó néhány alkalommal pihentette, így összesen 26 bajnokin lépett pályára. A neki jutó 2236 perc alatt a portugál 25 gólt és 5 gólt szerzett, volt hat duplázása, egy mesterhármasa és egy négygólos meccse. Ahhoz képest, hogy mennyire nehezen lendült bele az ősszel, a 25 találat teljesen vállalható, hiszen ennél csak Lionel Messi ért el többet, a Barca sztárja 34 gólt vágott, de kilenc meccsel többet is játszott. A Sport nevű spanyol lap összeszedte, hogyan teljesített Ronaldo eddigi spanyolországi szezonjaiban, és a számok azt mutatják, hogy a 25 gól és 5 gólpassz a legrosszabb mutatója realosként. Persze ne felejtsük el, hogy a 26 meccs a legkevesebb, amit egy idényen belül letudott, és tavaly is hasonlóan zárt, akkor 29 találkozó alatt 25 gólig és 6 asszisztig jutott. A legjobb idénye a 2014-2015-ös volt, amikor 35 találkozón 48 gól és 16 gólpassz került a neve mellé. Ahogy az egész csapat, úgy Ronaldo is sokkal jobban teljesített a BL-ben, ahol 12 meccsen 15-ször volt eredményes, ezzel szinte biztos, hogy sorozatban hatodszor, összesen pedig hetedszer lesz gólkirály, ami brutális adat.
Ronaldo olyan magasra tette a lécet, hogy 25 gól már gyenge tőle
Az ősszel nehezen jöttek a gólok a bajnokságban, azóta viszont majdnem egyes átlagra tornászta fel magát.
[]
0
https://24.hu/sport/foci/2018/05/19/cristiano-ronaldo-teljesitmeny-legrosszabb-ideny-real-madrid-25-gol-5-golpassz
2018-05-19 00:00:00
false
Kettős győzelemmel a BVSC lett a férfi vízilabda ob I harmadik helyezettje és indulhat a Honvéd, valamint a Vasas mellett a következő idényben az Euroligában, miután 8-6-ra nyert a Ferencváros ellen a bajnoki rájátszás bronzmeccsének pénteki visszavágóján a Népligetben. Eredetileg a Komjádi-uszodából lett volna tv-közvetítéses meccs, de a Ferencváros inkább a saját pályát választotta a képernyőre kerülés helyett, mivel csak 6-5-ös - odahaza, a Népligetben ledolgozhatónak ítélt - vereséget szenvedett hétfőn a bronzcsata első állomásán, a Szőnyi úton. A záró negyedben aztán hiába vezetett két góllal is a házigazda, a BVSC két gyors góllal fordított és több esélyt már nem adva riválisának, megérdemelten győzött 8-6-ra az izgalmas, de nem túl magas színvonalú összecsapáson többet hibázó zöld-fehér gárda ellen. A siker nem csupán bajnoki bronzérmet hozott a vasutas csapat számára, hanem szereplési lehetőséget is az elsőszámú kontinentális kupasorozatban, az Euroligában. A 3. helyért, visszavágó: Jégcsillag-FTC - BVSC-Brendon 6-8 (2-3, 2-1, 1-1, 1-3) góldobók: Weszelovszky 2, Lehmann, Balatoni, Takács I., Székely 1-1, illetve Nitsovits 2, Nyéki, Varjas, Czigány, Fülöp, Zoufal, Gór-Nagy 1-1
A BVSC indulhat a vízilabda Euroligában
A BVSC indulhat a vízilabda Euroligában
[ "sport", "vízilabda" ]
0
http://index.hu/sport/hirek/2004/04/23/175267
2004-04-23 00:00:00
false
A norvégok elleni két győztes mérkőzés nem csupán a futballról szólt, hanem az önbecsülésünkről is, ezért azok is büszkék lehetnek arra, amire válogatott képes volt, akik egyébként nem kedvelik a focit - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Szombathelyen. A kormányfő a Modern városok program keretében megvalósuló helyi fejlesztésekről tartott sajtótájékoztatón újságírói felvetésre reagált a vasárnap esti mérkőzésre. Kifejtette: Király Gábor révén a szombathelyiekhez különösen közel állhat ez a győzelem, a vasi megyeszékhelyet pedig a hazai labdarúgás "egyik vidéki fellegvárának" nevezte, ahol egyebek között az Illés Akadémián vagy a Király Gábor által vezetett sportlétesítményben komoly tehetségek nevelkednek. A miniszterelnök a Szombathelyen épülő Haladás sportkomlexumról kijelentette: az nemcsak az élsportnak és a szurkolóknak épül, hanem a sportolni akaró fiataloknak szüleiknek is, akik számára a gyermeknevelésben komoly támaszt jelenthet a sport, hiszen közös cél, hogy gyermekeikből erős, egészséges felnőtt legyen. "A sportra költött összegeket nem az élsportra költött összegnek látom, hanem a sok százezer magyar kölökre fordított összegnek"- mondta. A Szombathelyi Városi Televízió kedd esti műsorának nyilatkozva a miniszterelnök ehhez hozzátette: a válogatott norvégok elleni győzelme "fantasztikus eredmény", amelynek értékét megnöveli, hogy a továbbjutást nem gólkülönbség számolgatásával, hanem egy "férfiasan vívott csatában" harcolta ki a csapat.
Orbán: a norvégok elleni győzelem az önbecsülésről is szól
Orbán: a norvégok elleni győzelem az önbecsülésről is szól - A norvégok elleni két győztes mérkőzés nem csupán a futballról szólt, hanem az önbecsülésünkről is, ezért azok is büszkék lehetnek arra, amire válogatott képes volt, akik egyébként nem kedvelik a focit - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Szombathelyen.
[ "sport" ]
0
https://infostart.hu/sport/2015/11/17/orban_a_norvegok_elleni_gyozelem_az_onbecsulesrol_is_szol-775299
2015-11-17 00:00:00
false
Hajszálpontosan ugyanott történt hármas karambol, ahol péntek reggel. A baleset a Kacsóh Pongrác úti felüljáró Árpád híd felé vezető oldalán történt. Három autó összeütközött kedd reggel 8 óra körül a Kacsóh Pongrác úti felüljárón, az Árpád híd felé vezető oldalon. A Buda felé vezető oldalon nagy torlódás alakult ki, az autók haladását rendőrök segítik a környéken – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Péntek reggel pontosan ugyanazon a helyen ütközött össze két motoros, akkor is beállt a forgalom Pest nagy részén.
Közlekedés: Ezért volt brutális dugó Pesten az Árpád híd felé
Hajszálpontosan ugyanott történt hármas karambol, ahol péntek reggel. A baleset a Kacsóh Pongrác úti felüljáró Árpád híd felé vezető oldalán történt.
[]
0
https://hvg.hu/cegauto.kozlekedes/20141007_Ezert_volt_brutalis_dugo_Pesten_az_Arpad
2014-10-07 09:38:00+02:00
false
Kedd délutánra diadalmas bejelentéssel rukkolt elő a magyar pénzügyminiszter. Igaz, azt Varga Mihály sem sejthette, hogy este a labdarúgó-válogatott 4:0-ra lemossa az angolokat. Más kérdés, hogy ebben a bejelentésben is volt egy négyes, hiszen a pénzügyminiszter azt közölte: 450 milliárd forintnyi adósságot törlesztett elő Magyarország. Ahogy az szerdán az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szűkszavú közleményéből kiderült, a magyar állam 2022. június 7-én egyes rövid lejáratú dollárkötvényeinek visszavásárlására aukciót hirdetett meg. A három, 2023-24 közötti lejáratú kötvényből összesen közel 1,2 milliárd amerikai dollár névértékben vásárolt vissza az ÁKK. Kapcsolódó cikk Varga Mihály 450 milliárd forintos előtörlesztést jelentett be Magyarország 450 milliárd forintnyi adósságot törlesztett elő - közölte a pénzügyminiszter kedden. A kötvények visszavásárlását az tette egyébként lehetővé, hogy a múlt héten 3 milliárd dollár értékű kötvénykibocsátás mellett további 750 millió euró értékben bocsátott ki Magyarország devizakötvényt. Az ÁKK egyébként múlt héten frissített finanszírozási tervében szerepelt, hogy három korábban kibocsátott devizakötvényből összesen legfeljebb 1,35 milliárd dollárnyi értékben terveznek visszavásárlásokat. Így nagyjából az előzetes terveknek megfelelően történt a kötvényállomány csökkentése. Az ugyan a közleményből nem derült ki, hogy melyik sorozatból mennyit sikerült visszavásárolni, a korábbi állományi adatokból viszont egyértelművé válik, hogy a 2013-ban és '14-ben kibocsátott 10 éves kötvényeket érintette a mostani tranzakció. A visszavásárlás előtt is nagyjából 5 milliárdos állományt sikerült tehát 1,2 milliárd dollárra csökkenteni. Kapcsolódó cikk Fájó hozamemelkedés – fél éve sokkal olcsóbb hitelhez jutott Magyarország Megnézve a friss kibocsátás hozamát, és az elmúlt években végrehajtott kibocsátások állományának hozamát jelentős különbséget láthatunk, nagyon megdrágult ugyanis a finanszírozása. A múlt héten eladott kötvények hozama hasonlóan alakult, mint a jövőre és két év múlva lejáró kötvényeké, így érdemben az állam ezeken az ügyleteken nem tud spórolni. Előnyt az jelenthet, hogy az államadósság futamidejét sikerült nyújtani. Ez a mostani bizonytalan gazdasági és geopolitikai időszakban nem elhanyagolható fegyvertény. Érdemes ugyanakkor ismét megemlíteni, amit már egy héttel korábban, a kötvénykibocsátáskor is hangsúlyoztunk, hogy nagyon megdrágult a finanszírozás, hiszen a tavaly őszi kibocsátáshoz képest most a 10 éves dollárkötvényeket 300 bázispontnál is drágábban lehetett eladni. Komoly teher a költségvetésnek A finanszírozás ráadásul két szempontból is drágult, hiszen a forint mélyrepülése miatt is többet kell a nemzeti devizánkban fizetni, de – ahogy fent említettük – nagyon megugrottak a kötvényhozamok is. Ha összevetjük az idei költségvetést, és a 2023-as tervezetet, akkor azt láthatjuk, hogy igen jelentős pluszköltséggel jár a hozamok emelkedése az ország számára. Míg a költségvetés egyes tételei között a legmagasabb összeget tartalmazó "Hiányt finanszírozó és adósságmegújító államkötvények kamatelszámolásai" soron 770 milliárd forint szerepel, addig jövőre a kormány várakozásai szerint ugyanilyen célra már 1155 milliárd forintot kell fordítani. Ráadásul nem csak ezt kell finanszírozni, hiszen az elmúlt években igen vaskos lakossági állampapírállomány is felépült, miközben a magánszemélyek lanyhuló érdeklődése miatt az utóbbi időszakban a devizaadósság is növekedni kezdett. Ha az adósságszolgálattal kapcsolatos bevételek és kiadások teljes egyenlegét nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy 2022-ben a költségvetésben összességében 1308 milliárd forintos mínusszal számoltak. A jövő évben ellenben az egyenleg soron 1805 milliárd forint az, amit végül hazánknak finanszírozni kell. Igaz, ezt egy hete Varga Mihály a jövő évi költségvetési törvénytervezet bemutatásakor megelőlegezte. A pénzügyminiszter ugyanis azt közölte, hogy idén 400 milliárd forinttal magasabb lesz a kamatszolgálat költsége, jövőre pedig dupla ekkora tehernövekedéssel kell számolnia az országnak ezen a téren. Érdemes kontextusba helyezni a növekvő költségeket, amelyek egyes szakértők a felfelé mutató kockázatok miatt a következő másfél évben a prognózisoknál inkább magasabbak lesznek, mint alacsonyabbak. A kamatkiadásoknál látható 500 milliárdos növekedés a kormány által kivetett extraadóknak a 60 százalékát fedik le, a politikusok által kiötölt extraprofit-adóból ugyanis 800 milliárd forintot terveznek beszedni. Elkezdett növekedni a devizaadósság 2019 talán valamiféle utolsó békeévként kerül majd be a köztudatba, hiszen a kamatok ekkor a mélyben voltak, az inflációtól nem kellett érdemben tartani. A gazdaság vágtatott, és komolyabban senkiben sem merült fel, hogy egy világjárvány vagy egy európai háború miatt fogunk aggódni. Nem véletelen, hogy ebben az évben a magyar államadósság-szerkezet a rendszerváltást követő időszakot nézve soha nem látott módon alakult. A devizaadósság ugyanis látványosan lecsökkent, és 17,3 százalékot ért el. A hazai politikusok és gazdasági vezetők azt kommunikálták akkor, hogy ez rendkívül kedvező és a cél a 15-20 százalék közötti sávban tartani ezt az értéket. Más kérdés, hogy a fent említett problémák miatt ez a cél mára fellazult, és az ÁKK legfrissebb finanszírozási terveiben már 25 százalékos plafont emlegetnek. Nem véletlenül, hiszen tavaly év végén a devizaadósság aránya már a 21 százalékot közelítette. Azt is érdemes megemlíteni, hogy az utóbbi időszakban a hazai kötvénypiacon gyengült az érdeklődés, miközben a hozamok folyamatosan felfelé tartanak. Hozzá kell persze tenni, hogy a globális inflációval párhuzamosan nem csak a magyar hozamok emelkednek, hiszen az Egyesült Államokban a 10 éves kötvények hozama a napokban 3,5 százalék közelébe ugrott. (Összehasonlításként a napokban eladott magyar 7 és 12 éves kötvényekre 5,46, illetve 5,829 százalékos hozamot fizet Magyarország.) Arról is érdemes szót ejteni, hogy hallani olyan pletykákat, melyek szerint a lakosság bizalma megingott, amit egyébként az állományi adatok is alátámasztanak. Ennek hátterében részben az áll, hogy a néhány éve megjelent, és az akkori 5 százalékos kamat miatt szuperállampapírként a köztudatba bevonuló MÁP+ papírokból nagyon nagy mennyiséget értékesítettek. Csakhogy a meglóduló infláció – amelyet a KSH májusban 10,7 százaléknak mért, ám az érzékelés szerint ennél sokkal magasabbnak tűnik – miatt azok negatív reálhozamot biztosítanak a tulajdonosoknak. Más kérdés, hogy az inflációkövető kötvényeket kivéve jelenleg nincs a piacon olyan magyar állampapír, ami képes lenne a megtakarítások értékét megőrizni. Aligha jön új csodakötvény Ráadásul a választás előtt brutálisan kiköltekező költségvetés vélhetőleg nem csak hogy nem akar, de nem is tud egy új magas hozamú lakossági államkötvényt finanszírozni. Így kialakult egyfajta róka fogta csuka helyzet, hiszen a fenti okok miatt nagyon feszítetté vált költségvetés megköti a finanszírozók kezét, így a lakosság sem rohan, hogy állampapírokat vásároljon. Más kérdés, hogy a különböző újabb állami terhekkel nyomasztott bankok viszont igyekeznek minél inkább minimalizálni a betéti oldalon a kiadásaikat. Az MNB ugyan korábban nemtetszését fejezte ki emiatt, ám vélhetőleg az államadósság-finanszírozási nehézségek miatt a belengetett vizsgálatokból egyelőre semmi sem lett, így a bankok továbbra is csak nagyon óvatosan emelik a náluk elhelyezett pénzek után fizetett kamatokat. Ebből a szempontból pedig "legalább látszatra" versenyelőnye van továbbra is a magyar állampapíroknak. Ha azonban az MNB és a kormány várakozásait megcáfolva az infláció nem fog a jövő évben részben a magas bázisról visszaesve látványosan szelídülni, akkor "fejvakarós" lehet az államadósság finanszírozása. A kormány és Varga Mihály ugyan arról beszél, hogy idén és jövőre is csökkenni fog az államadósság, ez azonban némileg "becsapós". Az adósság nominális értéke, vagyis a forintban vagy devizában (euróban, dollárban) számított tartozásunk folyamatosan növekszik. A nemzetközi összehasonlításban viszont nem ezt, hanem a gazdaság teljesítményéhez mért, vagyis a GDP-arányos adósság mutatóját nézik. Ha azonban az adósságszolgálat és a kamatfizetési kötelezettség tovább növekszik, akkor a GDP-arányos adósságrátát is nehezebb lesz csökkenteni. Külön csavar a történetben, hogy érzékelve a megbillenő egyensúlyi mutatókat, a növekvő hiányt és adósságot, a kormány a saját helyzetét is nehezítette egy új jogszabállyal. A költségvetési törvényjavaslatban ugyanis az szerepel, hogy amennyiben a GDP-növekedés kedvezőbb lesz, mint a tervezett 4,1 százalék, akkor a kormány a növekedésből keletkező pluszjövedelmeket a jövőre vállalt 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycél lefaragására kell, hogy fordítsa. A döntés persze üdvözlendő a tavaly őszi és idén év elején látott féktelen pénzszórás után, csak nehogy az elfogadás előtt valamelyik kormánypárti honatya módosító indítványa nyomán kivegyék ezt a törvényből.
Robbantak a kamatok, ez a magyarok számára is húsbavágó lesz
Kedden a kormány jelentős összegű devizahitelt fizetett vissza, a dolog szépséghibája, hogy ezt az egy héttel korábban kibocsátott papírokból finanszírozta. Az adósságcsökkentésre persze nagy szükség lenne, hiszen az egyébként is kiköltekezett költségvetés számára egyre növekvő terhet jelentenek a kamatkiadások.
[ "Makró", "Államadósság", "állampapír", "Költségvetés 2023", "Varga Mihály" ]
0
https://mfor.hu/cikkek/makro/robbantak-a-kamatok-ez-a-magyarok-szamara-is-husbavago-lesz.html
2022-06-16 05:26:00+02:00
true
Romániát megrengette a kedd óta tartó tömeges tüntetéshullám A román kormány kedden suttyomban enyhítette volna a korrupció büntetését. Azóta naponta vannak tüntetések, szombatra megingott az eddigi elszántság, és a kormánypárti elnök bősz sorosozások közben lehetségesnek nevezte, hogy meghátrálnak. Kérdés, hogy a tiltakozók mivel érnék be.
Tudjon meg mindent egy percben a romániai tüntetésekről!
Tudjon meg mindent egy percben a romániai tüntetésekről! - 1989 óta nem volt ekkora tüntetés, nekünk is tanulságos lehet. Videó-összefoglaló az alapokról!
[ "románia", "tüntetés", "demonstráció", "tüntetések romániában", "korrupció", "korrupció elleni intézkedések", "egyperces", "videó" ]
0
https://index.hu/video/2017/02/07/tuntetes_romania
2017-02-07 00:00:00
false
A magyar válogatott futballista a 39. percben volt eredményes, találatával akkor 3-1-es vezetéshez jutott a csapata. A 19 éves középpályás később még két gólpasszal segítette együttesét, mielőtt a 69. percben lecserélték. A Salzburg sikerével nyolc ponttal vezeti a tabellát három fordulóval a bajnokság vége előtt. Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna
Szoboszlai Dominik ismét gólt szerzett
Bár a huszadik percben hátrányba került, végül - többek között Szoboszlai Dominik góljával - 7-2-re győzött a Rapid Wien vendégeként a címvédő és éllovas Salzburg az osztrák labdarúgó-bajnokság szerdai játéknapján.
[ "osztrák futball", "rb salzburg", "szoboszlai dominik" ]
0
https://infostart.hu/sport/2020/06/24/szoboszlai-dominik-ismet-golt-szerzett
2020-06-24 00:00:00
false
Magyarország vezető precíziós öntödéje a Magyarmet Finomöntöde Bt., nemzetközileg elismert, beépítésre kész komponensek beszállítója, amelyeket a feldolgozóipar legkülönbözőbb ágazatai alkalmaznak. Győri Imre A konstrukciótól a szállításig teljes körű szolgáltatást nyújt vevőinek a precíziós öntészet területén: a növekvő igények alapján az öntvények felületkezelésén túl (ide értve a pácolást, passziválást, porfestést, lakkozást, galvanikus, illetve tűzihorganyzást) komplett mechanikus megmunkálást is kínál, egészen a beépíthető alkatrészig. Természetesen hosszú út vezetett idáig – mondja Győri Imre ügyvezető igazgató, aki 2003-ban vette meg az öntödét akkori német tulajdonosától. Az eredetileg 1981-ben alakult precíziós öntöde már a nyolcvanas évek közepére Magyarország vezető finomöntödéjévé fejlődött, növekvő exportrészesedésnek köszönhetően. A privatizáció során pedig 1993-tól került éppen egy évtizedre a német Schmidt + Clemens GmbH. & Co nemesacél csoport irányítása alá. Magyarmet Finomöntöde Bt. • Alapítva:1993 • Vezető: Győri Imre ügyvezető igazgató (1943, kohómérnök) • Profil: acélöntészet • Árbevétel: 1331 millió (2004), elsősorban öntvények értékesítéséből származik • Alkalmazottak száma: 119 (átlagos statisztikai létszám; 2004) • Működési terület: Bicske • Többször pályáztak már sikerrel költségvetési pályázatokon (ISO-támogatás, Cad-Cam System bevezetése, prospektustámogatás, műszaki fejlesztés-technológia bevezetése, exporttámogatás)
Magyarmet Bt.: Európának európait
Magyarország vezető precíziós öntödéje a Magyarmet Finomöntöde Bt., nemzetközileg elismert, beépítésre kész komponensek beszállítója, amelyeket a feldolgozóipar legkülönbözőbb ágazatai alkalmaznak.
[ "vállalkozás print" ]
0
https://24.hu/fn/uzleti-tippek/2005/12/15/magyarmet_bt_europanak_europait
2005-12-15 00:00:00
true
Pedig csak kisfiát akarta megetetni a meztelen apa, cumisüveget fogott kezébe, őt hitte felesége ördögnek Franciaországban. Egy kislány meghalt. Ördögöt véltek látni, ezért kiugrottak a második emeletről egy népes afrikai származású család tagjai Franciaországban. Egy négy hónapos kislány belehalt sérüléseibe, heten pedig többszörös csonttöréseket szenvedtek. A versailles-i ügyészség helyettes vezetője, Odile Faivre elmondta, hogy egy kis városban, a Párizstól 35 kilométerre délnyugatra fekvő La Verriere-ben szombat hajnalban történt a különös eset. A lakásban összesen 13 személy tartózkodott, köztük több kicsi gyerek. Az eddigi vizsgálatok szerint egy kisfiú hajnali három óra körül felsírt, mire apja felkelt, hogy megetesse. A férfi teljesen meztelen volt, és éppen a gyerek cumisüvegét töltötte meg, amikor felébredt a felesége. Az asszony azt hitte, hogy az ördögöt látja, pánikba esett és hisztérikusan üvölteni kezdett, hogy "az ördög, az ördög, az ördög...". Egy késsel súlyosan megsebesítette a férjét, majd a fellármázott családtagokkal együtt kituszkolta a lakásból a meztelen férfit. Az ördögnek vélt családfő igyekezett visszajutni a lakásba, mire gyerekestül együtt mindenki kiugrott a második emeleti lakás erkélyéről. A zavaros történetből az derült ki, hogy az "ördög" követte áldozatait, ő is kiugrott. A rendőrség nem talált kábítószert a lakásban, sem olyan nyomokat, amelyek arra utalnának, hogy szellemidéző szeánszot tartottak volna. A nyomozók azt próbálják kideríteni, hogy önként ugrottak-e ki az erkélyről a pánikba esett emberek, vagy valaki kényszerítette őket. Két embert őrizetbe vettek: a sátánnal összekevert harmincéves férfit és egy húszéves fiatalembert.
Ördögöt véltek látni, kiugrottak a másodikról
Ördögöt véltek látni, kiugrottak a másodikról - Pedig csak kisfiát akarta megetetni a meztelen apa, cumisüveget fogott kezébe, őt hitte felesége ördögnek Franciaországban. Egy kislány meghalt.
[ "franciaország", "ördög", "afrika" ]
0
http://index.hu/bulvar/2010/10/24/ordogot_veltek_latni_igy_kiugrottak_a_masodik_emeletrol
2010-10-24 00:00:00
false
A nyolcszoros világbajnok spanyol Marc Márquez nyerte a gyorsaságimotoros-világbajnokság idényzáró versenyét, a Valenciai Nagydíjat. A 26 esztendős motorosnak ez volt az idei 12. futamgyőzelme, és így végül 420 ponttal végzett a vb-pontverseny élén, ami új pontrekordot jelent. Ezen a versenyen búcsúzott el a MotoGP-től az ötszörös vb-győztes spanyol Jorge Lorenzo, aki a 13. helyen ért célba, ezzel három vb-pontot szerzett pályafutása utolsó futamán. A lehető legrosszabbkor jött a brutális esés, befejezi a világbajnok motoros 32 évesen a visszavonulás mellett döntött Jorge Lorenzo, háromszoros MotoGP-világbajnok. A Valenciai Nagydíj lesz az utolsó versenye. Moto2-ben a dél-afrikai Brad Binder győzött Valenciában, ahol a számos balesettel és bukással tarkított Moto3-as viadalon a spanyol Sergio García bizonyult a leggyorsabbnak. A MotoGP-hez hasonlóan a két alacsonyabb géposztályban is korábban eldőlt már a vb-cím sorsa: Moto2-ben Márquez öccse, Alex, Moto3-ban pedig az olasz Lorenzo Dalla Porta végzett az élen. Eredmények, Valenciai Nagydíj: MotoGP (27 kör, 108,135 km): 1. Marc Márquez (spanyol, Honda) 41:21.469 perc 2. Fabio Quartararo (olasz, Yamaha) 1.026 másodperc hátrány 3. Jack Miller (ausztrál, Ducati) 2.409 mp h. A vb-pontverseny végeredménye (élcsoport): 1. Márquez 420 pont, 2. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) 269, 3. Maverick Vinales (spanyol, Yamaha) 211 Moto2 (16 kör, 64,08 km): 1. Brad Binder (dél-afrikai, KTM) 25:30.766 perc 2. Thomas Lüthi (svájci, Kalex) 0.735 mp hátrány 3. Jorge Navarro (spanyol, Speed Up) 1.045 mp h. A vb-pontverseny végeredménye (élcsoport): 1. Alex Márquez (spanyol, Kalex) 262 pont, 2. Binder 259, 3. Lüthi 250 Moto3 (15 kör, 60,075 km): 1. Sergio Garcia (spanyol, Honda) 25:17.918 perc 2. Andrea Migno (olasz, KTM) 0.005 mp hátrány 3. Xavier Artigas (spanyol, Honda) 0.180 mp h. A vb-pontverseny végeredménye (élcsoport): 1. Lorenzo Dalla Porta (olasz, Honda) 279 pont, 2. Aron Canet (spanyol, KTM) 200, 3. Marcos Ramirez (spanyol, Honda) 183 Kiemelt kép: Jose Breton / NurPhoto
Pontszerzéssel búcsúzott a MotoGP legendája
Az ötszörös világbajnok Lorenzót nem látjuk többet a versenypályán.
[ "gyorsaságimotoros-világbajnokság", "gyorsaságimotoros vb", "motogp", "moto gp", "moto gp 2019", "motorsport", "marc marquez", "marc márquez", "jorge lorenzo" ]
0
https://24.hu/sport/2019/11/17/moto-gp-valencia-nagydij-marc-marquez-jorge-lorenzo
2019-11-17 00:00:00
false
Benyújtotta a válókeresetet Lindsey Vonn, az alpesi sízés egyik legnagyobb női sztárja, aki a jövőben Lindsey Kildow néven indul. Az olimpiai és világbajnok amerikai versenyző vasárnap jelentette be, hogy négy év házasság után elválik férjétől, az autóversenyző Thomas Vonntól. A szakításról szóló pletykáknak már a hétvégi, aspeni Világkupa-viadal is alapot szolgáltatott, ahol a 27 éves közönségkedvenc – szokásával ellentétben – hitvese nélkül jelent meg. A vasárnapi műlesikló futamtól az utolsó pillanatban visszalépett, hátproblémákra hivatkozva, a szombati óriásműlesiklásban pedig csak 12. lett. A háromszoros összetett Világkupa-győztes és 42 Vk-elsőségnél tartó Vonn – aki a jövőben ismét leánykori nevén, Lindsey Kildowként indul – egyike azon kevés sízőnek, aki a szakmai berkeken túl szélesebb ismertségre is szert tett.
Válik a síkirálynő
Benyújtotta a válókeresetet Lindsey Vonn, az alpesi sízés egyik legnagyobb női sztárja, aki a jövőben Lindsey Kildow néven indul.
[ "alpesi sí", "lindsey vonn" ]
0
https://24.hu/sport/palyan-kivul/2011/11/28/valik-a-sikiralyno
2011-11-28 00:00:00
false
A Premier League továbbra is uralkodó az európai futballpiacon, mind a játékosok értéke, mind a televíziós szerződések, mind pedig a nézettség területén is. Bár a Paris SG, a Barcelona és a Real Madrid gigaigazolásai megdobták az adott ország futballpiaci értékét, az angolok toronymagasan elsők, derül ki a különböző statisztikai elemzésekből. Valami viszont hiányzik, pontosabban az elmúlt években hiányzott. Mindez ugyanis nem jelent egyből sportsikereket is. Elég csak a Tottenham, a Chelsea és a Manchester United búcsújára gondolni a legutóbbi BL-ben: az első kieséses körben a Juventus, a Barcelona és a Sevilla állította meg ezt a három angol sztárklubot, ebben a sorrendben. Az öt nyolcaddöntős PL-csapatból a Manchester City és a Liverpool ment tovább. A Citynek volt a legkönnyebb dolga, a váratlanul a legjobb 16 közé került Baselt verte ki, a Pool a Portót úgy, hogy már az első meccsen, idegenben nyert 5-0-ra. Aztán a Man City a Liverpoollal került szembe, amelyből utóbbi jutott tovább és az AS Romat is kiejtve a döntőig menetelt, ahol aztán a Real Madrid meg tudta nyerni a sorozatot. Az Európa Ligában az Arsenal az elődöntőben bukott az Atlético Madriddal szemben, ha a 27 európai kupaversengést nézzük, azt látjuk, hogy a Barcelona, a Real Madrid, az Atlético Madrid és a Sevilla a 27-ből 20 címet elhozott, azaz a serlegek több mint 66 százalékát. Spanyol fölény látszik, és nem csak a két szuperklub, a Barca és a Real, hanem a sokkal kisebb költségvetésből dolgozó Atleti és Sevilla miatt is. Nem csak a Realnál és a Barcelonánál, hanem az összes eddig felsorolt PL-esnél kevesebbet költenek és alacsonyabbak a bevételeik. Sokkal. Angol egyesület a Chelsea, azaz 2012 óta nem nyerte meg a BL-t, az EL-ben tavaly nyert angol, a ManUnited, azelőtt legutóbb 2013-ban, szintén a Chelsea. Most a Liverpoolnak lett volna esélye kiköszörülni a csorbát, de jött Karius, és két potya. Azóta még Klopp is mondta, hogy agyrázkódása volt a németnek, de a tény, hogy világrekordért szerződtették a brazil Alissont, árnyalja a képet. A Premier League gazdaságilag földbe döngöli az összes többi topligát, a fölénye sok tényezőből fakad. Tévés jogdíjak Az egyik legfontosabb, hogy egészen brutális összegeket osztanak szét a tv-s jogdíjakból. A legutóbbi szezon végén 2,754 milliárd euró jutott a 20 csapatnak. A második legmagasabb tévés bevétele a spanyol La Ligának volt, de kevesebb mint a fele, 1,247 milliárd euró. Majd jön a Bundesliga 1,002 milliárddal, míg az olasz Serie A-ban 924 millió, a francia Ligue 1-ben csak 578 millió euró jutott a csapatoknak. Nézzük a klubokat egyenként, mennyi pénzhez jutottak a tv-s jogdíjakból éves szinten: a legjobb 22-ben ott van a Premier League húsz csapata, csak a Barcelona (nyolcadik 142,6 millióval) és a Real Madrid (tizedik 140,1 millióval) tudott beférkőzni az angolok közé. A listán a Chelsea az első 173 millió euróval. A legjobb olasz a Juventus, 23. a legjobb német a Bayern, 25. a legjobb francia a PSG, csak 39. a listán. Azért is képes a PL ennyi pénzt kifizetni, mivel az öt nagy ligát számítva a legnézettebb, ráadásul fölényesen. Az adatok szerint az öt topliga meccseit 6,5 milliárdnyian figyelik világszerte: 42,3 százalék PL-meccseket néz, a La Ligát 19,2 százalék követi, a Bundesligát 15,4. A Serie A 14,2 százalékkal áll, a Ligue 1 8,9 százalékkal poroszkál. Átigazolási pénzek Ami a játékosokba fektetett átigazolási összegeket illeti a 2016-2017-es idényben, a Premier League még úgy is tekintélyes előnnyel vezetett, hogy a 84,7 millió euró, amit a Manchester United adott Romelu Lukakuért, mint legmagasabb transzferdíj, csak töredéke annak, amit a Barca Philippe Coutinhóért (120 millió), vagy a PSG Neymarért (222 millió) fizetett. 2,041 milliárd euróval toronymagyasan első a PL, a sort a Serie A folytatja 860 millióval. Sokáig a legdrágább a juvés, a 40 milliós Douglas Costa volt, aztán jött Cristiano Ronaldo, de mivel az idei piac majd csak a hónap végén zár, még nincs pontos összesítés a pénzügyekről. A már lezárt, tavalyi átigazolási szezonban a La Liga csapatai 833 milliót költöttek, a Ligue 1 736 millióval és a Bundesliga 690 millióval következett. A németeknél a Bayern fizette a legtöbbet egy emberért, Corentin Tolisso 41,5 millió euróba került. (A Serie A második helye meglepő lehet, a magyarázat egyszerű: tavaly a Milan és az Inter is kínai tulajdonba került, és elkezdett költeni.) Fotó: sport.es A topligák tévés bevételei, legdrágább szezonbeli igazolásai és nézettségük százalékban Ha az elmúlt egy évtized Bajnokok Ligája szereplését vizsgáljuk, akkor azt lehet megállapítani, hogy a pénzügyi fölény ellenére erősen visszaestek az angolok. Míg tíz éve négy csapatuk volt negyeddöntős, most csak Manchester City és a Liverpool, a legutóbb két idényben csak 1-1, három éve pedig egy sem. A tíz év alatt 25-ször jutott a nyolcba La Liga-csapat, 16-szor PL-es, 14-szer bundesligás, 9-szer Ligue1-es, 8-szor Serie A-s. Hasonló a helyzet az Európa Ligában is, a spanyol klubok 14-szer voltak ott az elmúlt tíz évben a nyolc között. De akkor hogy lehet, hogy a spanyol La Liga nem veri vagy legalább nincs egy szinten a Premier League-gel? A válasz: a marketing A Premier League 1992-es alapítása óta egy korát megelőző marketinggépezet dolgozik nem csak a ligánál, de szinte az összes PL-klubnál is, az állandó tagoknál mindenképp. Már az nagy húzás volt, hogy 92-ben az akkori Divison 1-t, vagyis az első osztályt átnevezték Premier League-re. Akkor azonnal kvázi semmi nem változott, de elindítottak egy brandet - egy márkát -, amit elkezdtek építgetni, és 25 év alatt a jelenleg látott szintre emelték. Amellett, hogy a színvonal folyamatosan emelkedett - és úgy 10 évvel ezelőtt járt a csúcson, amikor az angolok uralták a Bajnokok Ligáját - , igyekeztek azt hangoztatni, hogy az ő bajnokságuk a legjobb. A nézők özönlöttek a stadionokba, mert a PL megalakulása után vonzóvá tették a meccseket, a színvonal mellett leginkább a biztonsággal. A névváltást az is motiválta, hogy elhatárolják magukat a 80-as évek nézőtéri balhéitól, nem egyszer katasztrófáitól - Heysel, Hillsborough. A világon elsőként lebontották a pályát a tribünöktől elválasztó kerítést, ami Olaszországban és a legtöbb helyen, Franciaországban vagy Németországban a mai napig nem történt meg. Hatalmas lemaradásban a spanyolok Ebben a spanyolok követték őket, de az üzleti modell, a brand felépítésében vagy 15 évvel le vannak maradva az angolok mögött. Példa: a spanyol ligának a mostani szezonig nem volt hivatalos külföldre szánt promója, reklámja, amivel a La Liga hirdette volna magát Spanyolországon kívül. Most a spanyol vakációról hazaérkező távol-keleti származású kisgyerek klipjét mindenki biztos ismeri, ez nagy lépés. A Premier League-nél évente új jön ki, de a csapatok is ott tolják magukat, ahol tudják egyéni gyártású videókkal. Elég csak ránézni a PL-t Magyarországon közvetítő SpílerTV körítésére, aminek fontos része a facebookos, twitteres megjelenés, ami folyamatosan a #besztlig címkével zajlik: besztlig, fonetikusan leírva angolból, hogy a legjobb liga, ami alapból rangot, felhajtást ad a meccseknek. Persze, hogy a legjobbnak mondottat többen akarják látni. Ami pedig egészen abszurd: a spanyol liga meccseinek időpontját még mind 3-4 hétre előre osztogatják be, miközben a PL-t - de már a Bundesligát, a Serie A-t és a Ligue1-et is - minimum negyedévvel, de inkább többel korábban tervezhetik a drukkerek, mert órára pontosan le vannak osztva a kezdések. Konkrét példa erre is: a május 6-i hétvégére tervezett Barcelona-Real Madridnak, a La Liga, sőt a világ jelenlegi legnagyobb klubrangadójának sokáig nem volt meg az időpontja. De azt végképp nem tudni, mikor játszik a Real, a Barca meg az összes többi az egy héttel korábbi fordulóban, vagy éppen november utolsó hétvégéjén - komplett nonszensz, ilyesmi a Premier League-ben régesrég megengedhetetlen. Jól látszik, amilyen profik a spanyol klubok futballszakmailag, képzésben illetve a játékban, sokkal jobban le vannak maradva abban, hogyan adják el jobb minőségű portékájukat. Amíg ebben nem fejlődnek fel, a sok remek klubjuk közül csak a Real Madrid és a Barcelona tud anyagilag versenyezni a PL menőbbjeivel.
PL: legnézettebb, leggazdagabb, de hogy a legjobb? Aligha.
PL: legnézettebb, leggazdagabb, de hogy a legjobb? Aligha. - A Premier League mindent visz anyagilag, leveri a négy topligát, de Európában évek óta alulteljesít. Idén megtörhet a rossz sorozat, ám a pénz és a néző kevesebb európai futballsikerrel is ömleni fog. Jó okai vannak.
[ "futball", "premier league", "la liga", "elemzés", "sport" ]
0
https://index.hu/sport/station/2018/08/10/a_premier_league_mindent_visz_csak_az_eredmenyek_nem_jonnek
2018-08-10 00:00:00
true
A BME-n működő magyar Crysys Lab kutatói elemezték az amerikai NSA hírszerző ügynökségtől korábban kiszivárgott kémeszközöket. Találtak olyan kódot, amellyel más államok hekkereit derítette fel az NSA, és egy eddig ismeretlen állami hekkercsapatot is azonosítottak – írja a SecurityWeek. Az NSA eszközei az ügynökséghez köthető Equation Group nevű hekkercsapattól származnak. Az Equation Group tevékenységére még 2015 elején derült fény, akkor ebben a cikkben írtunk róluk részletesebben. Aztán viszont akasztották a hóhért: valaki meghekkelte az NSA szuperhekkereit, és 2016 nyarán egy titokzatos csoport, a Shadow Brokers nyilvánosságra hozta az Equation Group több eszközét is, majd később több alkalommal is új kódokat szivárogtattak ki. Ebből azóta több galiba is származott, például a tavaly májusi nagy zsarolóvírus-fertőzési hullámot, a WannaCry-támadást is az NSA által saját célra felfedezett sebezhetőség, illetve a tőlük ellopott és kiszivárogtatott eszközök tették lehetővé. Helló, van itt még valaki? A magyar kutatók most a tavaly kiadott Lost in Translation nevű csomagot vizsgálták át. Ebben olyan eszközöket fedeztek fel, amelyeket nem támadásra használtak: a Territorial Dispute (területi vita) nevű modullal az NSA célja nem a kémkedés volt, hanem a konkurens állami hekkerek felderítése. A Crysys kutatói szerint viszonylag egyszerű eszközökről van szó, amelyek a megfertőzött gépen olyan fájlokat, adatbázis-bejegyzéseket és hasonlókat kerestek, amelyek jellemzően ismert hekkereszközök jelenlétére utalnak. Ez a modul kifejezetten más állami hekkerek jelenlétét volt hivatott felderíteni, a kutatók szerint feltehetően azért, hogy az NSA elkerülhesse a konfliktust baráti államokkal, illetve hogy minimalizálja annak az esélyét, hogy a saját eszközeit is felderíti egy másik fél. A modul érdekessége, hogy bár ilyen, hekkerek jelenlétére utaló indikátorból (IOC-ból) több száz olyat ismerni, amelyek állami hekkerekre utalnak, az NSA csak egy-öt indikátort használt. A szakértők szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy az ügynökség mintegy önkorlátozásként el akarta kerülni, hogy az egyes operátorai túl sokat tudjanak meg egy-egy támadásról. Új szereplőt találhattak a magyar hekkervadászok A Crysys kutatói próbálták az összes felfedezett indikátort ismert hekkercsoportokhoz, illetve kártevőkhöz kötni, és találtak is olyan jól ismert szereplőket, mint a Fancy Bear, Turla, Duqu, Stuxnet, Flame vagy TeamSpy. Volt viszont olyan minta, amelyet semmilyen ismert támadáshoz nem sikerült társítani. Ez arra utal, hogy a magyar kutatók egy eddig ismeretlen támadó nyomait fedezték fel. A SIG32 jelű minta indikátorai ugyan köthetők egy a Trend Micro biztonsági cég által 2010-ben azonosított kártevőhöz, de arra eddig semmi nem utalt, hogy ezt állami hekkerek (is) használták volna. A magyar Crysys Lab már jó pár éve nemzetközileg is elismert biztonsági kutatócsapatnak számít, kulcsszerepük volt például a hírhedt Stuxnet kistestvére, a Duqu 2011-es felfedezésében, illetve 2015-ben a Duke azonosításában is. Bencsát Boldizsár, a Crysys egyik kutatója a mexiói Cancunban a Kaspersky Lab által pénteken megrendezett Security Analyst Summit (SAS) eseményen részletezi a felfedezéseiket.
Magyar kutatók néztek az NSA körmére
Magyar kutatók néztek az NSA körmére - A Crysys szakértői találtak egy hekkervadász eszközt, meg egy új állami hekkercsoportot is.
[ "crysys lab", "nsa", "equation group", "hekker", "kiberbiztonság", "tech" ]
0
https://index.hu/tech/2018/03/09/magyar_kutatok_neztek_az_nsa_kormere
2018-03-09 00:00:00
true
2018. június 18. 06:25 Orbán Viktor világossá tette: nem kéregetni jöttünk az Európai Unióba. "Szombati beszédében a magyar kormányfő talán akkor került a legközelebb a németek lelkéhez, amikor azt hangsúlyozta, mit adunk mi a németeknek itt, a »végvárakon«, nem pedig azt, hogy mit várunk tőlük. A német – és ez nem sztereotípia, hanem történelmi tapasztalat – dolgos nép, szeret javakat felhalmozni, de keresztényként készséggel megosztja azokat a rászorulókkal. Csak azt nem szereti, ha kihasználják vagy hülyének nézik, amire sajnos a migrációs válság elmúlt három évében számos példát láthatott. Orbán Viktor most világossá tette: nem kéregetni jöttünk az Európai Unióba, nem akarunk német pénzen élni, hanem úgy készülünk, hogy 2030-ra Magyarország az EU nettó befizetője lesz. Felszólalásában a miniszterelnök Kohlt dicsőítette, nem a Kohlét, ami nemcsak szenet, de »lóvét« is jelent. Valójában az ül fordítva a lovon, aki eddig úgy képzelte: hazánknak engedelmeskednie kell az európai hatalmi központoknak, mindenekelőtt Berlinnek, az EU első számú finanszírozójának, pusztán azért, mert mi az unió haszonélvezői vagyunk. Ha ez így lenne, teljesen felesleges volna eljátszani a demokráciát Európában. A tévképzetet egy továbbival is szokás megfejelni: Németország egyenlő Berlinnel, a kancellárral, jelen esetben Angela Merkellel, azt kell figyelni, amit ő mond. Ez óriási tévedés. Egy tizenhat tartományból álló, kulturálisan és gazdaságilag is rendkívül tagolt szövetségi köztársaságról beszélünk, ahol ráadásul az elmúlt hetet a főváros és Bajorország, a legnagyobb és egyben a második legnépesebb tartomány szembenállása uralta. Orbán beszédében egy olyan tartalmi megállapítás sincs, amit ma már egy bajor ne vállalhatna: erős országok nélkül nincs erős Európa, nem akarunk migránsokat és iszlamizációt sem. Ez három éve, amikor a válság kezdődött, de a politikai korrektség jobban tartotta magát, még eretnekségnek számított, ám mostanra, hogy a píszí egészségi állapota megrendült, már nem az."
Szőcs László: Németre hangolva
Szőcs László: Németre hangolva | Mandiner: Orbán Viktor világossá tette: nem kéregetni jöttünk az Európai Unióba.
[ "Orbán Viktor", "vélemény", "Angela Merkel", "Helmut Kohl", "Szőcs László", "mandiner", "hír" ]
0
http://mandiner.hu/cikk/20180618_szocs_laszlo_nemetre_hangolva
null
false
A Google és a DeepMind a gépi tanulást vetette be, hogy meg tudják jósolni, mikor honnan fúj majd a szél, így téve hatékonyabbá a szélerőművek áramtermelését. Miköben a világgazdaság még mindig a fosszilis energiahordozóktól függ, az elmúlt években nemcsak, hogy egyre kevesebbe kerül a zöldenergia, de mára jobban megéri ezzel előállítani az elektormos áramot. Jelenleg a szélenergia kerül a legkevesebbe, 1 MWh-nyi energiát 45 dollárból (kb. 12,5 ezer forint) lehet kihozni. De mindez valószínűleg még olcsóbb is lehetne, ha mindig tudnánk, merről fog fújni a szél. A Google és a DeepMind most ezt tennék lehetővé. A bejelentésük szerint már egy ideje tesztelik, miként segíthet a gépi tanulás a szélturbinák hatékonyabb működtetésében. 2018 óta folyamatosan adatokkal tömik a rendszert, amely az időjárás-előrejelzésekből, valamint a szélturbinákból származó információkat jelent. A számítógép ezt konvertálta át úgy, hogy végül 36 órával előre jelezze a szélerősséget. Mindez jelentős megkönnyíti a szélenergiából származó elektromos áram előállítását, ami így a Google hálózatából érkezve 20 százalékkal értékesebb lett. Mindez nemcsak azt jelenti, hogy segíthet a szélenergia elterjedésében, hanem annak is bizonyítéka, hogy a gépi tanulás sokkal többre hivatott, mint legyőzni az emberi ellenfeleket a StarCraft II-ben. Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.
Ez jobb hír, mint gondolná: a Google mesterséges intelligenciája előre megmondja, merről fog fújni a szél
A Google és a DeepMind a gépi tanulást vetette be, hogy meg tudják jósolni, mikor honnan fúj majd a szél, így téve hatékonyabbá a szélerőművek áramtermelését.
[]
0
https://hvg.hu/tudomany/20190315_google_deepmind_gepi_tanulas_mesterseges_intelligencia
2019-03-15 17:03:00+01:00
false
Szerda este gépkocsi hajtott bele az észak-londoni Edmonton kerület rendőrfőkapitányságának bejáratába. A Scotland Yard információi szerint a tetthelyet kiürítették, majd kordonnal vették körül. Az esetről készült egy videófelvétel is, amely ugyan nem hivatalosan, de felkerült a közösségi oldalakra. Ezen az látszik, hogy a rendőrség üvegajtajánál egy sötét színű autó áll, egy férfi pedig az épület előtt folyadékot locsol az úttestre, amit aztán meg is gyújt. A tüzet a rendőrök oltották el, majd a földre teperték a férfit. A londoni rendőrség közleményéből kiderül, hogy a tettest őrizetbe vették, azonban egyéb információt nem közöltek róla, ahogy az sem ismert, miért követte el a garázdaságot — írja az MTI.
Londonban nekihajtott a rendőrörs bejáratának, majd gyújtogatott egy férfi
Londonban nekihajtott a rendőrörs bejáratának, majd gyújtogatott egy férfi - A férfit őrizetbe vették, viszont nem tudni, miért követte el a garázdaságot.
[ "london", "rendőrség", "garázdaság", "külföld" ]
0
https://index.hu/kulfold/2020/11/12/nekihajtott_a_rendorseg_bejaratanak_majd_gyujtogatott_egy_ferfi_londonban
2020-11-12 00:00:00
false
Berki Krisztián négy év és egy közös gyermek után, végre elszánta magát és megkérte párja, Hódi Pamela kezét. A celeb korábban elmondta, hogy jövedelmező üzleti vállalkozásként tekint élete nagy napjára. Szeretne belőle minél jobban kijönni anyagilag, így már várja a felajánlásokat jövő nyárra. Ha már üzlet, a tévés és leendő felesége természetesen házassági szerződést írt. Berki Krisztián az asszony súlyát maximálná hatvan kilogrammban, utóbbi pedig lakást szeretne, ha hoppon maradna két-három gyerekkel. Nem meglepő az óvatosság, egyszer már zátonyra futott a kapcsolatuk, hiá­ba született meg közös gyermekük, Berki Natasa Zselyke – írja a Blikk. De vajon miért pont hatvan kilogramm a rögzített ideál? “Nem vagyok beteg. Megismerkedsz egy lánnyal, aki asszony lesz, gyermeked vagy gyermekeid édesanyja. Fontos, hogy később is ugyanabban az állapotban tündököljön" – jelentette ki Berki Krisztián az Esti Frizbiben, amely vasárnap este kerül adásba az ATV-n.
Berki Krisztián szerződésbe foglalta: Pamela nem hízhat 60 kiló fölé
A tévés és leendő felesége szigorú házassági szerződést írt.
[ "berki krisztián", "hódi pamela" ]
0
http://24.hu/szorakozas/2016/11/09/berki-krisztian-szerzodesbe-foglalta-pamela-nem-hizhat-60-kilo-fole
2016-11-09 00:00:00
false