idx
int64
0
9.43k
label
bool
2 classes
passage
stringlengths
8
4.5k
question
stringlengths
10
130
9,400
true
Parafinski vosek - parafinski vosek je mehka brezbarvna trdna snov, pridobljena iz nafte, premoga ali oljnega skrilavca, ki je sestavljena iz mešanice molekul ogljikovodikov, ki vsebuje med dvajset in štirideset ogljikovih atomov. Trdna je pri sobni temperaturi in se začne topiti nad približno 37 ° C (99 ° F); njegovo vrelišče je> 370 ° C (698 ° F). Pogoste aplikacije za parafinski vosek vključujejo mazanje, električno izolacijo in sveče; iz barvanega parafinskega voska lahko naredimo barvice. Loči se od kerozina in drugih naftnih derivatov, ki jih včasih imenujemo parafin.
je vosek za sveče trdna snov pri sobni temperaturi
9,401
true
Parkirna zavora - V cestnih vozilih se parkirna zavora, imenovana tudi ročna zavora, zasilna zavora ali e-zavora, uporablja za ohranjanje mirujočega vozila in v mnogih primerih tudi za zaustavitev v sili. Parkirne zavore na starejših vozilih so pogosto sestavljene iz kabla, ki je na enem koncu povezan z dvema kolesnima zavorama, drugi pa na vlečni mehanizem, ki se upravlja z voznikovo roko ali nogo. Mehanizem je lahko ročno krmiljena ročica v tleh ob vozniku ali ravna ročica za vlečenje, ki se nahaja v bližini volanskega droga, ali (nožni) pedal, nameščen ob voznikovi nogi. V večini avtomobilov parkirna zavora deluje samo na zadnjih kolesih, ki med zaviranjem zmanjšajo oprijem. Nekateri avtomobili imajo parkirno zavoro na sprednjih kolesih, na primer večina Citroenov, izdelanih po koncu druge svetovne vojne, in zgodnji modeli Saab 900.
je zasilna zavora in parkirna zavora isto
9,402
false
Neverjetni Hulk (film) - Po mešanem sprejemu filma Hulk iz leta 2003 so Marvel Studios pridobili pravice do lika. Leterrierja, ki je izrazil zanimanje za režijo Iron Mana, so pripeljali na krov, Penn pa je začel delati na ohlapnem nadaljevanju, ki bi bilo veliko bližje stripu in istoimenski televizijski seriji iz leta 1978. Aprila 2007 je bil Norton najet za upodobitev Bannerja in prepisovanje Pennovega scenarija, da bi se distanciral od filma iz leta 2003 in vzpostavil lastno identiteto kot ponovni zagon, čeprav bi za to pisanje izgubil pravico. Snemanje je večinoma potekalo v Torontu v državi Ontario, od julija do novembra 2007. V postprodukciji je bilo ustvarjenih več kot 700 posnetkov vizualnih učinkov z uporabo kombinacije zajemanja gibov in računalniško ustvarjenih podob za dokončanje filma.
je neverjeten hulk nadaljevanje hulka
9,403
true
Bachelor of General Studies - Bachelor of General Studies (BGS) je dodiplomski študij, ki ga ponujajo številne visoke šole in univerze v zahodnem svetu. Zgodovina splošnega študijskega koncepta je enaka zgodovini srednjeveške evropske univerze (kjer je obstajala pod uradno latinsko oznako Studium generale).
lahko diplomirate s splošnim študijem
9,404
true
Ušesa - ušesne pršice se hitro širijo in se lahko prenašajo že ob kratkem fizičnem stiku z drugimi živalmi. Pri hišnih ljubljenčkih ušesne pršice najpogosteje prizadenejo mačke, bele dihurje in v manjši meri pse. Ljudje se redko lahko okužijo z ušesnimi pršicami. Okužene živali imajo v ušesih veliko količino drobljivega temno rjavega materiala. Ob natančnem pregledu lahko v drobirju opazimo drobne bele pršice. Ušesne pršice se ne kopajo kot nekatere pršice, ampak živijo v ušesnem kanalu.
lahko ušesne pršice psov pridejo na ljudi
9,405
false
Angleška cerkev - Medtem ko zajema nekatere teme protestantske reformacije, angleška cerkev ohranja tudi katoliške tradicije starodavne cerkve in nauke cerkvenih očetov, razen če se šteje, da so v nasprotju s spisom. Sprejema odločitve prvih štirih ekumenskih koncilov o Trojici in učlovečenju. Angleška cerkev ohranja tudi katoliški red, tako da se drži škofovske politike, z ukazi škofov, duhovnikov in diakonov. V Angleški cerkvi obstajajo različna mnenja glede potrebe po škofiji. Nekateri menijo, da je bistvenega pomena, drugi pa menijo, da je to potrebno za pravilno urejanje cerkve. Če povzamemo, ti izražajo stališče "Via Media", da je prvih pet stoletij doktrinarnega razvoja in cerkvenega reda, kot je bil odobren kot sprejemljiv, nekakšno merilo za ocenjevanje pristne katoličnosti kot najmanjše in zadostne; Anglikanizem se ni pojavil kot rezultat karizmatičnih voditeljev s posebnimi doktrinami. Podrobnosti so lahke v primerjavi z rimskokatoliškimi, reformiranimi in luteranskimi nauki. Biblija, veroizpovedi, apostolski red in upravljanje zakramentov zadoščajo za vzpostavitev katolištva. Iz angleške reformacije se dejansko ni pojavil noben pomemben doktrinarni razvoj, Diarmid MacCulloch, The Later Reformation in England, 1990, str. 55. Reformacija v Angliji je bila sprva zelo zaskrbljena zaradi doktrine, vendar je elizabetinska naselbina poskušala ustaviti doktrinarne prepirke. Zagovorniki nadaljnjih sprememb pa so se kljub vsemu skušali rešiti s spremembami v cerkvenem redu (ukinitev škofov), upravljanju (kanonsko pravo) in liturgiji ("preveč katoliški"). Niso uspeli, ker so se Monarhija, Cerkev in uprli, večina prebivalstva pa je bila brezbrižna. Poleg tega je »kljub vsem predpostavkam ustanoviteljev reformacije te cerkve ohranila katoliški značaj.« Elizabetansko naselje je ustvarilo kukavico v gnezdu ... «protestantska teologija in program v pretežno pred Reformacijska katoliška struktura, katere nadaljnje življenje bi vzbudilo teološki interes za katolištvo, ki ga je ustvarilo; in bi privedlo do zavrnitve predestinarne teologije v korist zakramentov, zlasti evharistične, ceremonialne in antikalvinistične doktrine «(prav tam, str. 78–86). Obstoj katedral "brez bistvenih sprememb" in "kamor je" stari pobožni svet dal najdaljšo senco za prihodnost etosa, ki bi postal anglikanizem ", str. 79. To je "ena od velikih skrivnosti angleške reformacije", prav tam, da ni bilo popolnega preloma s preteklostjo, ampak se je zmeda, ki je bila na silo, spremenila v vrlino. Zgodba o angleški reformaciji je zgodba o umiku iz protestantskega napredka leta 1550, ki ni mogel nadaljevati ob nasprotovanju institucije, ki je bila zakoreninjena v srednjeveški preteklosti, prav tam. str. 142 in odločno nasprotovanje kraljice Elizabete I.
so protestantske in angleška cerkev enako
9,406
true
Aaron Hotchner - Hotch začne serijo, poročen s svojo srednješolsko ljubico Haley (Meredith Monroe). Imata sina Jacka (Cade Owens), čeprav sta se kasneje ločila zaradi Hotchove predanosti službi. Lik Meredith Monroe Haley je kasneje v peti sezoni ubil serijski morilec George Foyet.
je Hotčeva žena, umorjena v zločinskih mislih
9,407
false
Danielle Colby - Danielle Colby se je rodila v Davenportu v zvezni državi Iowa in je bila vzgojena kot Jehovova priča. Do leta 2004 je bila poročena z dvema otrokoma. Colbyjeva televizijska kariera je sčasoma pripeljala do razpada njenega zakona. Maja 2012 je za WQAD-TV povedala, da "s slavo in razvpitostjo sploh ni enostaven, zato na koncu zveza ni uspela".
je Danielle pri ameriških nabiralcih, poročenih z Mikeom
9,408
true
Čas na Kitajskem - Čas na Kitajskem sledi enemu običajnemu časovnemu odmiku UTC + 08: 00 (osem ur pred univerzalnim koordiniranim časom), kljub temu da Kitajska obsega pet geografskih časovnih pasov. Uradni nacionalni standardni čas se imenuje pekinški čas (kitajsko: 北京时间) domače in kitajski standardni čas (CST) mednarodno. Poletnega časa niso opažali od leta 1991.
je Peking in Šanghaj isti časovni pas
9,409
true
Elektromagnet - Izguba energije na cikel izmeničnega toka je pri vsakem od teh procesov konstantna, zato se izguba moči linearno povečuje s frekvenco.
lahko narediš elektromagnet z izmeničnim tokom
9,410
false
Smrtna kazen za mladoletnike v ZDA - smrtna kazen za mladoletnike v ZDA je obstajala do 1. marca 2005, ko jo je vrhovno sodišče ZDA prepovedalo v zadevi Roper proti Simmonsu.
ali je lahko mladoletnik usmrčen v ZDA
9,411
false
Voltron: Legendarni branilec - Prva sezona je bila na Netflixu premierno predstavljena 10. junija 2016 in je obsegala 13 epizod. Serija ima 78-epizodno zavezo Netflixa. Globalno je izšel v ZDA, Kanadi, Združenem kraljestvu, Avstraliji, Novi Zelandiji, Irski, Franciji, Nemčiji, Avstriji, Švici, Skandinaviji, Uniji Beneluksa in Latinski Ameriki. Druga sezona je bila na Netflixu premierno prikazana 20. januarja 2017 in je obsegala 13 epizod. Tretja sezona je bila na Netflixu premierno predstavljena 4. avgusta 2017 in je obsegala 7 epizod, četrta sezona pa je bila premierno predstavljena 13. oktobra 2017 in je obsegala 6 epizod. Peta sezona je bila premierno predstavljena 2. marca 2018 in je sestavljena iz šestih epizod. Šesta sezona je bila premierno predstavljena 15. junija 2018 in obsega sedem epizod. Izšla naj bi sedma sezona 10. avgusta 2018. Uspeh serije je ustvaril več stripov, akcijskih figur in drugih igrač. Serija se bo končala po 8. sezoni.
je sezona 6 legendarnega branilca voltrona zadnjo sezono
9,412
true
Maze Runner: The Death Cure - snemanje se je nadaljevalo 6. marca 2017 v Cape Townu v Južni Afriki. Maja 2017 je bilo napovedano, da bo Walton Goggins igral vlogo Lawrencea, ki ga opisujejo kot "nenavadnega in nevarnega lika, ki je delno revolucionaren, delno anarhist in glas za brezglasne ljudi." 3. junij 2017.
je bil v Južni Afriki posnet posmrtno zdravilo za labirint
9,413
false
Kentucky v ameriški državljanski vojni - Kentucky, ki je bil obmejna država, je bil eden glavnih krajev, kjer je prevladoval scenarij »Brat proti bratu«. Kentucky je na začetku vojne uradno razglasil svojo nevtralnost, a po neuspelem poskusu konfederacijskega generala Leonidasa Polka, da bi zvezno državo Kentucky prevzel za konfederacijo, je zakonodajalec zaprosil vojsko Unije za pomoč. Po začetku leta 1862 je Kentucky v veliki meri prišel pod nadzor Unije.
je bil državljanska vojna v zvezni državi Kentucky
9,414
true
Zakonodaja o strelnem orožju v Južni Afriki - Zakon o nadzoru strelnega orožja 60 iz leta 2000 v Južni Afriki ureja lastništvo strelnega orožja s strani civilistov. Lastništvo strelnega orožja je pogojeno s preizkusom usposobljenosti in številnimi drugimi dejavniki, vključno s preverjanjem preteklosti prosilca, pregledom prostorov lastnika in dovoljenjem orožja s strani policije, uvedenim julija 2004. Postopek je trenutno v pregledu, policija trenutno ne more ustrezno ali v razumnem roku obdelati niti potrdila o usposobljenosti, novih licenc niti podaljšanja obstoječih licenc. Najmanjša čakalna doba je bila več kot 2 leti od datuma prijave. Centralni register strelnega orožja je uvedel strategijo preobrata, ki je znatno izboljšala obdobje obdelave novih licenc. Najdaljši dovoljeni čas za obdelavo vloge za dovoljenje je zdaj 90 dni.
ali je zakonito imeti pištolo v Južni Afriki
9,415
false
Vrzel v pištoli - Zvezni zakon zahteva preverjanje preteklosti komercialne prodaje orožja, vendar obstaja izjema za prodajo zasebnih strank, pri čemer „Vsaka oseba lahko proda orožje nerezidentu države, v kateri prebiva, dokler ne ve, ali utemeljeno verjamejo, da je osebi prepovedano prejemanje ali posedovanje strelnega orožja v skladu z zvezno zakonodajo. " razstava pištol ali drugo prizorišče. To je v nasprotju s prodajo trgovin z orožjem in drugih imetnikov zveznega strelnega orožja (FFL), ki morajo opraviti preverjanje preteklosti in evidentirati vso prodajo pri skoraj vseh kupcih, ne glede na to, ali je kraj njihove poslovne lokacije ali pištola. Nekatere države so z omejenimi izjemami sprejele zakone, ki zahtevajo preverjanje preteklosti za zasebno prodajo. Dostop do nacionalnega sistema za takojšnjo preverjanje kazenskega stanja (NICS) je omejen na imetnike FFL.
ali potrebuješ id na pištoli
9,416
true
Game of Thrones (sezona 8) - Osmo in zadnjo sezono fantazijske dramske televizijske serije Game of Thrones je HBO napovedal julija 2016. Za razliko od prvih šestih sezon, ki so imele po deset epizod, in sedme s sedmimi epizodami, osma sezona bo imela le šest epizod. Tako kot prejšnjo sezono bo v glavnem sestavljena iz izvirne vsebine, ki je trenutno ni mogoče najti v seriji Georgea RR Martina Pesem ledu in ognja, prav tako pa bo prilagodila material, ki ga je Martin razkril predstavnikom o prihajajočih romanih v seriji, The Winds of Winter in A Sanje o pomladi.
je že osma sezona igre prestolov
9,417
true
Kontinentalni kongres - Drugi celinski kongres, sklican 10. maja 1775 v državni hiši v Filadelfiji, je 2. julija 1776 sprejel resolucijo o neodvisnosti naslednje leto in odločitev javno potrdil dva dni pozneje z izjavo o neodvisnosti. Thomas Jefferson iz Virginije je pripravil osnutek izjave, John Adams pa je bil vodja razprav za njeno sprejetje. John Hancock iz Massachusettsa je bil predsednik teh razprav. Za upravljanje med ameriško revolucionarno vojno se je nadaljeval Drugi kontinentalni kongres, ki se je sestal na različnih lokacijah, dokler ni postal kongres Konfederacije, ko so bili 1. marca 1781 ratificirani členi Konfederacije.
drugi celinski kongres je vodil vlado med revolucionarno vojno
9,418
false
Nori srce - Nori srce je ameriški dramski film iz leta 2009, ki ga je napisal in režiral Scott Cooper, po istoimenskem romanu 1987 pa Thomas Cobb. Film se osredotoča na navdušenega kantavtorja country glasbe (Bridges), ki poskuša spremeniti svoje življenje po začetku zveze z mladim novinarjem (Gyllenhaal). Druge stranske vloge igrajo Colin Farrell, Robert Duvall in otroški igralec Jack Nation. V filmu pojejo tudi Bridges, Farrell in Duvall.
je jeff bridges vse pesmi zapel v norem srcu
9,419
false
1908 Dirka od New Yorka do Pariza - Leta 1907 je avtomobilska dirka Peking do Pariza navdihnila še bolj drzen preizkus teh novih strojev. Naslednje leto bi bil pot od New Yorka v ZDA do Pariza v Franciji s 240 milj (240 km) prehodom ladje od Nomeja na Aljaski čez Beringovo ožino do vzhodnega rta v Sibiriji, in to v času, ko "avtomobil je najbolj krhka in muhasta stvar na svetu."
se lahko odpelješ v Pariz iz new yorka
9,420
true
Medtem ko ste spali (The Vampire Diaries) - Epizoda se konča tako, da se Elena in Damon prepirata zaradi njune zveze in koliko sta odvisna od drugega. Odločita se, da se bosta razšla, ker jim ljubezen naredi nekaj drugega, kar v resnici sta, vendar skupaj končata v postelji, ker se ne moreta boriti s tem, kar čutita drug za drugega.
naredita, da se Elena in Damon razbijeta v 5. sezoni
9,421
true
Dil Se Dil Tak - Parth-Shorvori, skupaj s celotno družino Bhanushali podvojijo svoja prizadevanja za skrb za Teni in perspektivnega otroka. Vendar pa Indu (Vaishnavi Mahant), Parthova mati, začne kritizirati Shorvorija, ker družini laže o svoji nosečnosti. Shorvori se počuti stisnjeno in v nadaljevanju napačno razume Parthin vedno večji odnos s Teni, ko opazi Partha in Teni v nekaj naključnih situacijah. Shorvori poda strogo prošnjo, po kateri se Parth drži stran od Teni in celo noče govoriti z njo. Zdaj, ko se dve osebi, ki sta ji najbližje, delujeta oddaljeno in odmaknjeno, se Teni počuti zanemarjeno in sodeluje s Parthom, ki razpravlja o tej zadevi, ko Shorvori vstopi in ju opazi skupaj. drastična odločitev, da zapusti hišo in konča razmerje s Parthom. Kasneje Teni izve, da ima Shorvori možganski tumor in bo kmalu umrl. Pretvarjala se je samo, kot da je napačno razumela Partha in Teni, da bi si zaslužila njihovo sovraštvo. Teni prepoveduje, da Partha obvešča o svojem stanju, in želi, da bi bila Teni ženska za Parth po njeni smrti. Shorvori nadaljuje svojo dramo, da bi jo Parth in družinski člani sovražili, a zaman. Teni se odloči, da ji bo pomagala pri njeni drami, saj nazadnje Shorvori pošlje dokumente o ločitvi Parthu in ga celo aretira za eno noč. Družina se obrne proti Shorvoriju, saj zdaj verjame, da bi Parth moral pozabiti Shorvorija in se namesto tega poročiti s Teni. Celotna družina podpira Teni, ko se odloči zapustiti hišo z nerojenim otrokom, saj je Parth zavrnil njen zakon. Parth začne sumiti na resnične namene Shorvorija in prosi Teni, naj Shorvori prisili, da v njegovi prisotnosti podpiše ločitvene listine kot pogoj za poroko s Teni. Shorvori pokliče Teni, da se pogovori zasebno, vendar se sreča z nesrečo, ko njene avtomobile odpovejo zavore in trči v drevo. Teni je priča nesreči, vendar Shorvorija ni uspelo rešiti, ko je avto goril, Shorvori pa je ubil!
ali shortvori umre v dil se dil tak
9,422
true
Okrožno sodišče Združenih držav - Okrožna sodišča Združenih držav so splošna sodišča v zveznem sodnem sistemu ZDA. Tako civilne kot kazenske zadeve se vložijo na okrožno sodišče, ki je sodišče prava, pravičnosti in admiralitete. Z vsakim okrožnim sodiščem ZDA je povezano stečajno sodišče v ZDA. Vsako zvezno sodno okrožje ima vsaj eno sodno palačo, številna okrožja pa več kot eno. Formalno ime okrožnega sodišča je »okrožno sodišče ZDA« za ime okrožja - na primer okrožno sodišče Združenih držav za vzhodno okrožje Missourija.
je zvezno sodišče ZDA
9,423
true
Nadlegovanje najemodajalca - če se ugotovi, da se najemodajalec maščeva, ne bo mogel izseliti najemnika, ki mu bo najemodajalec lahko prisodil tudi odškodnino od enega do treh mesecev najemnine plus odvetniške stroške. Najemodajalec najemniku tudi ne more namerno odvzeti toplote, tople vode, plina, električne energije, luči, vode ali hladilne službe. Najemodajalec tudi ne more zapreti najemnika ali ga odstraniti iz stanovanja, ne da bi šel skozi ustrezen sodni postopek. Najemnik lahko sodišče zaprosi za prepoved približevanja, vloži kazensko ovadbo zoper najemodajalca ali ga toži za denarno škodo in odvetniške stroške. Zaradi teh možnosti regresa je lahko najemniku v korist, da se pisno pritoži nad kršitvami zakonika, preden najemodajalec izda obvestilo o izselitvi ali zvišanju najemnine. Če najemnik skuša zahtevati povračilne ukrepe, vendar se zaradi kršitev ni pritožil šele potem, ko je od lastnika prejel obvestilo, se ugotovi, da najemnik nima veljavnega zahtevka. Sodišče ne bo ugotovilo, da se je najemodajalec maščeval nad najemnikom zaradi dejanja, ki ga še ni storil.
lahko najemnik dobi prepoved približevanja najemodajalca
9,424
true
Golden State Warriors - Warriors se je v končnico 2018 odpravil kot drugi nosilec Zahodne konference, potem ko je zaslužil rekord v redni sezoni 2017–18 58–24. Potem ko so s 4: 1 premagali Spurse in Pelicans, so se v finalu zahodne konference Warriorsi pomerili z vodilnimi Houston Rocketsi. Kljub temu, da so po 5. tekmi proti Rocketsu dosegli 3-2 pomanjkljivosti, so Warriorsi uspeli preprečiti izpad in se vrnili, da bi zmagali v seriji 4-3. Finale leta 2018 so Warriorsje zopet pomerile s Cavaliersi in postale prvič v zgodovini lige NBA, da sta se dve ekipi v finalu srečali štiri zaporedna leta. Warriorsi so osvojili svoje drugo zaporedno prvenstvo v ligi NBA, potem ko so v finalu zasedli 4: 0, kar je pomenilo prvi preboj v finale NBA po letu 2007.
je zlati državni bojevnik v končnici
9,425
false
Seznam epizod opatije Downton - opatija Downton je britanska dramska televizijska serija iz obdobja, ki jo je ustvaril Julian Fellowes, koproducent pa je Carnival Films and Masterpiece. Prvič je bil predvajan na ITV v Združenem kraljestvu 26. septembra 2010 in na PBS v ZDA 9. januarja 2011 v okviru antologije Masterpiece Classic. Izdelanih je bilo šest serij, šesta predvajanja jeseni 2015 v Veliki Britaniji in na Irskem ter januarja 2016 v ZDA. 26. marca 2015 je bila potrjena šesta serija kot zadnja, zadnja epizoda pa je bila v Veliki Britaniji na sporedu 25. decembra 2015 na ITV. Med programom je bilo v šestih serijah predvajanih 52 epizod opatije Downton.
downton opatija bo sezona 7
9,426
false
Stopnja napake - stopnja napake je običajno opredeljena kot "polmer" (ali polovica širine) intervala zaupanja za določeno statistiko iz ankete. Eden od primerov je odstotek ljudi, ki imajo raje izdelek A v primerjavi z izdelkom B. Ko se za anketo poroča o enotni globalni stopnji napake, se to nanaša na največjo stopnjo napake za vse prijavljene odstotke z uporabo celotnega vzorca iz ankete. Če je statistika odstotek, lahko to največjo dopustno napako izračunamo kot polmer intervala zaupanja za prijavljeni odstotek 50%.
je napaka enaka intervalu zaupanja